Kerti növények

Hortenzia ültetése

Hova ültessük?

A kerti hortenzia tökéletes helye egy félárnyékos, szélvédett hely a kertben vagy az erkélyen. A hortenziák nem érzik magukat túl jól a teljes napfényben, főként a magas vízigényük miatt. A víz túl gyorsan elpárolog, így a levelek és a virágok lehullanak. Ezenkívül könnyen leéghetnek, ha erős napfénynek vannak kitéve.

A kerti hortenziának friss, jó vízelvezetésű, enyhén savanyú, magas humusz- és tápanyagtartalmú talajra van szüksége. A kertészeti boltokban kaphatók speciális, alacsony pH-értékű hortenziaföldek. Ezek nagyon alkalmasak cserepes ültetésre. A szubsztrátumot a kertben is könnyen elkészítheti saját maga. A homokos és tápanyagszegény, de a túl nehéz és agyagos kerti talajokat is jó minőségű virágfölddel kell keverni.

Hortenzia ültetése kertbe

A különösen nehéz talajokat homokkal dúsítják, lehetőleg 2/3 kerti föld és 1/3 homok keverési arányban. Annak érdekében, hogy a talaj pH-értéke a savas tartományba csússzon, keverjen savas elsődleges kőzetlisztet (például bazalt, gránit) vagy szőlőtörkölyt a talajba. A tűlevelűek tűlevelei szintén pH-csökkentő hatásúak.

Ültetés után a hortenzia körüli talajt kéregmulccsal kell mulcsozni. Ez megtartja a nedvességet a talajban, és biztosítja, hogy a pH-érték meglehetősen alacsony maradjon.

Tipp: Ha erős kék színű hortenziát szeretne elérni, akkor ültesse cserépbe, mert itt jobban befolyásolható a savtartalom.

Hortenzia ültetése kertbe

Íme, hogyan ültessünk hortenziát a szabadba vagy konténerbe:

1. Ásson egy elég nagy ültetőgödröt a hortenziának. Ennek 1,5-szer akkorának kell lennie, mint az ültetőgolyó mérete.

2.Ezután töltse fel a gödröt laza talajjal, amíg el nem éri a megfelelő ültetési magasságot.

3. Vegye ki a hortenziát a cserépből, és lazítsa meg a gyökérlabdát a kezével úgy, hogy a tömött gyökerek széthúzódjanak – ez ösztönzi a gyökerek elágazását.

4. Helyezze az ültetőgömböt az ültetőgödör közepére, és töltse meg szubsztrátummal.

5. Jól nyomja le, és bőségesen locsolja meg. Különösen a nyári hónapokban történő ültetéskor a frissen ültetett hortenziát nagyon intenzíven kell öntözni.

Ha a kerti hortenziát dézsába akarja ültetni, elengedhetetlen, hogy az edény alján legyen vízelvezető lyuk, amelyet vastag kövek vagy agyagdarabok tartanak szabadon. Ez lehetővé teszi a felesleges víz elvezetését öntözéskor, így a víz nem fog pangani. A hortenzia számára is válasszon mázas agyagedényt vagy műanyag edényt, mivel a nyitott pórusú agyagból készült edények sok vizet veszítenek a párolgás révén.

Tipp: A maradék földből kis dombot képezhet a hortenzia körül, amelyet öntözéskor mindig teljesen töltsön fel vízzel. Ez lehetővé teszi, hogy a víz lassan elszivárogjon, és ne folyjon el oldalra, ha a talaj nem tudja elég gyorsan felszívni. A levelekből vagy fakéregből álló mulcsréteg szintén védelmet nyújt a párolgás ellen.