Kerti növények

Borzaskata (Nigella damascena) növény gondozása

Szállas-sallangos leveleivel és a közülük kikandikáló pasztellszínű virágaival hívja fel magára a figyelmet ez a jellegzetes növény. Kék fajtáit évszázadokon át ültették a kertekben; ma már népszerűbbek a színkeverékek. Fagytűrő egynyári virágágyi növény.

Borzaskata jellemzői

A borzaskata (Nigella damascena) könnyen termeszthető, igénytelen, de a jó eredmény érdekében érdemes a talajba szerves anyagot juttatni ültetés előtt. A virágzási időszak meghosszabbítására célszerű az elnyílt virágokat levágni. Minden gondoskodás ellenére  a borzaskata virágzási ideje csupán 6-8 hét. Ha azt akarjuk, hogy nyár végén és ősszel is legyen virító borzaskatánk, azt utánvetéssel érhetjük el.

Borzaskata – Miss Jekyll

Borzaskata virág

A legnépszerűbb fajták a “Miss Jekyll” égszínkék, régi kedvenc fajta. A “Persian Jewels‘ fehér, rózsaszín, levendulaszínű és kék virágok keveréke. Mindkettő kitűnő a régi időket idéző, szabálytalan virágágyakba, és széles körben alkalmazzák őket vágott virágnak. A virágkötészetben dekoratív terméseiket is szívesen felhasználják. Amikor a tüszők barnulni kezdenek, vágjuk le és lógatva szárítsuk a szárakat.

Borzaskata – Persian Jewels

Anno népszerű volt a Nigella fajhoz tartozó Nigella hispanica ami magasabb 60-70cm magas és nagy, kék virágai fekete közepűek, porzóik pedig pirosak.

Virágzási időszaka júniustól augusztus végéig tart.

Fény- és talajigénye: Bármilyen jó vízelvezetésű kerti talaj megfelel. Legjobban a napos vagy félárnyékos helyen fejlődik.

Térigény: Magasság 30-60 cm, térállás 20 x 20 cm.

Borzaskata szaporítása

Március végén-április elején végleges helyre vetéssel szaporíthatjuk, mivel nem szereti az átültetést. Később kiültetésre a magokat szakaszosan cserepekbe vessük.