Borostyán (Hedera helix) igényei, gondozása

Az igénytelen borostyán sokak által ismert és kedvelt szobanövény. Különböző – tarka és zöld levelű – fajai hűvös és meleg, világos és árnyékos helyiségben egyaránt jól fejlődik.

Közönséges borostyán jellemzői

A közönséges borostyán (Hedera helix) Európa és Elő-Ázsia meszes talajú erdeiben honos. A cserje kapaszkodó léggyökereivel 30 méter magasra is felkúszik. A növény akár 500 évig is élhet, törzsének átmérője pedig elérheti az egy métert.

Borostyán fajták

A nemesítések során a borostyánnak számos fajtája és változata jött létre, elsősorban szobanövényként. Egy jól felszerelt virágüzletben akár tucatnyi különböző borostyánnövény közül is válogathatunk, melyek között lehetnek csüngő és kúszó példányok.

A 3-7 cm-es méretű levelek között előfordulhat egyszínű zöld, zöld vagy szürkészöld alapon sárga, illetve fehér pettyes, sárgászöld színű és fehér szélű egyaránt. A levelek rendszerint mélyen bevágottak és karéjosak.

A borostyán számos ókori író műveiben előfordul. A szőlővessző mellett ez a növény volt Dionüszosz és Bakkhosz másik jelképe: a vidámság, a barátság és a jó hangulat szimbólumának számított.

Számos lehetőség

A borostyán számos lehetőséget rejt magában, mivel a körülményekhez jól alkalmazkodik. Az ámpolnába ültetett, csüngő indájú növény éppoly dekoratív látványt nyújt, mint a karóra futtatott, egymagában vagy más növényekkel együtt tálba, illetve dézsába ültetett példány.

Északi ablakokban és folyóson is jól fejlődik. A tarka levelű fajokat tegyük világosabb helyre, különben a levelek elvesztik mintázatukat.

közönséges borostyán
Köríves drót nem csupán dekoratív, hanem igen hasznos is: megtartja a hosszú indákat.

Közönséges borostyán gondozása

A kereskedelemben kapható borostyántövek rendszerint elég kicsik. Visszavágás nélkül azonban a csüngő vagy kúszó indák idővel több méter hosszúságúra is megnőhetnek.

Virágzás

A növény csak akkor virágzik, ha elérte a 8-10 éves kort és a megfelelő méretet. A nagyméretű ernyővirágzatot sárgászöld, fűszeres illatú virágok alkotják, melyekből borsó nagyságú kékes-fekete, mérgező bogyók fejlődnek. A borostyán szabadban gyakrabban virágzik, mint a lakásban.

Fény és hőmérséklet

A növény az árnyékot is elviseli. A tarka levelű fajoknak több fényre van szükségük, különben elveszítik szép színüket. A borostyán a meleget és a hűvöset egyaránt jól viseli.

A borostyánindákat csak levágni szabad, a tépés ugyanis károsítja a növényt.

Öntözés

Noha a borostyán ellenálló szobanövény, öntözése odafigyelést igényel. A túlöntözés éppoly káros lehet, mint a kiszáradás. Mivel a borostyán soha nem pihen, tartsuk állandóan nyirkosan, de sohase túl vizesen. Rendszeresen (kb. kéthetenkénti) tápoldatozással biztosíthatjuk a nyári növekedést. A rövid téli pihenő hasznos lehet, de nem feltétlenül szükséges.

Átültetés

A borostyánt kétévente ültessük át, mindig az eredetinél valamivel nagyobb cserépbe. Használjunk általános virágföldet.

Metszés, visszavágás

A dús növekedés érdekében időről időre ajánlatos visszavágni a hajtáscsúcsokat. Ezt az év bármely szakában megtehetjük.

Borostyán szaporítása

A borostyánt igen egyszerűen szaporíthatjuk bujtatással.

Válasszunk ki egy megfelelő hosszúságú indás hajtást, közvetlenül valamelyik levél töve alatt. Éles késsel óvatosan metsszük be a szárat, majd a hajtást vezessük a szomszédos cseréphez úgy, hogy a bemetszett rész érintkezzék a földdel. Az indát hajlított dróttal rögzítsük. Ha kifejlődtek a gyökerek, elvághatjuk a hajtást, és a cserépben máris ott az új növény.

Dugványozás

A dugványokat tavasszal vagy nyáron vágjuk le, és tűzdeljük őket tőzeggel kevert földbe. Egy cserépbe több dugványt is tehetünk.