Kerti növények

Orvosi körömvirág (Calendula officinalis)

A kertészek hajlamosak időnként lesajnálóan nyilatkozni a körömvirágról, pedig ez a vidám, Dél-Európából származó növény egyike a legalkalmazkodóbb és legkönnyebben kezelhető, egynyári virágoknak.

Az orvosi körömvirág gondozása

Az élénk színű virágok telt és szimpla illetve magas (1 m) törpe (20cm) változatban is kaphatóak. A körömvirággal könnyen színt vihetünk az udvar vagy a kert unalmas szegleteibe. Könnyű magról szaporítani és az idény végén magából szórja rengeteg magját.

Virágainak színe a leghalványabb citromsárgától a legsötétebb narancssárgáig terjed, átmérőjük 7 cm.

Fény és hőmérséklet

Ez a növény nem fagytűrő de a –5 ºC-os hideget még elviseli. Ha a lakásban tartjuk a növényt, hűvös helyen – legfeljebb 15ºC- on – neveljük, mert ez meghosszabbítja  a virágzást.

Lényeges szempont, hogy a körömvirágot olyan helyen neveljük, ahol a legtöbb közvetlen napfény éri. Az árnyékos helyen, fejlődő növények nem virágoznak olyan szépen.

Öntözés, páratartalom

Akkor öntözzük amikor a virágföld felszíne szikkadni kezd. A közvetlen fényben nevelt növényeket öntözhetjük naponta kétszer. A páratartalom nem lényeges  e dél-európai eredetű, forró, napos helyekhez szokott növény számára.

Tápanyag

Műtrágyázással  elősegíthetjük, hogy egész nyáron virágozzon. Ha jó minőségű virágföldben neveljük, 6-8 héttel a kiültetést követően kezdjük meg a tápanyag-utánpótlást. Függőkosárban nevelt növényekhez való műtrágyát használjunk.

Föld és vetés

Mivel a körömvirág egynyári növény , nem szükséges átültetni. Használjunk jó vízelvezető jó minőségű virágföldet. A kertben tavasszal, védett helyen februárban vessük, hogy májustól virágozzék. A sarló alakú magvakat 3 cm mélyre vessük; a növények egymástól 30 cm távolságra kell majd álljanak. A ritkításkor eltávolított növényeket megfelelően megöntözve minden további nélkül átültethetjük.

Ha folyamatosan lecsipkedjük a hervadt virágokat, az összkép mindig tetszetős  marad. Az első nagyobb virágzást követően vágjuk vissza a növényt 7 cm hosszúságúra ezzel serkentjük a másodvirágzást.

Kártevők és betegségek

A lisztharmat halványszürke penésszel vonhatja be a leveleket és a szárakat. Ez  meleg, száraz időben  fordul elő. Azonnal közbe kell avatkozni, hogy a betegség ne terjedjen át a többi növényre.  A fertőzött növényeket megfelelő gombaölő szerrel kezeljük a javallott időközönként.