Kerti növények

Borbolya (Berberis x lologensis)

A borbolya (Berberis lologensis ‘Apricot Queen’) a borbolyafélék családjába tartozó tövises, örökzöld lombhullató cserje. Körülbelül 2,5 m magasra és szélességűre nő.

Borbolya jellemzői

Annak ellenére, hogy a borbolya félékből bőséges a választék, a legtöbbjük kifejlett korában túl nagy ahhoz, hogy dézsában neveljük. A fiatal növények azonban olyan bőségesen ontják a virágokat, hogy érdemes megpróbálkozni a nevelésével, különösen mivel tavasszal a legtöbb más cserjénél korábban virágzanak.

A kifejlett közepes termetűre megnövő, bokros Berberis x lologensis a természetben előforduló gyönyörű alapfajokból – Berberis darwinii és Berberus linearifolia – keresztezett hibrid, amelyet Argentínában nemesítettek az 1920-as évek vége felé. Az ‘Apricot Quenn‘ névre keresztelt változat tavasz közepétől tavasz végéig ontja rengeteg virágát, amelyet a szorosan növő, magyalszerű örökzöld levelek jól ellensúlyoznak. A borbolya tövisei nem túl veszélyesek.

Tavasszal nagy, ragyogó narancssárga virágokból álló virágfürtök jelennek meg a növényen.

Borbolya gondozása

Az ‘Apricot Queen’ tökéletesen ellenálló és fagytűrő. Ennek ellenére, ha a hőmérséklet rendszeresen -15 °C alá süllyed, a növény elpusztulhat. Erdei növényként az alacsonyabb hőmérsékletet kedveli, ezért ne tegyük olyan helyre, amely túlságosan felmelegedhet. A többi örökzöld borbolyához hasonlóan, az ‘Apricot Queen’ is árnyékos helyen fejlődik a legszebben. Óvjuk a közvetlen napsugárzástól.

Öntözés és páratartalom

Növekedéskor sok vizet igényel. Bőségesen öntözzük, csak akkor csökkentsük a víz mennyiségét, ha a hőmérséklet az évszakhoz képest hűvössé válik. Ügylejünk rá, hogy a gyökerek körül a talaj állandóan nyirkos legyen. A kifejlett növények mohó, nedvességet kereső gyökerei teljesen átjárják a földjüket, így túl kevés föld marad a nedvesség tárolására, ezért előfordul, hogy naponta kétszer is meg kell öntözni a növényt.

Mivel az ‘Apricot Queen’ a szabadban nevelt növény, nem kell gondoskodnunk a páratartalom növeléséről.

Trágyázás

Tavasszal műtrágyázzuk általános növénytáppal. Ne vigyük túlzásba a tápoldatozást, mivel nem kívánatos, hogy a növény túl nagyra nőjön.

Föld, átültetés

Minden tavasszal virágzás után ültessük át a kis növényeket jó vízelvezető virágföldbe. A föld súlyánál fogva azt is biztosítja, hogy a dézsában nevelt nagyméretű növények stabilabban álljanak. A nagyobb növények esetében elég felszíni talajcserét végezni. Átültetéskor ajánlatos kesztyűt viselni.

Borbolya metszése

Rendszeres metszést általában nem igényel. Virágzás után metsszük meg, hogy kialakítsuk a formáját, s egyúttal az öreg és beteg hajtásokat is vágjuk le.