Kerti növények

Boroszlán – édeskés tavaszi illat

Ezek az egyszerűen gondozható cserjék, kora tavasszal hozzák kecses, illatos virágaikat.

Boroszlán jellemzői

Bár a boroszlánfélék (Daphne) növekedési formái rendkívül különbözőek, egy tulajdonságuk közös: virágaik fűszeres, bódító, édes illatúak.

Elsőként a farkasboroszlán (Daphne mezereum) bontja ki szirmait. Gyakran már februárban, még a lombfakadás előtt érezhetjük rózsaszín virágainak édes illatát. A nemesített ‘Rubra Select’ fajta (kereskedelmi forgalomban ‘Ruby Glow’ néven is árusítják) sötét-rózsaszín virágai különösen nagy méretűek. Az ‘Alba’ fajta krémszínű virágokat hoz.

A farkasboroszlán májustól mérgező piros (az ‘Alba’ fajta világossárga) bogyókat érlel. Ha kisgyermek van a háznál, célszerűbb lemondanunk erről a növényről, hiszen már néhány bogyó elfogyasztása is halálos, és a bokrot alacsony, egyméteres magassága miatt a gyerekek könnyen elérik.

A hibrid boroszlán (Dapbne x burkwoodii) nem érlel bogyótermést és kevésbé mérgező. Illatos virágkötegei áprilistól jelennek meg. Kezdetben rózsaszínűek, majd elnyílva megfakulnak. Kedvelt fajtája a halvány rózsaszín virágú ‘Somerset’, amely sűrűn növő lándzsás leveleit enyhe éghajlaton télen sem dobja le.

A henye boroszlán (Daphne cneorum) kúszó, örökzöld, párnás növésű törpecserje, lombja mindössze 30 cm-re emelkedik a talaj fölé, áprilistól májusig sok apró, illatos, rózsaszín virág borítja. Augusztustól szeptemberig gyakran másodszor is virágzik.

A boroszlánfélék magjai erősen mérgezőek. Néhány szem elfogyasztása is halálos mérgezést okozhat. Ne ültessük olyan helyre, ahol elérhetik a gyerekek!!

Boroszlán gondozása

A boroszlán egyszerűen gondozható cserje. Bizonyos fajok örökzöldek. Fajtól függően februártól júniusig virágzik, melyek illatosak. Néhány fajnál májustól bogyós termést nevel. Mérgező növény! Napfényt kedvelő növény, de félárnyékban is nevelhető. Minél nyirkosabb  a talaj, annál napfényesebb helyet válasszunk a növényeknek. Üde, jó vízáteresztő talajt kíván. A hibrid boroszlán az enyhén savanyú, humuszos talajt kedveli, a többi faj meszes talajon él.

Ősz és tavasz – ültetés

A boroszlánt ősszel vagy kora tavasszal, még lombfakadás előtt ültessük el.

Tavasz – metszés és gondozás

A virágba borult hajtásokat ilyenkor vághatjuk vázába. Mindig viseljünk kesztyűt, mert a növény mérgező anyagai bőrkiütést okozhatnak. Újítsuk meg a talajtakarást a tövek körül, mielőtt még felmelegedne az idő.

Nyár – szaporítás

A boroszlánt dugványozással szaporíthatjuk. Homok-tőzeg keverékben hamar meggyökeresedik, de a magokat is elvethetjük ágyásba vagy ládába. A csirázáshoz a magoknak fagyhatásra van szükségük.

Boroszlán ültetése

A boroszlánféléket kis méretük, tömött formájuk és virágaik illata miatt ültethetjük előkertbe szoliterként, terasz közelébe vagy sziklakertbe. Bokorsor szélén vagy más, tavasszal virágzó cserjével és hagymás növénnyel társítva is jól mutatnak. Forgalmas üt mellé kísérőnövényként telepítve különösen jól érvényesül virágainak bódító illata, de gondoljunk arra is, hogy a farkas-boroszlán mérgező. Puszta érintése is kiütést, duzzanatot vagy bőrgyulladást okozhat.

A henye boroszlán illatfelhővel árasztja el a sziklakertet, de kőfalak réseiben vagy tetején is jól fejlődik ez az igénytelen növény.

Ültetés lépései

1. Ősszel vagy kora tavasszal ássunk a gyökérlabda méreténél kétszer nagyobb ültetőgödröt.

2. A hibrid boroszlán ültetése előtt keverjünk a talajhoz bőségesen komposztot. Ez különösen kötött, agyagos talaj esetében fontos.

3.  A növényt óvatosan vegyük ki a konténerből, és talajszintbe helyezve ültessük el. Viseljünk kesztyűt.

4. A Töltsünk az ültetőgödörbe talaj-komposzt keveréket, és nyomkodjuk a gyökerekhez. Mélyítsünk tányért a tő köré, és öntözzük meg.

5. A gyökérzóna felett kéreggel, érett komposzttal vagy lombbal takarjuk a talajt, hogy jobban tartsa a nedvességet.

Kártevők és betegségek

A boroszlánféléket forró, száraz időben takácsatkák lephetik el. A levelek elsárgulnak és lehullanak. Erősebb fertőzés esetén a hajtásokon megfigyelhetjük a kártevők finom szövedékét. Megelőzésképpen szárazság idején rendszeresen öntözzünk.