Vörös ribiszke (Ribes rubrum)

Vörös ribiszke (Ribes rubrum)

Az ízletes bogyótermésű, könnyen gondozható növénynek minden kertben akad hely.

Vörös ribiszke jellemzői

A vörös ribiszke vagy más néven kerti ribiszke (Ribes rubrum) bogyói pirosak, melynek íze édes-savanykás. Létezik még sárga aminek az íze lágyabb, a fekete ribiszkéé pedig fanyarabb. Mindegyik fajta magas vitamin-, kálcium- és vastartalmú. Jóllehet mindegyik piros és sárga bogyójú ribiszke, valamint a fekete ribiszkék nagy része is öntermékenyülő, különböző fajtákat ültessünk, hogy gazdagabb legyen a termés.

A bokrok jobban kihajtanak, ha piros és fehér fajtákat 2-4 cm-rel, a feketéket 10 cm-rel mélyebbre ültetjük, mint ahogy a faiskolában voltak. A termést ne szüreteljük le túl korán, mert a ribiszke akkor a legízletesebb, ha teljesen megérett. Szedés után azonnal lefagyaszthatjuk.

A ribiszkebokrok alkotta sövény jól takar. A bokrokat akár a kerítés mellé is ültethetjük.

Vörös ribiszke ültetése

1. Ássunk a növénynek 50 x 50 cm-es, két ásónyom mélységű ültetőgödröt. A gödör földjét ásóvillával lazítsuk fel.

2. Keverjünk az érett komposzthoz egy maréknyi kőzetőrleményt. A komposztot 1:1 arányban jól keverjük el a kiásott földdel.

3. Helyezzük a növényt a gödörbe. Terítsük szét a gyökereket. Az ültetési mélységet ellenőrizzük a gödör fölé keresztbe fektetett léccel.

4. Töltsük fel a gödröt a föld-komposzt keverékkel. Kézzel jól nyomkodjuk le és alaposan öntözzük meg a földet.

5. Következő ősszel metsszük vissza a növényt úgy, hogy csak 8-10 új hajtása maradjon. Használjunk a talajtakaráshoz félig érett komposztot.

kerti ribiszke
kerti ribiszke

Vörös ribiszke gondozása

A kerti ribiszke egy évelő növény. Áprilistól virágzik, a gyümölcsöket pedig fajtától függően júniustól terem. A kerti ribiszke jól tűri a félárnyékot is. Semmi esetre se ültessük azonban olyan helyre, ahol megreked a meleg. A talaj legyen humuszos és tápanyagban gazdag. Fontos, hogy a növény elegendő nedvességet kapjon.

A szüret előtti harmadik hétig havonta öntözzük meg a ribiszkét mezeizsurló-főzettel, hogy megelőzzük a gombás betegségeket.

Ősz – ültetés

A legjobb, ha ősszel több bokrot ültetünk el egyszerre. Talajtakaráshoz használjunk fűnyiradékot vagy szalmát.

Tavasz – metszés

Vágjuk vissza a bokrokat tövig, és csupán négy hajtást hagyjunk meg, a felükre visszametszve. Talajtakaráshoz használjunk komposztot.

Nyár – gondozás

Öntözzünk rendszeresen. Az érő bogyókat védjük hálóval a madaraktól.

Következő ősz – fiatalítás

Szüret után a talaj közelében vágjuk le a gyenge, elöregedett és befelé növő ágakat. Csak 8-10 erős, új hajtást hagyjunk meg. Talajtakaráshoz használjunk félig érett komposztot.

Kártevők és betegségek

A tripsz gyakran előforduló betegség. A levél színén pirosas hólyagok keletkeznek, a levelek összepöndörödnek. és a hajtások végei elhalnak. Tavasszal vágjuk le és égessük el a beteg ágakat.