Kerti növények

Rózsalonc (Weigela) gondozása, metszése, szaporítása

A rózsalonc varázslatos cserje, amely évről évre megbízhatóan virágzik. Dús virágai sokféle színben pompáznak.

A rózsalonc fajtái, jellemzői

Kevés olyan cserje létezik amely felvehetné a versenyt a rózsalonc dús virágpompájával. Ágait kora nyáron sűrűn borítják a bíborvörös, rózsaszín vagy fehér, harang alakú, tölcséres virágok.

A kertek leggyakoribb dísze a jól bevált ösztörűs rózsalonc (Weigela florida), amelyen május végétől halvány rózsaszín virágok nyílnak. A három méter magasra növő cserje tökéletesen fagytűrő.

‘Weigela florida’ fajta

A nagyon alacsony, mindössze 1-1.5 méteresre növő törpe fajták, a ‘Purpurea’ és a ‘Nana Variegata’ szintén rózsaszínű virágokat hoznak. A ‘Purpurea’ fajta virágai jól mutatnak a barnásvörös levelek háttere előtt. A ‘Nana Variegata’ fajta sárgásfehér szegélyű leveleinek köszönhetően a virágzási időn kívül is lenyűgöző látványt nyújt a kertben.

‘Nana Variegata’ fajta

A keresztezett fajták 1,5-2,5 méter magasra nőnek, tehát valamivel alacsonyabbak, mint az ösztörűs rózsalonc, virágaik színe ugyanakkor változatosabb. Különösen kedvelt az erőteljes felépítésű, rubinvörös virágú ‘Bristol Ruby’, a jól ismert, sötét rózsaszínű ‘Eva Rathke’ és a rendkívül dúsan nyíló, kárminpiros ‘Styriaca’ fajta. A ‘Bristol Snowflake’ és a ‘Candida’ fehér virágú fajták. A ‘Conquete’ fajtát feltűnően nagy, világos rózsaszín virágfürtök díszítik.

sötétvörös ‘Bristol Ruby’

Ritkaságnak számít a körülbelül 1,5 méter magasra növő mandzsu rózsalonc (Weigela middendorffiana), melynek világossárga, belül narancsszínű, cső alakú virágai kettesével nyílnak a hajtáscsúcsokon.

‘Weigela middendorffiana’ fajta

Hova ültessük?

Az igénytelen, egyszerűen gondozható rózsalonc jól illik vegyes összeállítású, természetes sövényekbe. Azonos időben nyíló cserjék ültetésével meglepően dús virágpompát érhetünk el.

Kora nyáron a rózsalonc üde színfolt a tavasszal vagy késő nyáron nyíló cserjék között, sötétzöld lombja később a nyáron virágzó növények tetszetős kísérője.

Önmagában is mutatós rózsalonc alacsony fajtái az előkertben és a kisméretű évelőkből összeállított ágyásban is magukra vonják a figyelmet.

Rózsalonc gondozása

A rózsalonc félárnyékban is fejlődik, de napsütésben dúsabban virágzik. Virágzási ideje májustól júniusig tart. Jó vízáteresztő talajt igényel. Minden faj mésztűrő. Száraz időben öntözzük a fiatal növényeket.

Tavasz és ősz: Kedvező időszak a telepítéshez. Takarjuk a talajt a növények körül.

Késő tavasz alkalmas a dugványok vágására. A levágott hajtásdugványok melegágyban hamar meggyökeresednek.

Nyár: Visszavágás és öntözés. Virágzás után vágjuk le az idősebb ágakat kevéssel a talaj fölött. Az erős visszavágás serkenti a rügyképződést. Száraz időben rendszeresen öntözzük.

Ősz. Fagyvédelem. Hideg éghajlatú területen az első években takarjuk vastag lombréteggel a növények tövét. Később csak a ‘Candida’ fajtának van szüksége erre.

A rózsalonc időnként ritkító metszést igényel. Virágzás után vágjuk le az idősebb ágakat kevéssel a talaj fölött

Vásárlási tippek

Vásároljunk konténeres növényeket, melyeket októbertől márciusig, enyhe időben ültethetünk el.

Ne vegyünk nyáron szabad gyökerű növényt. Elsősorban hideg területen fordulhat elő, hogy őszig nem ered meg kellőképpen.