Kerti növények

Magyal (Ilex) gondozása

Fényes leveleinek és vörös téli bogyóinak köszönhetően a magyal nagyon dekoratív növény

Magyal jellemzői, fajtái

A magyal (Ilex) karácsonyi hangulatot idéz, hiszen az angolszász országokban karácsonyi díszként használják. Fényes, hullámos szélű levele van, és ágai vérvörös bogyóktól roskadoznak. Akár 9 m magasra is megnőhet, és élete legnagyobb részében megtartja kúp alakját, melynek csúcsa az öregebb fák esetében lekerekített.

Apró, fehér, illatos virágai csak két hétig virágoznak, fajtától függően májustól júniusig: ezt fénylő terméságazat követi az előző évi ágakon.

Közönséges magyal (Ilex aquifolium)

A közönséges magyalból (Ilex aquifolium) sok fajtát nemesítenek. Egyes fajták, például az ‘Argenteomarginata’ vagy a nem túl fagytűrő ‘Silver Queen’ levelei fehér szélűek. Más fajták, például az ‘Aureomarginata’, a ‘Golden van Tol’ vagy a ‘Madame Briot’ sárga szélű leveleket hoznak.

Közönséges magyal sövény

A csipkéslevelű magyal (Ilex crenata) szintén örökzöld, de csak 2,5 m magasra nő meg és apró levelei kerekdedek. Ennek a magyalfajnak is több fajtája létezik.

Csipkéslevelű magyal (Ilex crenata)

A hibrid magyal (Ilex x meserveae) – ahogyan neve is mutatja – hibrid nemesítés, amelynek több nagyon sötét, kékeszöld színű fajtája van. Érdemes megemlíteni a ‘Blue Prince’ porzós fajtát, amely kiváló pollenadója lehet bármely magyalnak.

Magyal ültetése

Sűrű lombja miatt a magyal tömör kinézetű, ezért sok helyre lehet ültetni.

Lassú növekedésű, kiváló sövénynövény. Sűrű és tömött növekedése folytán a ‘J.C. van Tol’, az ‘Atlas’, a ‘Blue Prince’ vagy a ‘Blue Princess’ a legalkalmasabb erre.

Magányos faként vagy nagy cserjeként a kert díszévé válik szimmetrikus formájával és fénylő külsejével. A magyal szép levelei mutatós hátteréül szolgálnak különböző színű és formájú egynyári és évelő virágoknak, valamint számos hagymás virágnak.

Az alacsony növekedésű csipkéslevelű magyal fajtái jól illenek a ligetes kertbe vagy a sziklakertbe. Konténerben is évekig megmarad.

Igényei és gondozása

Napfény, félárnyék. A napos helyen álló magyal több bogyót terem és sűrűbb növekedésű.

Humuszos, jó vízáteresztő talajt kíván. A magyal szinte minden laza, enyhén nyirkos talajban jól tenyészik.

Tavasz

A fiatal magyalt tavasszal ültessük jól előkészített földbe. Minden évben trágyázzuk 5 cm vastag komposztréteggel. Ha szükséges, permetezzük a meggyökeresedett növényt aknázólegyek elleni szerrel.

Nyár

Szárazság idején bőségesen öntözzük. Ha szükséges, permetezzük, hogy a kagylós pajzstetveket fejlődésük kezdetén semmisítsük meg.

Ősz és tél

Amikor a bogyók megértek és vérvörös színben pompáznak, vágjuk le az összes kiálló vagy nemkívánatos ágat. A levágott ágakkal díszíthetjük a lakást.