Kerti növények

Cseppecskevirág (Osteospermum ecklonis)

A cseppecskevirágot margarétaszerű virágaiért termesztik, amelyek egész nyáron át virágoznak.

Cseppecskevirág jellemzői

A cseppecskevirág (Osteospermum ecklonis) Dél-Afrikából származó, egynyári növény. Eredeti élőhelyén a vadon termő példányok a téli esőzések után tavasszal nyílnak, majd a száraz időszak beköszöntével elszáradnak. Termesztett változata viszont egész nyáron virágzik.

A cseppecskevirág lágyszárú, felálló szárú, elágazó növény. A zöld színű száránál valamivel sötétebb árnyalatú, részben szárölelő levelei szórt állásúak. A levelek alakja széles lándzsás, enyhén fogazott szélű.

Virágai nagyok, feltűnőek, apró fészkes virágzatot alkotnak a hajtások csúcsán. A virágok átmérője elérheti a 8 centimétert is. Sok színvariáció létezik, a leggyakoribbak a narancs, sárga, rózsaszín és bíbor árnyalatok, de fehér virágú fajta is van. A virágok közepét sötétebb tónusú gyűrű díszíti.

cseppecskevirág gondozása
Cseppecskevirág

Cseppecskevirág ültetése

A magokat március-áprilisban vethetjük langyos vízbe áztatva, majd a csírázás után egyenként cserepekbe ültethetjük. Később, május elejétől már ki is ültethetjük a palántákat a kertbe vagy balkonládába. A növényeket 20-25 cm tőtávolságra tegyük.

Dísznövényként ágyásba, balkonládába egyaránt ültethető, szegélyként is mutatós. Jól mutat, ha magasabb növésű évelők és lágyszárúak mellé ültetjük, mivel feltűnő virágai kontrasztot képeznek. Napos helyet igényel. A virágok reggel nyílnak és estére becsukódnak.

cseppecskevirág  (Osteospermum ecklonis)
cseppecskevirág  (Osteospermum ecklonis)

Cseppecskevirág gondozása

A cseppecskevirág igénytelen, könnyen tartható. Jól tűri a szárazságot, ezért elég hetente egyszer öntözni. Tápanyagigényes, ezért 2-3 hetente célszerű műtrágyázni. Sok napfényre van szüksége a bőséges virágzáshoz, ezért napos, meleg helyre ültessük. A talajban nem válogatós, de a jó vízelvezetés fontos számára. A túlöntözést nem kedveli, nyirkos talajban elpusztulhat. A meszes, tápanyagban gazdag talajt részesíti előnyben.

A cseppecskevirág elvirágzása után is díszítő hatású, mivel a virágokat dekoratív vacoktok követik. Ezen kívül a levelek ősszel is mutatósak maradnak. Évelő ágyásokban, balkonládákban a szezon végéig színes látványt nyújt.

Betegségekre, kártevőkre nem igazán érzékeny. Megfelelő gondozás mellett problémamentesen termeszthető. Egy-két éves kultúrában a legjobb tartani, mert idővel vadul növő, kopaszodó tövek alakulhatnak ki. Az időjárás viszontagságait is jól viseli.