Kerti növények

10. Jegenyefenyő (Abies) bemutatása

A jegenyefenyő kerti változata színekben és formákban nagyon gazdag.

Jegenyefenyő fajták jellemzői

A jegenyefenyő (Abies) általában kúp alakúra növő, örökzöld tűlevelű. Tobozai egyenesen állnak az ágakon. Miután megértek, pikkelyleveleik lehullanak, és csak a tengelyük marad meg. A magas fajok mellett különböző méretű fajtái is vannak.

Európai fajták

Európában sok fajta honos. A sötétzöld közönséges jegenyefenyő (Abies alba) legfeljebb 50 m magasra nő. „Szomorú” változata, a ‘Pendula’ csak feleakkorára nő, és nagyon különös alakú.

közönséges jegenyefenyő (Abies alba)

Nagy kertbe jól illik a kaukázusi jegenyefenyő (Abies nordmannia) 10-20 m magasra növő, lecsüngő ‘Pendula’ változata és a csak 5-10 m magasra növő ‘liarabits Compact’ törpe változata is.

A sötétzöld, inkább bokros növekedésű spanyol jegenyefenyő (Abies pinsapo) 15-20 m magasra nő. A ‘Glauca’ fajta kékeszöld.

Észak-Amerikai fajták

Észak-Amerikából több faja származik. A 30 m magasra növő kékeszöld, hosszú tűlevelű kolorádói jegenyefenyő (Abies concolor) a napfényt és a szárazságot is tűri.

Kolorádói jegenyefenyő (Abies concolor)

A fehér, parafaszerű kéreggel rendelkező paráskérgű jegenyefenyő (Abies lasiocarpa var. arizonica) kékeszöld tűleveleket hoz. 10 m magasra nő, a ‘Compacta’ fajta csak 5 m magas. A faj mészre érzékeny.

A nemes jegenyefenyő (Abies procera) változatai közül a 3-15 m magasra növő ‘Glauca’ a legkedveltebb szürkéskék tűleveleivel és feltűnően vastag tobozaival.

A balzsam-jegenyefenyő (Abies balsamea ‘Nana’) is nagyon mutatós. Tűlevelei sötétzöldek, nem hoz tobozt, és csak 0,5-1 m magasra nő.

Kelet-ázsiai fajták

Kelet-Ázsiából is több faj származik. A koreai jegenyefenyő (Abies koreana) lilás-barna tobozokat hoz, és 3-5 m magasra nő. Törpe változata a ‘Piccolo’, amely csak 0,3 m magasra, de nagyon szélesre nő. A ‘Hortsmanns Silberlocke’ 3-5 m magasra nő és ezüstfehér, kissé felfelé hajló tűleveleket hoz.

koreai jegenyefenyő (Abies koreana)

A terebélyes Nikkói jegenyefenyő (Abies homolepis) élénkzöld tűleveleket és kékeslila tobozokat hoz, 20 m magasra nő, és széles kúp alakúvá válik.

Az ezüstös-zöld tűlevelekkel rendelkező, mészre érzékeny kéktobozú jegenyefenyő (Abies veitchii) keskenyebb marad, és 15 m magas lesz.

Karácsonyi díszek készítéséhez kiválóan alkalmas a jegenyefenyőág, mivel a tűlevelek hosszú ideig rajta maradnak.

Jegenyefenyő ültetése

A jegenyefenyő díszváltozatait sokoldalúan felhasználhatjuk. Csoportokba a félmagas és alacsony fajtákat ültethetjük, amelyek jól tűrik az árnyékot. Magányos cserjeként magasra növő és lecsüngő változatai mutatnak a legjobban. A max. 1 m magasra növő törpe változatok dézsában is jól tenyésznek.

Ültetés lépései:

1. Ültetési időszak: tavasz vagy ősz. Ássunk a gyökérlabda méreténél kétszer nagyobb ültetőgödröt. Keverjük össze a földet komposzttal.

2. A földkeverék egy részét töltsük vissza a gödörbe. Állítsuk bele a megöntözött gyökérlabdát úgy, hogy felső széle talajszintben legyen.

3. Oldjuk ki a földlabdát borító jutazsákot, és hajtsuk le a végeit. Nem szükséges eltávolítanunk, mert idővel elrothad.

4. A gyökérlabda körül töltsük fel a gödröt földdel, és tapossuk le. Ásóval alakítsunk ki öntözőperemet a törzs körül.

5. Alaposan öntözzük meg a fenyőt, hogy a gyökérlabda körül jól beiszapolódjon a föld. Takarjuk a talajt komposzttal.

Jegenyefenyő gondozása

A jegenyefenyő egyszerűen gondozható örökzöld fa. Virágzási időszaka május, tobozait szeptembertől ill. októbertől hozza. A félárnyékos, árnyékos helyet kedveli. A Kolorádói jegenyefenyő a napfényt is kedveli. Más növények védelmében jól tenyészik. Tápanyagban gazdag, enyhén nyirkos talajt igényel, amely mély termőrétegű. Egyes fajai nem tűrik a meszet.

Tavasz – ültetés és tisztítás

Megfelelő ültetési időszak. Takarjuk a törzskorongot komposzttal. Ne metsszük a növényt, hogy kialakulhasson jellegzetes alakja. Csak az elszáradt, barna hajtásokat távolítsuk el.

Nyár –  gondozás

Tartós szárazság esetén öntözzük a fenyőt, és takarjuk a törzskorongját. A tavasszal ültetett fiatal fákat óvjuk a széltől és a naptól.

Ősz és tél –  ültetés és öntözés

Ilyenkor is ültethetjük az összes fajtát. Mint minden örökzöld növényt, a jegenyefenyőt is alaposan öntözzük meg az első fagy előtt és télen a száraz, fagymentes időszakokban.

Vetéssel vagy dugványról szaporíthatjuk a növényt. A nemesített fajták dugványai azonban eltérő növekedésűek lehetnek.

Növénybetegségek és kártevők

A fatetű a tűlevelek tövében ül, és kiszívja a növényi nedveket. A tűlevelek összecsavarodnak, végül a hajtáscsúcsok elszáradnak. Télen a tetvek a gyökérhez vándorolnak. Tavasszal permetezzünk rovarirtó szerrel.