Kerti növények

Csarab (Calluna vulgaris) virág gondozása, szaporítása

A csarab (seprűvirág) nyár közepén hozza számtalan, apró, harang alakú virágát. Akinek nincs kertje, dézsában vagy erkélyládában is tarthatja. Szárazon vázába téve is szép.

Csarab virág jellemzői

Azokon a vidékeken, ahol a természet zordabb és barátságtalanabb arcát mutatja, a csarab vagy más néven seprűvirág, üde színfoltot jelent. Vadon Norvégia északi részétől, Dél-Spanyolországon át Afrika északi területeiig terjedt el. Hazánkban megtalálható a Nyugat-Dunántúlon, Balaton-felvidéken ill. Bakonyalján terjedt el jelentős állománya.

A csarabot gyakran összetévesztik más hangafélékkel, például az erikával, pedig önálló nemzetséget (Calluna) alkot, amelynek egyedüli faja a Calluna vulgaris.

Csarab fajtái

A csarab 40 cm magas törpecserje. Szárai fásodók, levelei örökzöldek és csaknem tűszerűek. Erősen bokrosodik. A vad faj apró, harangszerű virágai általában rózsaszínűek, a nemesített fajták virágszíne piros, ibolyaszínű vagy fehér is lehet. A virágok nem illatosak. A virágzási időszak általában nyár közepére esik. Az alapfajból sok kerti változatot nemesítettek, amelyek virágszíne rózsaszín, bíbor vagy ibolyaszínű, fehér vagy akár krémszínű is lehet. A tiszta sárgától a bronzos vagy vörös árnyalatig terjedő színes levelű fajtákat is előállítottak.

Csarab virág ‘Alportii’ változat

Legismertebb fajtái a hófehér virágú ‘Alba Plena’, a magasabb növésű , vörös-ibolya virágú ‘Alportii’, a mély ibolyaszínű virágokat hozó, kékes zöld lombozatú ‘C.W. Nix’. Az egyik legszebb fajta a ‘H. E. Beale’, amelynek telt virágai rózsaszínűek, levélkéi pedig barnászöldek.

Csarab virág ‘Alba plena’ változat

A teltvirágú fajták sokkal hosszabb ideig virágoznak, mint az egyszerű virágúak. Aki pedig tovább szeretne gyönyörködni a szép virágokban, azokat megszárítva hosszú ideig megőrizheti. Idővel azonban a mély bíbor- és ibolyaszínek kifakulnak.

Csarab (seprűvirág) gondozása

Napos és félárnyékos helyeken egyaránt jól fejlődik. Átlagos teleken fagytűrő, de a dézsás növényeket védeni kell a fagytól. Csak a dézsás egyedeket kell egész évben öntözni. Ezeknek a növényeknek a növekedési időszakban 2-3 hetente adjunk tápoldatot. A többi hangafélékhez hasonlóan a savanyú homokos talajt kedveli. Dézsába ültetve keverjünk a földhöz sok homokot és tőzeget.

Csarab metszése

Elvirágzás után erőteljesen vágjuk vissza a hajtásokat, ugyanis csak így biztosított a következő évi gazdag virágzás.

Csarab szaporítása

Ha kertünkben vadon növő csarabunk van, nem kell törődnünk szaporításával, hiszen általában magától szaporodik.

Csarab ültetése

Mesterségesen előállított fajtákat kétféle bevált módszerrel szaporíthatjuk:

1. Bujtatással

Ez a módszer legegyszerűbben a kerti növényeknél alkalmazható. Ha azonban a csarabot cserépben neveljük, akkor állítsunk mellé egy ugyanolyan magas, földdel feltöltött másik cserepet. Válasszunk ki egy aránylag hosszú hajtást, és vessük át egy másik cserépbe. Ezt a hajtást vágjuk be sekélyen azon a helyen, ahol az a talajjal érintkezik. Dróthurokkal rögzítsük ezen a ponton a talajhoz, vagy tegyünk rá egy követ nehezéknek. A bevágási helyen csakhamar gyökerek képződnek. Ekkor leválaszthatjuk a hajtást az anyanövényről, és önállóan nevelhetjük tovább.

2. Dugványozással

Augusztusban dugványokat is vághatunk a növényről. Ehhez kb. 1cm hosszú, beérett hajtáscsúcsok szükségesek. Mivel a fás részek nehezebben képeznek képeznek gyökereket, ültetés előtt mártsuk be a dugványokat gyökeresedést serkentő hormonba, amely folyékony formában is beszerezhető a szaküzletekben. Dugványozáshoz használjunk nedves tőzeg-homok keveréket.