Kerti növények

Bojtocska (Ageratum houstonianum)

A jól bevált bojtocska egész nyáron díszíti a kertet.

Bojtocska jellemzői

A bojtocska (Ageratum houstonianum) bolyhos virágai a kék és az ibolyaszín sokféle árnyalatában nyílnak, de fehérek vagy akár rózsaszínek is lehetnek. A növények egész nyáron virágoznak, és sűrű virágszőnyeget alkotnak.

Különösen kedveltek az alacsony növekedésű fajták, amelyek mindössze 15-20 cm magasra nőnek, és különféle árnyalatú kék, ibolyaszínű, rózsaszín és fehér színben virágoznak. A magas növekedésű fajták 50-80 cm magasra nőnek és virágaik túlnyomórészt kékek. Gyakran árusított fajta a ‘Blauer Horizont’, a ‘Schnittperle’ és a ‘Schnittwunder’.

bojtocska virág
bojtocska virág cserépben

Tavasszal vásároljunk magokat vagy május közepétől előnevelt, tömött növekedésű palántákat. Akkor is elültethetjük őket, amikor már virágba borultak. Ne vegyünk fonnyadó, foltos vagy a levelek végén barnuló növényeket.

Bojtocska ültetése

Kiválóan alkalmazható tarka egynyári virágágyásban. Mindig csoportosan vagy sorokba ültessük, mert díszítőértéke így jobban érvényesül.

Szegélyezéshez és szőnyegágyáshoz az alacsony növekedésű fajták ideálisak. Mivel egyöntetű, tömött párnákat alkotnak, rendezett mértani formákhoz is alkalmasak. Erkélyládába vagy tálba ültetve fáradhatatlanul ontják virágaikat, ha rendszeresen trágyázzuk, és a talajt egyenletesen nyirkosan tartjuk. Sírok díszítésére is gyakran használják.

Évelőágyásban vagy tarka virágágyásban a magas fajtákat laza csoportokban a középpontba vagy a háttérbe ültethetjük. Vágott virágot adó ágyásban a magas fajták gondoskodnak a tartós kék színhatásról, és vázába téve is tartósak.

Ültetés lépései

1. Előnevelés februártól áprilisig. Töltsünk földet a szaporítóládába, melyet előzőleg alaposan megtisztítottunk.

2. Minden rekeszbe több magot vessünk, és nyomjuk őket a talajba. A magokat ne takarjuk földdel, mert fényben csíráznak.

3. Tegyük 20— 22 °C-os, világos, de tűző naptól védett helyre. A talajt tartsuk nyirkosan. Csírázás után tegyük az edényeket hűvösebb helyre.

4. Amikor a magoncok elérik a 2,5 cm-es magasságot, rekeszenként csak egy palántát hagyjunk meg. Április végétől edzhetjük őket.

5. A palántákat május közepe után ültessük ki. A talajt lazítsuk fel és javítsuk komposzttal. A növényeket 25-30 cm-re, csoportosan ültessük el.

A jó fejlődés és a gazdag virágzás érdekében a bojtocska talaját havonta egyszer trágyázzuk komplex műtrágyával.

Kék bojtocska
kék bojtocska

Mit ültessünk mellé?

A bojtocskát kiválóan társíthatjuk más egynyári virágokkal. Klasszikus összeállítást kapunk, ha citromsárga és narancssárga virágú növényeket, például bársonyvirágot (Tagetes), körömvirágot (Calendula officinalis) vagy cserjés papucsvirágot (Calceolaria integrifolia) ültetünk mellé. A magas fajták jól illenek a pompás kúpvirághoz (Rudbeckia fulgida), a érdes napszemvirághoz (Heliopsis helianthoides) vagy a titóniához (tűzvirágTithonia).

Az alacsony fajtákat ültethetjük hamvaska (Senecio bicolor) vagy mindignyíló begónia (Begonia semperflorens) mellé. Ilyenkor felületszerű kiültetések jönnek létre, amelyet sírok díszítésére is használhatunk.

A magas fajták jól illenek a Kleopátra tűje (Cleome spinosa), a kerti pillangóvirághoz (Cosmos bipinnatus) és az eredeti díszdohányhoz (Nicotiana sylvestris).

Dézsában szép látványt nyújt a bojtocska mellé ültetett ezüstös lombú kereklevelű szalmagyopár (Helichrysum petiolare) vagy a zöldesfehér lombú indiai hárfacserje. Varázslatos szépségű összeállítást kapunk, ha ‘Sonnenkind’ minirózsával társítjuk.

Fortély: a magas fajták kiválóan alkalmasak vágott virágnak. A késő ősszel még javában virágzó növényeket ássuk ki és ültessük cserepekbe. A lakásban azután még jó ideig gyönyörködhetünk bennük.

Bojtocska gondozása

A bojtocska egyszerűen gondozható egynyári növény. Májustól októberig virágzik. A magasa fajták vágott virágnak alkalmasak. Napos, meleg helyre ültessük, így megbízhatóan és gazdagon virágzik. Tápanyagban gazdag, üde talajt kíván. A túl kötött vagy túlságosan laza talajt javítsuk komposzttal.

Tavasz – magvetés és ültetés

Februárban vagy márciusban vessük el a magokat a lakásban. A palántákat május közepétől ültessük ki az ágyásba. Állandó helyére, a szabadba májustól vethetjük. Szakaszos magvetése július elejéig lehetséges.

Nyár – öntözés és tisztítás

A virágok hamar elnyílnak, ha kiszárad a talaj. Szárazság idején rendszeresen és alaposan öntözzük meg a növényeket. Az elnyílt virágokat, főként a magas fajtákról, gyakran vágjuk le.

Ősz – felszedés

Az első fagyok beállta után a növényeket gyökereikkel együtt szedjük ki a talajból, és komposztáljuk őket. Takarjuk a talajt kéregőrleménnyel, hogy megvédjük a csupasz földet a fagytól.

A jó fejlődés és a gazdag virágzás érdekében a bojtocska talaját havonta egyszer trágyázzuk komplex műtrágyával.

Kártevők és betegségek

Száraz nyarakon gyakran megtámadják a takácsatkák, amelyek legtöbbször a levelek fonákján ülve szívogatják a sejtnedvet. Az erősebb fertőzést a szövedék megjelenéséről ismerhetjük fel. A levelek elsárgulnak és lehullanak. Rendszeres öntözéssel és talajtakarással megelőzhetjük a kártételt.