Gyümölcs

Füge szaporítása házilag

A klímaváltozás okozta melegebb nyarak hatására egyre több hobbikertész dönt úgy, hogy fügével gazdagítja növényeit.

Szaporítási módok

Ez a gyümölcs nemcsak ízletes, de tápértékben is bővelkedik. Készíthetünk belőle lekvárt, pálinkát, valamint frissen is élvezhető. Amennyiben rendelkezésünkre áll már egy fügefa a közelben, esetleg ismerősök vagy családtagok kertjében, könnyedén elkezdhetjük a saját példányainkat. Ez még akkor is lehetséges, ha csak üzletből származó gyümölcs áll rendelkezésünkre.

A saját fügefa nevelésének előnyei közé tartozik, hogy költséghatékony és hogy a növény már korán hozzászokik otthonunk mikroklímájához.

Füge szaporítása magról

A magon alapuló szaporítás során először is szükségünk lesz egy érett fügére, amelyet akár a piacról is beszerezhetünk. Fontos, hogy ismerjük a fügefajtát, hogy információkat gyűjthessünk arról, hogy az öntermő-e vagy sem! A füge gyümölcsöt felvágva óvatosan kiválasztunk néhány magot. Egy előkészített csíráztató tálba, amely nedves kerti földdel van megtöltve, helyezzük a magokat, majd enyhén nyomjuk be őket a földbe. Egy átlátszó műanyag zacskóval vagy fóliával fedjük le a tálcát, hogy a magas páratartalom biztosított legyen.

A csíráztatót helyezzük egy meleg, világos helyre, és körülbelül tíz nap múlva várható a csírázás. Amint a növényke eléri a 10 cm-es magasságot, ültessük át.

Füge szaporítása dugványozással

Gyorsabb alternatívaként választhatjuk a dugványozást, amihez április és május hónapokban kell körülbelül 15 cm hosszú dugványokat gyűjtenünk a fügefáról. A dugványok lehetnek fás vagy zöld hajtások is, fontos csak, hogy ne legyenek rajtuk gyümölcsök. A hajtás alsó levélzetét eltávolítjuk, csupán néhány kis levelet hagyva a tetején.

A dugványokat vízzel teli edénybe helyezhetjük, vagy közvetlenül egy föld és homok keverékbe is ültethetjük. Az ültetvényt világos, meleg helyen kell tartani.

Szaporítás ágról

Az ágszaporítás hasonló elven működik, mint a dugványozás, azonban itt nem szükséges hajtásvégeket vágnunk; egy ágat egyszerűen több részre osztva is elvégezhetjük a műveletet. E módszerhez leginkább télen vagy ősszel célszerű az ágakat begyűjteni, választva a már megfásodott, erős hajtásokat.

Mivel a növény ebben az időszakban pihenő állapotban van, a leveleket sem kell eltávolítani. Ezt követően az ágdarabokat ugyanúgy, mint a dugványok esetében, egy föld és homok keverékébe helyezzük, majd