Gyümölcs

Földicseresznye – különleges csemege

A napos, meleg helyen jól tenyésző földicseresznye egyre kedveltebb növény.

Földicseresznye jellemzői

A földicseresznye (Physalis peruviana), vagy másik ismert nevén Perui földicseresznye, Peru hegyvidékeiről származik. Termésének színe miatt aranycseresznyének is nevezzük. A skorbut ellen hatásos bogyókat a tengerészek hozták Dél-Afrikából. Legközelebbi rokona a díszkertekből ismert lampionnövény, amely szintén a mérgező csucsorfélék közé tartozik.

Az egynyári, 1-1,5 m magas növény külalakja a paradicsoméra emlékeztet. Szürkészöld, bolyhos, szív alakú, 10-13 cm hosszú levelei váltakozó állásúak. Halványsárga virágainak garatja sötétbarna. A virágok 2 cm átmérőjűek, és a levélhónaljon ülnek. Termése hét-nyolc héttel a virágzás után érik. A narancssárga, 2-4 cm-es bogyókat érett állapotukban barna, száraz csészelevelek borítják. Ezzel a védőburokkal a termés néhány hétig tárolható. Enyhén fűszeres, édeskés ízű, sok C-vitamint és A-provitamint tartalmaz.

Földicseresznye termesztése

A fagyérzékeny földicseresznye termesztésénél a paradicsomhoz hasonlóan az a legfontosabb, hogy a növény elegendő meleget kapjon, hogy a termése megérjen.

Minél nagyobb palántát ültessünk május közepétől védett helyre a szabadban, és hűvös időjárás esetén húzzunk rá fóliaburát. Ültethetjük a növényt talajtakaró fóliába is, amely jól tárolja a talaj melegét, és megakadályozza, hogy a gyomnövények elszaporodjanak. Ha van kis üvegházunk, abban tenyésszük a földicseresznyét.

Soha ne ültessük azonban kétszer egymás után ugyanarra a helyre, mert betegségek támadhatják meg. Tartsuk be a három-négy éves vetésforgót; ez a többi csucsorfélére, például a paprikára, a paradicsomra és a padlizsánra is vonatkozik.

A szabadba ültetett földicseresznyét támasszuk meg karóval vagy vezessük paradicsomspirálra. Az üvegházban használhatunk feszítőhuzalból vagy dróthuzalfonatból készült támasztóállványt is. A sortávolság 0,8-1 m legyen. A növekedés előrehaladott szakaszában kötözzük fel a vezérhajtásokat.

Ha túl dúsan növekszik a növény, ami nagyon meleg nyáron az üvegházban fordul elő, vágjuk vissza az oldalhajtásokat négy levélpárra; az egészen dúsakat távolítsuk el. Általában ne ritkítsuk az oldalhajtásokat, mint a paradicsomnál, mert azokon fejlődik a termés.

Edényben az erkélyen és i teraszon is jól tenyészik, la meleg helyre állítjuk. Megfelelő méretű és jó vízelvezetésű edényt válasszunk, és töltsük meg tápanyagban gazdag, laza ültetőfölddel. Támasztéknak együnk mellé karót vagy paradicsomspirált. Hűvös időjárás esetén vigyük be a növényt a lakásba.

Vetése

Vetési idő: április eleje

1. Töltsük meg a palántanevelő tálat vetőfölddel, azt egyengessük el, majd vessük el a magokat. Takarjuk le őket földdel, és nyomkodjuk le.

2. Öntözzük meg apró lyukú öntözőrózsával, és takarjuk le a tálat üveglappal, műanyag búrával. Állítsuk világos, 20 °C-os ablakba.

3. Két – három hét elteltével pikírozzuk a magoncokat külön cserepekbe. A palántákat világos, levegős, 18-20 °C-os helyen neveljük tovább.

4. Május közepe és vége között ültessük ki a palántákat a szabadba, komposzttal javított földbe. Ültetési távolság: 60-80 cm.

5. A gyökérlabda mellé szúrjunk paradicsomspirált, s erre vezessük a hajtásokat. Hűvös időjárás esetén tegyünk a növényre paradicsomburát.

6. A narancssárga termést a takarócsészével együtt szüreteljük, amint a csészelevelek világosbarnára színeződnek és beszáradnak.

Földicseresznye gondozása

A földicseresznye egynyári növény. Virágzási időszaka május végétől. Bogyós gyümölcsei júliustól októberig terem. E nagy meleg-igényű növénynek napos, védett helyre van szüksége. Humuszos, jó vízáteresztő talajt kíván, amely a kissé savanyútól a semlegesig változhat, könnyen felmelegszik, és nem alakul ki benne pangó víz.

Tavasz – előnevelés és ültetés

Április elejétől vessük el a magokat kis ládába, takarjuk vékony réteg földdel, lágyan öntözzük meg, és 20 °C-on neveljük világos ablakban. A magoncokat pikirozzuk 8 cm-es cserepekbe. és valamivel hűvösebb helyen neveljük tovább. Május közepe és vége között ültessük ki. Vezessük a növényt paradicsom-spirálra, és hűvös időjárás esetén takarjuk le fóliaburával.

Nyár – gondozás

Rendszeresen öntözzünk, és takarjuk a talajt (kúra). A virágzás után 14 napig adjunk a növénynek tápoldatot.

Ősz – elrámolás és tárolás

A szabadban termesztett növényekről az első fagy előtt szüreteljünk le minden bogyót.

Kártevők és betegségek

Takácsatka támadhatja meg. A vörösesbarna kis állatok a levelek fonákját szívogatják, és gyakran finom fonadékot szőnek. A levelek sárga foltossá válnak. Gondoskodjunk megfelelő nyírkosságról: takarjuk a talajt, és permetezzük a növényt vízzel.