Zöldség

Édeskömény termesztése (Foeniculum vulgare)

A gumós édeskömény egészséges, egyszerűen gondozható, sokoldalúan felhasználható zöldségféle.

Édeskömény jellemzői

A gumós édeskömény (Foeniculum vulgare) sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Az ánizséhoz hasonló ízét illóolajok adják, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a nyálkahártyára, az idegekre és az emésztésre. A gumó alapjában véve hagyma, amelyet tőben megvastagodott fehéres levélszárak alkotnak. Fogyasztható nyersen, de párolva és grillezve is finom.

A kaporéhoz hasonló leveleket fűszernek használhatjuk. A gumós édeskömény hosszú-nappalos növény, amely nyáron szökik szárba, ha tavasszal elvetjük. A szárba szökő fajtákat csak júniustól vessük el. Léteznek olyan fajták is, amelyek nem szöknek szárba. Ezeket tavasztól termeszthetjük.

Vegyes kultúrában szépen fejlődik fejes saláta és borsó mellett. Néhány zöldségfélét azonban gátolhat a növekedésben. Ide tartoznak más ernyősvirágzatúak, valamint a bab, a paradicsom és a karalábé.

A vetőmag csomagolásán javasolt vetési időpontot pontosan tartsuk be, különben a gumós édeskömény szárba szökhet. Ilyenkor nem növeszt gumót, hanem virágzatot hoz és elfásodik.

Édeskömény ültetése

1. Vetés: a szárba nem szökő fajtákat áprilistól vessük el. Lazítsuk fel az ágyást, és dolgozzunk a talajba 5 cm vastag komposztréteget.

2. Húzzunk barázdákat 40 cm-es sortávolsággal. A magokat egymástól I0 cm-re vessük el. A barázdákra húzzunk földet és öntözzük meg.

3. A magoncokat a sorokban 20 cm-re egyeljük ki. Ha hidegre fordul az idő, fedjük be a veteményt takarófóliával.

4. 3 – 4 hónap elteltével takarítsuk be az érett, húsos gumókat: vágjuk el őket éles késsel a gyökérnyaknál.

5. Nyári vetés: a szárba szökő fajtákat júniusban és júliusban vessük el, de ne ugyanoda, mert az édeskömény önmagával összeférhetetlen.

A gumók különösen zsengék maradnak, ha vetés után két hónappal felkupacoljuk a veteményt, vagy papírborítással halványítjuk.

Vásároljunk friss vetőmagot. Kevés tavaszi vetésre alkalmas fajta létezik, amely nem szökik szárba; inkább nyári vetéshez kaphatók magok. Ne vegyünk régi vetőmagot és fejlett palántát, mert nem lehet átültetni.

Édeskömény gondozása

Az édeskömény, egyszerűen gondozható egynyári zöldségféle. Július és november között terem, növényenként 1 gumót. Meleg helyen, teljes napfényben nő a legjobban. Jó vízáteresztő, humuszos talajt igényel. Az enyhén nyirkos, de laza és jó vízáteresztő, szerves anyagokban gazdag talajt kedveli.

Tavasz – vetés

Áprilistól a szárba nem szökő fajtákat vessük sorba, közvetlenül az ágyásba, 40 cm-es sortávolsággal. 10 cm-enként tegyünk egy magot 2 cm mélyre, és tartsuk nyirkosan. Csírázás után 20 cm-es távolságra egyeljük ki a magoncokat. Hidegben fedjük be a veteményt fóliával.

Nyár – betakarítás és vetés

Betakarításkor a gyökérnyaknál vágjuk el a gumót. A szárba szökő fajtákat júniusban vagy júliusban vessük el.

Ősz – betakarítás és fagyvédelem

A nyári vetés termését takarítsuk be. A földben hagyott gumókat takarjuk fóliával vagy vastag avarréteggel, hogy megóvjuk őket a korai fagyoktól.

Tároláshoz az ősszel leszedett gumóknál vágjuk vissza a levélszárakat 5 cm-re, távolítsuk el a gyökereket, rakjuk le a növényeket nyirkos homokba, és tároljuk hűvös helyen. Legfeljebb -4 °C-ig fagytűrő.

Kártevők és betegségek

A csigák már áprilistól egyetlen éjszaka alatt lerághatják a magoncokat, de a nagyobb növényekben is kárt tehetnek. Száraz fűrészporból szórjunk védőgyűrűt a növények köré, vagy állítsunk fel sörcsapdát.