Gyümölcs

Cseresznye fajták

Az egyes cseresznyefák változatos mérete lehetővé teszi, hogy bármely kertben érhessen ez a finom gyümölcs.

Cseresznyefa jellemzői

A cseresznyefa önmeddő, ami azt jelenti, hogy a kertünkben vagy a szomszédságban szükség van egy másik cseresznyefára. A beporzásra azonban nem minden fajta alkalmas (vásárláskor érdeklődjünk).

A klasszikus magas törzsű fa neveléséhez nagy kertre van szükség, hogy két fa elférjen benne. Egy-egy ilyen fa magassága gyakran a 8 m-t is meghaladja, koronájának átmérője pedig 10 m is lehet.

A cserje vagy bokor méretű fák jóval kisebb helyet igényelnek, de még nem minden fajtából léteznek ilyenek. A szívcseresznye korai fajta, húsa puha és lédús. A ropogós cseresznye később érik, húsa kemény, roppanó. A gyümölcshéj színe lehet sárga, pirosas-sárga, tűzpiros vagy akár feketés sötétbordó is.

Tanács: A madarak nagyon kedvelik az édes cseresznyét, ezért kárt tesznek a termésben. Elűzhetjük őket, ha alumíniumcsíkokat akasztunk a faágakra. A csíkok kellemetlen csillogása és halk zörgése távol tartja a madarakat. A legbiztosabb módszer a cseresznye védelmére, ha hálóval borítjuk a fát. Csak speciális hálót használjunk, amelyben nem akadnak fenn a madarak.

Cseresznye fajták jellemzői

Korai cseresznye

‘Burlat’ – nagy szemű, színe a pirostól a feketés sötétbordóig terjed; félig ropogós, magas terméshozam; szüret: június vége.

‘Kassins Frühe‘ – feketéspiros, édes, zamatos szívcseresznye; magas terméshozam; szüret: június elejétől.

‘Knauffs Schwarze’ – közepes méretű, sötét barnáslila termés; magas terméshozam; szüret: június végétől.

Középkorai cseresznye

‘Büttners Rote’ – nagy szemű, édes, ropogós cseresznye; magas terméshozam; szüret: július elejétől.

‘Dönissens Gelbe‘ – nagy szemű, sárga, zamatos, kemény húsú cseresznye; jó terméshozam; szüret: július elejétől.

‘Große Prinzessin’ – nagy szemű, sárgás-piros, édes cseresznye magas terméshozam; szüret: június vége/július eleje.

‘Sam’ – közepes méretű, sötét-bordó, lédús, ropogós cseresznye; magas terméshozam; szedés: július közepétől.

‘Van’ – vörösesbarna, édes, zamatos cseresznye; bevált fajta; magas terméshozam; szüret: július közepétől.

Kései cseresznye

‘Hedelfingeri’ – hatalmas szemű, feketés-piros, édes cseresznye; bevált fajta; magas terméshozam; szüret: július közepétől.

‘Regina’ – nagyon nagy szemű, sötétbordó, kemény húsú cseresznye; nagyon magas terméshozam; szüret: július közepe/vége.

‘Viola’ – nagy szemű, sötétbordó, ropogós cseresznye; magas terméshozam; szüret: július közepe/vége.

Cseresznyefa ültetése

1. Ássunk egy ásónyom mélységű, kb. 1,5 m széles ültetőgödröt. A kiemelt földhöz keverjünk komposztot. Lazítsuk fel gereblyével a gödör talaját.

2. Helyezzük a gödörbe a támasztókarót, tegyünk bele komposztot és kőzúzalékot, majd a fát. Az oltás helye a talajszint felett legyen.

3. Töltsük fel az ültetőgödröt, döngöljük le a földet. Kötözzük a fát a karóhoz, öntözzük meg, és árnyékoljuk a talajt.

4. A fő hajtások később 45°-os szöget zárjanak a törzzsel. A beállításhoz akasszunk rájuk köveket, az ágak közé ékeljünk lécdarabokat.

5. Ha azt akarjuk, hogy a hajtások elágazzanak, vágjuk le őket körülbelül 0,5 cm-rel egy rügy felett. A vágási felület a rügy felől lejtsen.

Tanács: A téli napsütés hatására a fakéreg kirepedezhet és kórokozók telepedhetnek meg benne. Kenjük be a törzset kéregvédő kencével.

Cseresznyefa gondozása

A cseresznyefa fajtától függően április-június között virágzik. Júniustól augusztusig terem. A fa méretétől és korától függően 20 kg-tól akár több mázsáig hozza terméseit.  Napfény és enyhe éghajlat, a cseresznyefának mindkettőre szüksége van. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt igényel. Legjobb, ha a vásárlás előtt talajelemző vizsgálatot végeztetünk szakemberrel.

Ősz – ültetés

Szeptemberben ültessük el a cseresznyefa-csemetéket. A tányért (fa körüli terület) takarjuk komposzttal.

Tavasz – trágyázás

Röviddel a virágzás előtt végezzünk lemosó permetezést. Egy héttel később trágyázzunk tápoldattal.

Nyár – trágyázás és metszés

Hordjunk a tányérra 10 cm vastagságú komposztot, és kissé dolgozzuk bele a földbe. Távolítsuk el a vezérhajtásokkal versengő hajtásokat. Helyezzünk a fára enyvgyűrűt, hogy megvédjük a kártevők ellen.

Következő ősz – talajtakarás

Takarjuk a tányért vastag komposzt- és szalmaréteggel.

Kártevők és betegségek

A parányi cseresznyelégy a félérett cseresznyébe rakja a petéit, és a nyüvektől meg-rothad a gyümölcs. Májustól júniusig akasszunk a fára cseresznyelégy-csapdákat. Távolítsuk el a beteg vagy lehullott cseresznyéket, amelyeken látszik a fúrás helye.