Gyümölcs

Gyümölcsök az erkélyen

A napos vagy félárnyékos, védett helyeken a gyümölcsfák nagyon jól fejlődnek. A magról vetett, saját nevelésű facsemeték csak pár év múlva virágoznak és hoznak gyümölcsöt, és ingadozó a termés minősége. Emiatt inkább kertészetből szerezzünk be oltványokat, dézsás növényeket.

A legkisebb helyen

A dézsás gyümölcsfák beszerzése előtt vegyük figyelembe, hogy ezeknek a növényeknek nagy helyre van szükségük. Ha például még cserepes zöldségeket és fűszernövényeket is szeretnénk, akkor gondos tervezésre van szükség.

A nagyon kicsi balkonokra a balkonládába és ámpolnába ültetett szamóca a legalkalmasabb. A folytontermő szamócáról egész nyáron lehet szüretelni a termést, és nem foglal sok helyet.

A dézsás gyümölcsfákat csak az igazán nagy balkonokra ajánlott ültetni.

A gyümölcsfácskák koronaátmérője akár 3,5m-re is megnőhet. A bogyós gyümölcsök bokrainak szélessége elérheti a 1.5m-t

Mire figyeljünk vásárláskor?

A kis gyümölcsfán egy függőleges főhajtásnak és 3-4 mellékhajtásnak kell lennie. Az alacsony növésű fáknál a mellékhajtások 40-60 cm magasságban jelennek meg: itt kezdődik a korona. A már kész spalírra nevelt gyümölcsfácskák többnyire drágábbak a normál facsemetéknél, viszont balkonra sokkal megfelelőbbek.

Nemesített, gyenge növekedésű alanyra oltott gyümölcsfát érdemes beszerezni. Olyat vegyünk inkább, amelyet eleve dézsákban neveltek , és már hozzászokott az adott feltételekhez. Vásárlás után rögtön ültessük át egy nagyobb dézsába.

Gondozási egyszeregy

Öntözés: Különösen a forró nyári napokon többször ellenőrizzük a talaj nedvességét. A földlabdáknak nem szabad elválnia az edény falától. Ha megemelve túl könnyű az edény, azonnal át kell öntözni.

Trágyázás: Elegendő egy univerzális növénytáp. Mindazonáltal léteznek speciális gyümölcsfatápok, amelyek a tipikus tápanyaghiány-tüneteket előzik meg. A káliumban gazdag bogyósgyümölcs-táp elősegíti a termés kifejlődését és színesedését a ribizli, a szamóca és más bogyós gyümölcsök esetében.

Átültetés: Minden második vagy harmadik évben át kell ültetni a gyümölcsfákat. Olyan dézsát válasszunk, amely 5 cm-rel nagyobb átmérőjű, mint az előző. Átültetés után az oltás helye a termőközeg felszíne felett legyen!

Téli védelem: A növénytápot csak nyár végéig adagoljuk, hogy a hajtások be tudjanak érni, és télen ne fagyjanak meg. A dézsákat télire takarjuk be, és toljuk őket a házfal mellé. A mediterrán gyümölcsfákat és a barackot fagymentes, világos helyen teleltessük.

Tudnivalók az ültetőedényekről

Minden edény megfelel; ha eredetileg nincs az alján elfolyónyílás, mindenképpen fúrjunk bele.

A kosarakat vagy a fadézsákat erős műanyag fóliával bélelhetjük ki, ez esetben nincs szükség elfolyónyílásra.

Drénezésként az ültetőedény aljára tegyünk 3 cm vastagságban cserépdarabokat.

Hagyjunk kb. 2-3 cm öntözési peremet.

Metszés

Tél végén vagy kora tavasszal kell elvégezni a metszési munkálatok zömét. A fő szabályt könnyű megjegyezni:

minél erősebb a visszavágás, annál erősebben hajt majd ki a növény.

Mindig egy kifelé álló rügyre metsszünk vissza. A hajtásoknak nem szabad egymást keresztezniük, és ne legyenek túl sűrűek.

Ritkító metszés: Az egymáshoz túl közel álló, illetve a korona belseje felé álló ágak eltávolítása.

Fenntartó metszés: A koronaforma megőrzése vagy visszaállítása, szükség esetén a magasság korlátozása. A letermelt ágak visszametszése három szemre.

Fiatalító metszés: az idős és beteg ágak eltávolítása; elöregedett ágakat fiatal oldalágakra vagy egy alkalmas rügyre cserélni.

Szigorú nevelés

  • Karcsú orsó/oszlopos: Az oldalágakat három szemre visszametszeni, ha szükséges a magasságból visszavenni.
  • Szabad orsó: A felfelé álló ágakat eltávolítani, a vízszintes hajtásokat meghagyni.
  • Spalírra nevelt: A nevelési formát figyelembe véve 4 szemre visszametszeni.
  • Magastörzsű: A korona magassága alatt növő ágakat eltávolítani, az alanyról kinövő vadhajtásokat lemetszeni.