Szobanövény

Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata)

A szobapáfrány némi túlzással elpusztíthatatlan, így gondozása, tartása ideális lehet a kezdő szobakertészek számára is. A fürdőszobák legkedveltebb növénye.

A szobapáfrány bemutatása

A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) minden bizonnyal a legelterjedtebb szobai páfrány, melynek néhány fajtáját is termesztik. Jellegzetes ostorindái, melyek legyökereznek, nemcsak szaporításra szolgálnak, hanem ámpolnanövényként is igen szépen mutatnak.

Sokoldalú hasznosítás

Egyik fajtából vérzéscsillapító szert készítenek, sőt matracokat is töltenek páfránylevéllel. A páfrány fő haszna azonban az, hogy szemet gyönyörködtető látványt nyújt.

A páfrányok nem virágoznak

A páfrány és a többi növény közötti alapvető különbség az, hogy a páfrány nem virágzik. A világoszöld, különböző módon tagolt, olykor filigrán finomságú osztott levelek viszonylag gyorsan növekednek, és a 70-100 cm hosszúságot is elérhetik. A páfránylevelek a szaporodásra és a cukortermelésre szolgálnak.

Megfelelő hőmérsékletű (félárnyékos, árnyékos) és magas páratartalmú helyen több évig is megél.

Cukrot termel

A páfrányok képesek vízből és a levegőben lévő szén-dioxidból cukrot előállítani.Szaporodó szervei a levelek fonákján, a főértől jobbra és balra elhelyezkedő spóratokok, melyek roppant mennyiségű fekete vagy barna spórát tartalmaznak.

Páfrányok fajtái

Annyi páfrányfajta van, mint égen a csillag. Csak a szobapáfránynak számtalan fajtáját ismerjük, vannak nagyok és kicsik, sima, szárnyas vagy fodros levelűek, némelyik nagyon hasonlít egymásra, mások rokonsága alig fedezhető fel. Legismertebb az ‘Nephrolepis exaltata‘ és a még kecsesebb ‘Nephrolepis cordifolia’ (szívlevelű szobapáfrány).

A páfrányt gyakran kell vízzel permetezni

Mivel a páfrány rosszul tűri a száraz levegőt, gyakran permetezzük lehetőleg szoba-hőmérsékletű, mésztelenített vízzel. Egy másik lehetséges megoldás, hogy a cserepet vízzel teli tálba, kavicsokra állítjuk, mégpedig úgy, hogy a víz a cserepet ne érje el.

A páfrányok jól érzik magukat a fürdőszobában, mert ott magas a levegő páratartalma.

A szobapáfrány gondozása

A szárnyalt és lehajló páfránylevelek a nagyobb fajták esetében másfél méter hosszúak is lehetnek. A sűrűbb növésű, zömökebb fajták 30-40 cm hosszú leveleket növesztenek. A páfrány nem virágzik, ezért illata sincs.

Fény és hőmérséklet

A tűző napot egyáltalán nem szereti. Leginkább a félárnyékos, huzatmentes helyet kedveli. Jól tűri a viszonylagos fényhiányt, és olyan helyen is szépen fejlődik, ahol világos színű falról visszavert fényt kap; az északi fekvésű helyiségek ideálisak számára.

Nyáron 18-20 °C-t igényel. Kitehetjük a szabadba is. Télen a szobapáfránynak 15 °C is elegendő, de a hőmérsékletnek nem szabad 10 °C alá süllyednie, mert ilyenkor elpusztulnak a levelei.

Öntözés és tápanyag

Fontos! Szinte állandóan legyen nedves a földje! Ezt a problémát úgy oldhatjuk meg a legegyszerűbben, ha automatikus vízellátású cserépbe ültetjük. A növényt gyakran permetezzük langyos vízzel, és hetente egyszer tegyük vízfürdőbe, hogy alaposan megszívhassa magát vízzel. Februártól októberig havonta egyszer adjunk a földjéhez mészmentes trágyát.

Föld és átültetés

A fiatal növényeket évente, az idősebbeket két-három évente, tavasszal ültessük át. A föld legyen laza és porózus, legjobb a homok és tőzeg keveréke. Erősen savas kémhatású, tőzeg alapú földkeveréket, pl. “A” jelölésű virágföldet is használhatunk.

Szaporítás

Amikor tavasszal átültetjük a szobapáfrányt, szét is szedhetjük több kisebb növényre, de a levelek fonákján található spórákról is megpróbálhatjuk a szaporítást.

Kártevők és betegségek

Kedvezőtlen körülmények közt levélfonálférgek, levéltetvek, illetve pajzstetvek támadják meg. Túlságosan sötét környezet pedig levélhullást okoz.