A gyöngyike (Muscari) virág ültetése, gondozása

A gyöngyike virágok a legkedvesebb tavaszi hírnökök közé tartoznak. Cserépbe ültetve a lakásban is nevelhetjük őket, de miután elvirágoztak, a kertben van a legjobb helyük.

Kedves tavaszi virágok

A gyöngyike virágok fajtái azon kedves tavaszi virágok közé tartoznak, amelyeket a kertben is elültethetünk vagy bevihetünk a lakásba is. A szabadban jól illenek a többi tavaszi virág között, jól mutatnak virágágyások szegélyeként, de foltokban is elhelyezhetjük őket. Természetesen az ablakban, cserépben is tarthatjuk.

Gyöngyike virág fajták

Egyes gyöngyikefajok Görögországban és Kis-Ázsiában vadon nőnek. A növény latin neve az arab megnevezésből származik, amelyek jelentése “pézsmaillatú” (mischirami).

Nálunk több fajta is megtalálható. Az egyik leggyakoribb az égszínkék fürtű epergyöngyike (muscari botryoides), amelynek fehér virágú ‘Album’ fajtája is kapható.

Az örmény gyöngyike (muscari armeniacum) kobaltkék, kb 10 cm hosszúságú virágai már áprilisban megjelennek. Nagyon szép az a gyöngyike is, melynek virága alul sötétkék, felfelé haladva pedig világoskékbe megy át. Ez a fajta március végén virágzik.

Egyes gyöngyike fajták a kék, a sötétkék és a lila különböző árnyalataiban virágoznak. A kék két árnyalatában is vannak virágok, sőt fehér, rózsaszín és sárgásbarna is létezik.

Fürtös gyöngyike

A fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) a legtöbbet termesztett fajta.  Szintén évelő növény, amelynek föld alatti hagymája kicsi, körülbelül 6 cm kerületű.

Szára akár 30 cm magasra is megnő, amelynek tetején egy csoportos, kúpos és tömör virágzat található. A virágok gömb alakúak, kék, kék-ibolya vagy fehér színűek (“Album” fajta). A levelek tömöttek, egyenlő oldalúak és tavasszal jelennek meg.

A fürtös gyöngyike április végén és május elején virágzik. Nincsenek különleges talajigényei, de szereti a kissé nedves, humuszos talajt és a napos helyet.

Fürtös gyöngyike a tavasz egyik első hírnöke.

Ne dobd ki a cserepes gyöngyikét virágzás után! – Hagymáikat (szárítás és tárolás után) már szeptemberben ki lehet ültetni a kertbe. Ősszel ültessük el, hogy tavasszal újra élvezhessük szépségüket.

Kerti virágok

Ha a gyöngyike hagymáját vásároljuk meg, szeptember-októberben ültessük el őket a kertben. A hagymákat lehetőleg csoportosan helyezzük el, mert így a virágok sokkal jobban mutatnak, mint egyesével.  A hagymákat később se ültessük át más helyre, hagyjuk, hadd neveljenek sarjhagymákat. A növények leveleit a virágzás után hagyjuk elszáradni.

A gyöngyike ültetése, nevelése

Augusztustól novemberig

Ebben az időszakban az ültetéshez szükséges hagymákat bármelyik kertészetben megvásárolhatjuk. Természetesen szedhetünk sarjhagymákat saját kertünkből is. Ezekből nyugodtan elültethetünk négy darabot egy-egy cserépbe. Ne válasszunk túl kicsi cserepet. Az ültetéshez keverjünk össze fele-fele arányban virágföldet és kavicsot.

A földbe esetleg hosszabb ideig ható trágyát is tehetünk, de ez nem feltétlenül szükséges. Az a legjobb, ha a hagymákat egymáshoz közel, kb. 5 cm mélyre ültetjük. Miután elültettük a hagymákat, ássuk be a cserepet a kert földjébe úgy, hogy kb. 10 cm-es földréteg fedje be a cserepet. Ne felejtsük el megjelölni a cserép helyét, hogy később könnyen megtaláljuk.

December

Röviddel karácsony előtt ássuk ki a cserepeket a földből, és vigyük be a lakásba. Tegyük hűvös helyre, de ügyeljünk rá, hogy a föld mindig nedves legyen.

Januártól áprilisig

Január közepén már kitehetjük a cserepet az ablakba.

Biztosítsunk számára 15 °C körüli hőmérsékletet, és ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről sem. A virágok megjelenésére kb. hat hetet kell várnunk. A hagymás növényekre általában igaz, hogy minél hűvösebb helyet biztosítunk számukra, annál tovább virágoznak.

Májustól júniusig

Miután a növény elvirágzott, öntözzük kevesebbet. Csak akkor szedjük le a leveleket, ha már az utolsók is elszáradtak. Ezek után szedjük ki a hagymákat. Az őszi kiültetésig tároljuk a hagymákat hűvös helyen.

A gyöngyike igényei, gondozása

A gyöngyikék levelei rozetta formájában helyezkednek el, amelynek közepéből nő ki a virágszár. A növények 10-15 cm magasak lehetnek.

Virágzás és illat

A szabadban április elejétől, de lakásban már hat héttel előbb kezdenek virágozni. A viráguk illata jelentéktelen.

Fény és hőmérséklet

A növények számára inkább napos helyet keressünk. Mindkét növény fagyálló.

Öntözés, tápanyag

A cserépbe ültetett növényeket öntözzük rendszeresen. A kertbe ültetett növényeket ősszel trágyázzuk meg egyszer.