Zöldség

Karfiol termesztése, felhasználása

Karfiol jellemzői

A karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) egy Európán és hazánkban is egy népszerű zöldség. Jó étrendi hatású, jelentős a vitamintartalma (C-, B1-, B2- vitamin).

Igényeit tekintve, fejlődési szakaszonként változik meleg- és fényigénye; vízigénye nagy, különösen a “rózsaképzés idején”. Tápanyagigényes, különösen nagy a kálium (K)-igénye. Mikroelemek közül a bór (B) és molibdén (Mo) hiánya okoz élettani elváltozásokat (rózsabarnulást és “szívelhalást”). A gyengén lúgos talajokat kedveli.

Karfiol fajták

A termesztett fajták többsége holland és dán fajta: Opaal, Idol, Osena, Igloo Osena, Master Osena, Winner Osena.

Kiskerti termesztésre javasolt fajták:

Opaal: rózsája fehér, gömbölyű, a levelek félig takarják, tenyészideje: 50-60 nap, korai fajta.

Idol Osena: rózsái középnagyok, fehérek, a levelek nem takarják, átlagtömege: 0,9-1,2 kg, tenyészideje: 70-75 nap, középérésű fajta.

Igloo Osena: rózsája nagy, tömör, fehér a levelek a rózsát jól takarják, átlagtömege: 0,9-1,5 kg, tenyészideje: 70-80 nap, középérésű fajta.

Master Osena: erős fejlődésű, rózsája nagy, tömör, hófehér, átlagtömege 1-1,2 kg, tenyészideje: 60-70 nap.

Termesztés menete

Talaj előkészítés: tápanyagigénye miatt a közvetlen szervestrágyázást meghálálja, ezért ősszel frissen trágyázzunk és 20-25 cm mélyen dolgozzuk be a talajba. Tavasszal palántázás előtt gereblyézzük el az ágyást (készíthetünk bakháttal körülvett ágyást is, és síkfóliával takarva a korai fajták érési idejét lerövidíthetjük).

Ültetés: a palántázás ideje: március vége-április eleje. Sor- és tőtávolság: 40 x 40 cm, a késői fajtáknál 50 x 50 cm.

Ápolás

Talajmunka: a kiültetés után 2-3 alkalommal sekély, porhanyító kapálást végzünk, addig, amíg a fejek össze nem borulnak.

Fejek takarása: a korai fajtáknál szükséges a rózsák (fejek) takarása. Ezt megoldhatjuk a levelek összekötésével, így a fény hatására a rózsák nem barnulnak meg (de ne kezdjük túl korán a takarást, hogy a rózsák kifejlődjenek).

Öntözés: egyenletes vízellátását igényel; ez korai fajtáknál 3-6, késői fajtáknál 7-8 alkalmat jelent.

Szedés: kifejlett állapotban szedjük le a rózsákat, levelek nélkül.

Tárolhatóság: a jól beérett rózsákat hűvös helyen, pincében, veremben 2-3 hónapig is eltarthatjuk.

Tartósítás: lefagyaszthatjuk, félig megfőzhetjük, és vegyes savanyúságba is beletehetjük.

Karfiol főzési ideje

Kezdd azzal, hogy a rózsákat leszeded a karfiolról. Ezután tedd a karfiolrózsákat forrásban lévő, sós vízbe, és főzd őket legfeljebb 4 percig. Fontos, hogy ne főzd túl őket, mivel így elveszíthetik értékes tápanyagaikat.

Másik módszerként, a karfiolt egyben is elkészítheted. Ehhez először távolítsd el a külső leveleket, majd áztasd a karfiolfejet hideg, sós vízben 10 percig. Ezután tedd a karfiolt lobogó, sós vízbe, és főzd 15-20 percig, amíg meg nem puhul.

Karfiol fagyasztása

A karfiol lefagyasztásához kövesd az alábbi lépéseket:

  1. Tisztítás és előkészítés: Először is, alaposan mosd meg a karfiolt, és távolítsd el a külső leveleket. Vágd a karfiolt kisebb rózsákra.
  2. Blansírozás: A karfiol lefagyasztása előtt ajánlott blansírozni, hogy megőrizze színét, ízét és tápanyagtartalmát. Forralj fel egy nagy fazék vizet, majd tedd bele a karfiolrózsákat 2-3 percre. Ezután azonnal szedd ki őket, és helyezd őket jéghideg vízbe, hogy megállítsd a főzési folyamatot.
  3. Szárítás: Miután a karfiol lehűlt, szárítsd meg alaposan. Ez fontos lépés, mivel a felesleges nedvesség jégképződést okozhat a fagyasztás során.
  4. Előfagyasztás: Helyezd a karfiolrózsákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tálcára úgy, hogy ne érintkezzenek egymással. Fagyaszd le őket így egy-két órára, vagy amíg meg nem dermednek. Ez az előfagyasztás megakadályozza, hogy a rózsák összetapadjanak.
  5. Csomagolás és fagyasztás: Amint a karfiolrózsák megdermedtek, helyezd őket fagyasztásálló zacskókba vagy dobozokba. Próbáld ki a levegőt kiszorítani a zacskóból vagy dobozból a fagyasztás előtt, hogy minimalizáld a jégkristályok képződését.
  6. Címkézés és tárolás: Ne felejtsd el felcímkézni a csomagokat a dátummal. A megfelelően előkészített és tárolt karfiol akár 8-12 hónapig is eltarthat a fagyasztóban.

Ezzel a módszerrel a karfiol megőrzi frissességét és ízét, így később különböző ételekhez használhatod fel.