Kerti növények

Mályvacserje (Hibiscus syriacus)

A kerti vagy szíriai mályvacserje kimondottan szabadföldi növény, de dézsás növényként az erkélyen is tarthatjuk. Nem tévesztendő össze szobában is nevelhető rokonával, a kínai mályvacserjével.

Mályvacserje jellemzői

Mind a kerti (Hibiscus syriacus), mind a szobai Hibiscus a mályvafélék családjába tartozik. A nap gyermekei: az erős nyarat nem kedvelik. A napos hónapokban, augusztus végétől számtalan csodaszép – egyszínű vagy csíkos, egyszerű vagy telt – virágot hoznak. Érdekes módon a kerti mályvacserjéknél az egyszerű, a szobanövényeknél a telt virágú fajták kedveltebbek.

A kerti mályvacserje gyakori nevei még; szíriai mályvacserje, kerti hibiszkusz vagy török rózsa.

A terasz dísze

A kisebb cserje dézsában, egy napos fal előtt a teraszon vagy az erkélyen is elél. Télire jól takarjuk be, ültessük ki virágágyba, vagy hideg helyiségben teleltessük.

Nagy választék

Aki mályvacserjét szeretne vásárolni, sok fajta közül választhat.

A jó télálló ‘Bluebird‘ nagy virága mélykék. Az ‘Ardens‘ telt, lila virágot hoz. A ‘Rubis‘ régóta ismert fajta, virága mélyvörös, egyszerű. A ‘Woodbridge‘ virága szintén hatalmas, vörös színű. A ‘Luteus plenus‘ virága telt, világossárga. A ‘W.R.Smith‘ virága hófehér, a ‘Red Heart‘ szintén fehér, közepén vörös folttal. A különleges ‘Lady Stanley‘ virága fehér, rózsaszín rajzolattal.

Kerti mályvacserje gondozása

A kerti mályvacserje lassan, de folyamatosan növekszik. 10-20 év alatt 2-3 méter magasra is megnő. Későn, augusztustól októberig virágzik. Virága piros, rózsaszín, sárga, kék vagy fehér lehet. Jó néhány új, nagyvirágú fajta ismert. A nemesített fajtáknak nincs illatuk.

Sok napsütést igényel. Csak a fiatal növényt kell óvnunk a fagy ellen, később jól tűri a nagy hidegeket is. Csak szárazság idején öntözzük. A dézsás növényeket természetesen folyamatosan kell öntözni. Tavasztól a virágok megjelenéséig havonta egyszer trágyázzuk.

Jó vízáteresztő földbe tegyük. A dézsás növényeket tavasszal ültessük át.

Mályvacserje metszése

Tavasszal az elfagyott, száraz ágakat távolítsuk el. Visszavágnunk nem kell.

A terasz közelébe, napos szélvédett helyre ültessük. Dézsás növényként az erkélyen is nevelhető.

Mályvacserje szaporítása

Magról szaporítás

A rendszerint importból származó magot szobahőmérsékleten, általános virágföldben, ládában csíráztassuk. A magról kelt növényeket a kertészetekben később oltással nemesítik.

Dugványozás

A hobbikertész számára inkább az egyszerűbb dugványozás ajánlatos. A dugványokat június végén vágjuk le, mártsuk gyökereztető készítménybe, ami felgyorsítja és megkönnyíti a gyökérképződést. Ezután ültessük el. Üveg alatt teleltessük. Tavasszal, védett helyre ültessük ki.

Idénymunkák

A mályvacserjét lehetőleg áprilisban ültessük ki. A konténerben nevelt növény a többi hónapban is kiültethető. Ássunk egy viszonylag nagy, 60 cm széles, 50 cm mély gödröt. Lazítsuk fel a gödör földjét, keverjük el tőzeggel és kaviccsal, hogy a mályvacserje földje laza, vízáteresztő legyen.

A növényt ültetés után alaposan öntözzük meg. Nyáron, egészen a virágzási időszak végéig, havonta egyszer trágyázzuk. A kerti mályvacserjét csak tartós szárazság idején öntözzük.

A fiatal növényekre novemberben tegyünk fagyvédő takarót őszi lombból vagy földből és fenyőágakból.

Tipp: Ha úgy tűnik, hogy a mályvacserje a télen elfagyott, ne ássuk ki azonnal, mert a legtöbbször újra hajt!