Kerti növények

Bokros lonc

A bokros lonc minden kerti földben virágzik és terem.

Bokros lonc fajták

A bokros növekedésű loncokat magas és alacsony fajokra osztjuk. Mindkét csoportnak keresztben átellenes, tagolatlan levelei, erős illatú virágai és szintén párokba rendezetten növő bogyói vannak.

A magas fajok igénytelenek és lombhullatók. A bokros növekedésű szamóca lonc (Lonicera involucrata var. ledebourii) 2-3 m magasra nő. Sötétsárga virágai májusban jelennek meg, és piros murvalevelek veszik körül őket, ugyanúgy, mint a sötétvöröstől a feketéig változó színű bogyókat.

szamóca lonc
szamóca lonc

A koreai lonc (Lonicera maackii) lecsüngő koronát képez és 3-4 m magasra nő. júniusban sok apró, sárgásfehér virágot hoz. A piros bogyók egészen télig a növényen maradnak. Ősszel a zöld levelek feltűnő sárgára színeződnek.

koreai lonc (Lonicera maackii)
koreai lonc (Lonicera maackii)

Az egyenes növekedésű tatár lonc (Lonicera tatarica) legfeljebb 4 m magasra nő. A fehértől a rózsaszínig változó színű virágai április végétől júniusig nyílnak, és vérvörös bogyók képződnek belőlük. A `Hack’s Red’ élénk bíborrózsaszín virágokat hoz.

Tatár lonc (Lonicera tatarica)
tatár lonc (Lonicera tatarica)

A bokros, lecsüngő növekedésű ükörkelonc (Lonicera xylosteum) 3 m magasra nő. Májusban jelennek meg sárgásfehér virágai, amelyeket sötétvörös bogyók követnek. A ‘Clavey’s Dwarf’ csak 1 m magasra nő és gömbölyű koronát alkot.

Ükörkelonc (Lonicera xylosteum)
ükörkelonc (Lonicera xylosteum)

Az alacsony fajtáknak örökzöld, mirtusszerű leveleik vannak. Nagyon hideg teleken lehullhatnak a leveleik, később azonban újra kihajtanak. Májusban virágoznak.

A lecsüngő ágvégű örökzöld mirtuszlonc (Lonicera nitida) tömör-bokros növekedésű és 1-1,5 m magasra nő. Virága tejszín-fehér, bogyója bíborvörös. Az ‘Elegant’ kicsit szélesebb növekedésű, a ‘Maigrün’ tömöttebb és fagytűrőbb.

Örökzöld mirtuszlonc (Lonicera nitida)
Örökzöld mirtuszlonc (Lonicera nitida)

A fészekalakú törpe lonc (Lonicera Pileata) csak 40 cm magasra nő, de akár 120 cm széles is lehet. Virága halványsárga, bogyója lila.

törpe lonc (Lonicera Pileata)
törpe lonc (Lonicera Pileata)

Gondozása

Az itt felsorolt bokros loncfélék májustól júniusig virágoznak. Augusztustól bogyók teremnek. A virágai illatosak, a bogyók mérgezőek. Egyes fajai örökzöldek. Nagyon igénytelen növény. Napfényt vagy félárnyékos helyen tenyészik. Minden kerti föld megfelelő számára. A meszes talajt és az átmeneti szárazságot is jól tűri.

Tavasz – ültetés és ritkítás

Ültessük el, amint a talaj megmunkálható. A törzskorongot takarjuk komposzttal. Az öregebb cserjéket rendszeres időközönként ritkítsuk a tövüknél.

Nyár – gondozás és metszés

Tartós szárazság esetén öntözzük, de elviseli az átmeneti szárazságot is. Frissítsük fel a talajtakaró réteget. Június végén metsszük meg a formára alakított sövényt. Hogy ne kopaszodjon fel, alul hagyjuk szélesebbre, mint fölül, tehát trapéz alakú legyen.

Ősz – ültetés

Ilyenkor is ültethetjük. Takarjuk a talajt komposzttal.

Bokros lonc ültetése

A bokros lonc kedvezőtlen adottságú helyeken is tenyészik. Magányos cserjeként nagyon jól mutat a különleges növekedésű koreai lonc. Cserjésbe bármely faja illik, a mirtuszlonc kiváló aljnövényzet. Sövényhez a kaliforniai, a tatár és az ükörkelonc, valamint a mirtuszlonc ajánlott. Talajtakarónak a törpe loncot ültessük. Edényben mindkét alacsony faja jól tenyészik.

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Alaposan nedvesítsük meg a gyökérlabdát. Ássunk kétszer szélesebb és mélyebb ültetőgödröt.

2. Alaposan keverjük össze a földet két vödör komposzttal. A komposzt-föld keverék egy részét töltsük vissza a gödörbe.

3. Állítsuk a loncot az ültetőgödör közepébe. Ugyanolyan magasan álljon, ahogyan előtte a faiskolában állt.

4. Nyissuk szét a földlabdát borító jutazsákot. Nem fontos eltávolítani, mivel szerves anyagból van, és elrothad. Töltsük fel a gödröt a földkeverékkel.

5. Óvatosan tapossuk le a földet a cserje körül, és alakítsunk ki öntözőperemet. Alaposan öntözzük meg, és takarjuk a gyökérzetet.

Kártevők és betegségek

Az egyébként ellenálló növényt időnként lisztharmat támadja meg. A leveleken és a fiatal hajtásokon fehéres bevonat keletkezik, majd megváltozik az alakjuk. Vágjuk le a fertőzött részeket, és permetezzük a cserjét környezetbarát gombaölő
szerrel.