Kerti növények

Orbáncfű (Hypericum) fajták

A legtöbb fajra jellemző az örökzöld lomb és az egész nyáron át tartó virágzás.

Orbáncfű fajták jellemzői

A kertjeinket díszítő orbáncfűfajok és -fajták dús, sárga virágpompájú cserjék vagy félcserjék. A virágok öt kiterülő sziromlevélből és rengeteg hosszú, illatos porzószálból állnak. A virágokból tojásdad vagy gömbölyű, húsos termések fejlődnek. Az átellenesen álló levelek fél-örökzöldek vagy örökzöldek.

Legtöbbjükön olajmirigyek találhatók, amelyek közelről áttetszőnek vagy fekete pöttyösnek látszanak. Sajnos az orbáncfű nem teljesen fagytűrő. Az elfagyott hajtásokat vágjuk vissza, így a növény újra kihajt.

Alacsony fajok

Néhány faj alacsony fél-cserje, ezért az évelő növények kínálatában találhatjuk meg őket. Az örökzöld, mindössze 20-30 cm magas örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinum) sárga virágainak átmérője eléri a 7 cm-t. Gyakran használják talajtakaróként. Az örökzöld növény számos gyökérnyúlványa segítségével a talajra simulva terjeszkedik.

Csak 10-20 cm-es magasságot ér el a júniustól augusztusig nyíló olimposzi orbáncfű (Hypericum olympicum) és a májustól júniusig világossárgán virágzó aprólevelű orbáncfű (Hypericum polyphyllum). Ez utóbbinak több fajtájával is találkozhatunk az üzletekben. A kisvirágú orbáncfű (Hypericum x moserianum) felfelé növő, fél-örökzöld törpecserje. Magassága 30-50 cm, hajtáscsúcsai lehajlók. Apró, sárga virágai júliustól októberig nyílnak.

Magasabb fajok

A magasabb cserjék közé tartozik a fél-örökzöld, 70-100 cm magas bogyós orbáncfű (Hypericum androsaemum), amelynek virágai júliustól szeptemberig nyílnak. Érdekesek gömbölyű, kezdetben vörösesbarna, később feketére színeződő termései. Ennek a fajnak is több fajtája kapható.

Hasonlóan magasra nő a vékonylevelű orbáncfű (Hypericum densiflorum). Az örökzöld cserje hajtásai kétélűek, levelei a szélükön felpöndörödnek. Mindössze 1 cm átmérőjű, aranysárga virágai tömött bogernyőkben nyílnak júliustól szeptemberig. Különösen mutatós a ‘Hidcote’ nemesítés. Az 1-1,5 m magas, örökzöld cserje félgömb alakban fejlődik. 7 cm átmérőjű sárga virágai júliustól októberig díszlenek.

Orbáncfű ültetése

Az orbáncfű napos és félárnyékos helyen egyaránt jól fejlődik. Alacsony fajaival és fajtáival rézsűt és lejtőt, belső és hátsó udvart, sziklakertet és szárazon rakott falat díszíthetünk, de használhatjuk utak szegélyezésére vagy cserjecsoportok előterébe is. A magasabb fajokat és fajtákat cserjecsoportokba vagy évelőágyásokba ültethetjük, de félmagas, tartósan virágzó sövényt is készíthetünk belőlük.

Ültetés lépései

1. Tavasszal ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt. Lazítsuk fel a talajt. A kiemelt földet keverjük össze komposzttal.

2. Vegyük ki az orbáncfüvet a cserépből, ütögessük meg az edény oldalát. Ujjunkkal kissé lazítsuk meg a gyökereket.

3. Ültessük el a növényt olyan mélyre. hogy a gyökérlabda felső széle talajszintbe kerüljön.

4. Töltsünk a gyökérlabda köré komposzttal feljavított földet. Nyomkodjuk le, és alakítsunk ki öntözőtányért.

5. Öntözzük meg a növényt. Takarjuk a gyökér környékét szalmával vagy aprított fakéreggel, így a talaj megtartja a nedvességet.

Orbáncfű gondozása

Az orbáncfű egyszerűen gondozható cserje. Számos fajta rendkívül jó talajtakaró növény. Májustól októberig virágzik. Több fajta is örökzöld. Napfényben nagyon dúsan virágzik. Forró helyen délutáni árnyékot igényel. Jó vízáteresztő talajt kíván. Enyhén savanyú és meszes talajon is megél, és elviseli az időszakos szárazságot.

Tavasz – gondozás és visszavágás

Kedvező ültetési idő. Vágjuk le a télen letört vagy elfagyott hajtásokat. Az örökzöld és a magas, bokros fajokat azonban csak akkor metsszük, ha csökken a virágok mennyisége. Késő tavaszi hajtásokat vágva, dugványozással szaporíthatjuk a növényt.

Nyár – gondozás

Száraz időszakokban alaposan öntözzük a növényeket, és időnként ellenőrizzük, nincs-e rajtuk rozsda. Távolítsuk el a fertőzött leveleket, és szükség esetén permetezzünk gombaölő szerrel.

Ősz – fagyvédelem

Nagyon hideg területeken takarjuk a hajtásokat gallyakkal.

Kártevők és betegségek

A levelek színén látható sárga, illetve a fonákjukon lévő narancsszínű foltok rozsdagomba-fertőzésre utalnak. A spórákat a szél és a víz terjeszti. Erős fertőzés hatására a levelek lehullanak. Távolítsuk el a beteg leveleket, és permetezzünk gombaölő szerrel.