Kerti növények

Bugás hortenzia (Hydrangea paniculata)

Így gondozd a bugás hortenziát, hogy az mindig dúsan virágozzon.

Bugás hortenzia jellemzői

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) a hortenziafélék családjába tartozó évelő növény. A cserje az ázsiai országokban, Kínában és Japánban őshonos. A kerti hortenziával ellentétben a bugás hortenzia 2m magasra nő. A fiatal növények szárai elég hajlékonyak ezáltal törékennyé is válik. A növény nagy, világoszöld, elliptikus alakú levelet terem.

Bugás hortenzia virágai többnyire fehér színűek, de akadnak köztük fajtától függően rózsaszín és lilák is. A virágok nagy ernyőkben állnak amik elérhetik akár a 25 cm átmérőt is. A bugás hortenzia virágzási ideje nyártól (júniustól októberig) kora őszig tart. A virágok amennyiben nem vágjuk le, a növényen elszáradnak, és tavaszig a növényen maradnak, télen ezért a kertet díszítik.

Bugás hortenzia gondozása
Bugás hortenzia

Bugás hortenzia gondozása

A bugás hortenzia viszonylag könnyen termeszthető, nevelhető amennyiben megfelelő fény- és talajviszonyokat biztosítunk számára. Kifejezetten kedveli a napos (vagy szórt fényt), meleg helyeket, ezt fontos megjegyezni, mert a hagyományos hortenzia az árnyékos, félárnyékos helyet szereti. Tehát ne keverjük össze a két hortenziát, amikor az ültetés helyét kiválasztjuk.

A talaj tekintetében viszonylag termékeny, jó vízáteresztő képességgel rendelkező, enyhén savas kémhatású talajt igényel. A talaj  – különösen a virágzás idején- mérsékelten nedves legyen.

A növény könnyen termeszthető, amennyiben megfelelő fény- és talajviszonyokat biztosítunk. A meleg és általában napos helyek optimálisak. A talaj legyen viszonylag termékeny, vízáteresztő, enyhén savas kémhatású. Arra is ügyelni kell, hogy mindig – különösen a virágzás időszakában – mérsékelten nedves legyen.

Tápanyag adagolásnál kerüljük a mésztartalmú műtrágyákat, mert a növény nem szereti a meszes talajt. Jól reagál a mulcsozásra és a szerves trágyázásra.

A cserje tavaszi metszést igényel. A hosszú szárú és nagy virágzatú cserjefajták gyakran támasztékot igényelnek.

Bugás hortenzia metszése

A hortenzia helyes metszéséről egy hasznos video: