Kerti növények

Bükk, bükkfa fajtái és gondozása

Lombja, kérge és formája minden évszakban mutatóssá teszi a bükköt.

Bükkfa fajták jellemzői

A tiszta faj a közönséges bükk (Fagus sylvatica) vagy más néven Európiai bükk. Méretei lenyűgözők, ezért csak nagy, parkszerű kertekbe való.

Ugyanilyen magasra nő a vérbükk (‘Atropunicea’, ‘Savat Magret’), amely feketésvörös lombjával egész nyáron szép látvány. Vörhenyes levelek díszítik a rézbükköt (‘Cuprea’). A tollas bükk (‘Laciniata’) is magas növekedésű fajta nagyon változatos, erőteljesen szárnyalt levelekkel.

Vannak valamivel kisebb fajták is. Oszlopszerűen nő az oszlopos bükk (‘Dawyck’ és ‘Fastigiata’), magassága körülbelül 20 m. Nagyon elegáns a szomorú bükk (‘Pendula’) ívesen lecsüngő ágaival. Hasonló, de még kisebb a feketéspiros csüngőbükk (‘Purpurea Pendula’), amely csupán 10-15 m magasra nő. A mélyen hasított, sötétzöld levelű páfránybükk (‘Aspleni-folia’) is csak középmagas, legfeljebb 15 méteres fa. Rendkívül festői a kísértetbükk (Fagus sylvatica ssp. sylvatica f. suenteliensis vagy ‘Tortuosa’) kígyószerűen tekeredő ágaival.

Bükk gondozása

A bükk egyszerűen gondozható, tarka őszi lombszínekben pompáznak fajtától függően. Napfényes vagy félárnyékos helyet kedvel. Teljes nagyságát csak napfényben és magában állva éri el.  Jó vízáteresztő talajt igényel, amely nyirkos és tápanyagban gazdag. A bükk savas és lúgos talajban egyaránt jól fejlődik.

Tavasztól őszig mindig érdekes oldaláról mutatkozik. Főleg fiatal fáknál gyakran előfordul, hogy a levelek még télen is az ágakon maradnak.

Ősz – ültetés és lombeltakarítás

Kedvező időszak a fiatal fák telepítésére. A bükkfalevél nehezen rothad. Csak keveset adjunk belőle a komposzthoz. Cserjék alatt takarhatjuk vele a talajt, vagy használhatjuk vegyes levélkomposzt készítéséhez.

Tavasz – ültetés és metszés

Ez is jó időszak a telepítésre. A szoliterként ültetett fák koronája metszés nélkül lesz a legszebb. A fiatal sövényeket ilyenkor metsszük még egyszer.

Nyár – öntözés és metszés

A fiatal fákat a júniusi és júliusi szárazságban rendszeresen és bőségesen öntözzük. Takarjuk a gyökérzónát. Az idősebb sövényeket kétszer metsszük meg: először június végén, másodszor augusztus végén.

Ültessünk egyenes, oszlopos bükkökből magas válaszfalat vagy sövényt.

Bükkfa levele

Bükkfa ültetése

Akárhova ültetjük is a bükköt, mindenütt legyen látványosság. Hagyjuk, hogy a fa sok-sok év alatt elérje teljes pompáját. Az egymagában ültetett magas fa a gyepen nagyon méltóságteljes, jól érvényesülhet mutatós formája. Ha csak korlátozottan van hely, válasszuk a csüngő fajtákat, amelyek kisebbek maradnak, és szintén festői látványt nyújtanak.

A telek szélén kis csoportban is nagyon szépek a bükkfák: sima, szürke törzsük is előtűnik, mivel az alsó ágak árnyékban vannak, és idővel elhalnak. A bükksövény kitűnő védelmet nyújt a szél és a kíváncsiskodók ellen.

A fiatal fák vékony kérge érzékeny az erős napsütésre. Ha jutával körbetekerjük, elkerülhetjük a károsodást.

Ültetés lépései

1. Vegyük ki a bükköt a konténerből, és tegyük egy vödör vízbe. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt.

2. A gödör alját lazítsuk fel. A gyökérlabdát lazítsuk meg, az összegubancolódott gyökereket szedjük szét.

3. Ültessük el a bükköt az előkészített gödörbe olyan mélyre, ahogy előtte a konténerben állt. A kiemelt földet javítsuk komposzttal.

4. A dúsított földet töltsük a gyökérlabda köré. Kedvező hatású, ha bükklevélkomposztot is adunk hozzá. Nyomkodjuk le a földet.

5. A földből alakítsunk ki a törzs körül öntözőperemet, és jól iszapoljuk be. Vékony rétegben takarjuk a talajt.

A fiatal fák vékony kérge érzékeny az erős napsütésre. Ha jutával körbetekerjük, elkerülhetjük a károsodást.

Kártevők és betegségek

A bükköt megtámadó gyapjas pajzstetűnek pajzsa van, de mivel szálszerű váladékot termel, a gyapjastetűre hasonlít. A levelek és hajtások nedvét szívogatja, gyakran a levélhónaljban is. Védekezés csak fiatal fa és komoly fertőzés esetén szükséges. Sikert hozhat, ha paraffinolajjal permetezünk.