Zöldség

Csemegekukorica termesztése, főzése

A csemegekukorica azon zöldségek közé tartozik, amelyek a növényről frissen leszedve a legfinomabbak. A csövek színe és mérete igen változatos, még szivárványszínű fajta is akad.

Csemegekukorica vetése

Napos, védett helyet és tápanyagban gazdag talajt igényel. Legjobb, ha blokkokban ültetjük, hogy amikor a szél felkapja a virágport, nagyobb eséllyel vigye egy nőivarú virágra.

Tavasszal vessük 9 centiméteres poharakba, ezekben elég hely van a gyökerek számára. Az optimális csírázás érdekében tartsuk 21°C-os környezetben. A fagyok elmúltával, edzés után ültessük ki. Vethetjük szabadföldbe is nyár elején, a talaj előmelegítése segít a sikeres kelésben. A virágzás kezdetétől tartsuk nedvesen.

csemege kukorica vetése

Termesztési ötletek

A csemegekukorica akkor érett a szedésre, amikor a kukoricahaj megbarnult, és a magokból tejszerű nedvet tudunk kipréselni. Amilyen hamar csak lehet, szedjük le, hogy a legfinomabb ízt kapjuk.

Fontosabb fajták

Csemege kukorica fajták

  • ‘Minipop F1’ – zsenge, édes minicsöveket hoz, bébikukorica
  • ‘Arany mazsola’ – középkorai érésű, közepes csövek

Édes kukorica

A csemegekukorica arról híres, hogy a csövek sokkal édesebbek, ha közvetlenül szedés után esszük. Ennek az a magyarázata, hogy a szemekben tárolt cukrok a szedés után felhasználódnak a légzés során, és keményítővé alakulnak.

Csemegekukorica főzése