Kerti növények

Szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) gondozása

A virág közepén sajátos mélyedéssel rendelkező szárnyas feketeszem dekoratív nyári kúszónövény. Gyorsan nő, könnyen nevelhető, mégis viszonylag ritkán látható erkélyen.

Igazi virágpompa

A szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) törékeny nyári kúszónövény. Tulajdonképpen egyetlen napos ablakból sem hiányozhatna. Jól érzi magát azonban a szélvédett erkélyen és teraszon is.

A kúszónövény Dél-Afrikából származik, ahonnan 1823-ban került Európába. Latin nevét Linné tanítványáról, Karl Peter Thunbergről (1743-1828) kapta.

Csodálatos virágok

A növény június végétől egészen késő őszig virágzik. A tölcsér formájú virágok általában narancssárga színűek, közepük pedig sötét. Néha láthatunk citromsárga vagy fehér színű virágokat, de az is előfordulhat, hogy a szirmok és a virágok közepe azonos színű.

A szárnyas feketeszem virágainak közepén látható pont, úgy néz ki, mintha finom ecsettel festették volna.

Egynyári növény

A szárnyas feketeszem általában egynyári növény, de megpróbálhatjuk átteleltetni. A téli nyugalmi időszakban hűvös és világos helyet igényel. Ilyenkor nagyon kevés vizet kapjon, tápanyag-utánpótlásra pedig egyáltalán nincs szüksége.

Támasztékra van szüksége

A törékeny indáknak és a szív alakú leveleknek támasztékra van szükségük. Az ablak elé feszíthetünk vékony drótokat, de építhetünk egy egyszerűbb támrendszert is.

Ha a szárnyas feketeszemet ámpolnába ültetve szabadon hagyjuk fejlődni, nagyon dekoratív növényünk lesz. Ilyenkor a növény nagy zöld párnára emlékeztet, amely telis-tele van narancssárga, “fekete szemekkel”.

A szárnyas feketeszem magvetése

A magokat áprilisban vagy májusban vásároljuk meg, és vessük el. Az ültetőközeget készen is megvehetjük, de magunk is elkészíthetjük, ha a vetéshez használt virágföldhöz homokot és és tőzegkorpát keverünk.

A magokat nyirkos földbe vessük el. A magokra csak vékony földréteg kerüljön, illetve az is elegendő, ha a magokat belenyomkodjunk a földbe. A cserépre tegyünk üveglapot vagy szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát. Ügyeljünk arra, hogy a föld mindig nyirkos legyen, ugyanis ha a föld egy kritikus időpontban kiszárad, az egész állomány tönkremehet.

Ez egyébként nemcsak a szárnyas feketeszemre igaz, hanem minden más növényre is. Ha a föld még csírázás előtt kiszárad, azonnal öntözzük meg, méghozzá alulról, hogy a föld fel tudja szívni a vizet. Ha a földet felülről öntözzük, a magokat könnyen kimoshatjuk a földből. Az elvetett magokat tegyük szobahőmérsékletű világos helyre.

Ha a magok már kicsíráztak, és a növénykék fejlődni kezdenek, tegyük a cserepeket kicsit hidegebb (kb 15 °C) helyre. Természetesen ilyenkor világosságra van szükségük, de ne tegyük ki őket közvetlen napsütésnek.

Átültetés

Ha a növénykék már nagyobbak, ültessük át őket.

Ha egy cserépbe több növényt ültetünk, a gyengébbeket vágjuk le, és csak a legerőteljesebbet hagyjuk meg. A növekedési időszakban a kis növények hetente egyszer kapjanak tápoldatot.

A szárnyas feketeszem igényei, gondozása

A szárnyas feketeszem szép, gyorsan fejlődő, ellenálló kúszónövény. Levelei szív alakúak, levélszárai hosszúak és vékonyak. Rengeteg virágot hoz.

Virágzás

Legkorábban június végén virágzik, de azután egész nyáron gyönyörködhetünk virágaiban.

A virágok általában narancssárgák, de előfordulnak fehér és citromsárga változatban is. A virágok közepén szemre emlékeztető fekete pont díszlik. A virágoknak nincs különösebb illatuk.

Fény és hőmérséklet

A világos, napos helyeket kedveli, de nem feltétlenül fontos a déli fekvésű ablakban elhelyeznünk. Jól viseli az átlagos szobahőmérsékletet, csak csírázáskor igényel hűvösebb, 14-15 %C hőmérsékletet.

Öntözés, tápanyag

Sok vizet és tápanyagban gazdag földet igényel. Hetente egyszer kapjon tápoldatot, de ha nem fejlődik megfelelően, hetente két alkalommal is adhatunk tápoldatot.