Kerti növények

Cseresznyeszilva

Feltűnő virágai és levelei a kert látványos díszévé teszik a cseresznyeszilvát.

Cseresznyeszilva jellemzői

A cseresznyeszilva (Prunus cerasifera) vörös lombú fajtáit vérszilvának nevezzük. Míg a cseresznyeszilva, más néven mirobalán, levelei zöldek és virágai fehérek, a vérszilvafajták virágai rózsaszínnel árnyaltak vagy világos rózsaszínek. Az alábbiakban a nagy díszítőértékű vérszilvafajtákat mutatom be.

A leggyakoribb faj: a Prunus nigra cserjeszerűen fejlődik, és 5-7 m magasra nő. Rózsapiros virágai áprilisban jelennek meg, levelei még nyáron is erőteljes feketés-vörösek. Az ‘Atropurpurea‘ fajtát ‘Pissardii’ néven is kínálják a faiskolák. Törzses növekedésű, a fa magassága 4-8 m. Halvány rózsaszín virágai márciustól áprilisig nyílnak, megelőzve a levelek kihajtását. Lombja tompa bíborvörös.

A ‘Trailblazer‘ fajtát ‘Hollywood’ néven is forgalmazzák. A cserje mindössze 4-5 m magasra nő, világos rózsaszín virágai áprilistól májusig nyílnak. Levelei sötétvörösek. Míg a többi fajta csak elvétve hoz termést, a ‘Trailblazer’ fajtán július végén meglehetősen sok, ízletes, piros, 4-5 cm átmérőjű termés fejlődhet.

A törpe vérszilva (Prunus x cistena) az ‘Atropmpurea’ fajta és a homoki meggy (Prunus pumtla) keresztezéséből alakult ki. Nagyon lassan nő, terebélyes bokorrá fejlődik, és 2,5 m-es magasságának köszönhetően kisméretű kertekbe is ültethető. Halvány rózsaszín virágai májusban jelennek meg, lombja sötét barnásvörös, sötétpiros termései augusztusban érnek. Ez a keresztezett növényfajta nem érzé-eny a szárazságra.

Cseresznyeszilva ültetése

A feltűnő lombú vérszilva a kert bármely részén magára vonja a figyelmet. Önállóan elsősorban a magasabb fajták nyújtanak pompás látványt, amelyek gyakran sajátságosan csavarodva fejlődnek. Cserjés szélén szépen ellensúlyozza a különböző árnyalatokat felvonultató növények zöld színét. Csoportba ültetve többnyire uralja a látványt, ugyanakkor előnyösen ki is emelheti más fásszárúak hatását.

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb gödröt. Keverjük össze a földet komposzttat.

2. Kopogtassuk meg a cserép falát, hogy meglazítsuk a gyökérlabdát, majd óvatosan húzzuk ki növényt.

3. Töltsünk a gödörbe egy kevés feljavított földet. Ültessük el a csemetét olyan mélyen, ahogyan a cserépben volt.

4. Töltsünk földet a gyökérlabda köré, és óvatosan tapossuk le. Alaposan öntözzük meg a növényt.

A Borbála-ágakat december negyedikén szokás levágni. Tegyük őket 24 órára egy kád meleg (35 °C-os) vízbe. Ezután állítsuk az ágakat vázába a lakásban, és három-négy naponta cseréljük a vizüket. Karácsonyig kinyílnak a rügyek.

Cseresznyeszilva gondozása

A cseresznyeszilva márciustól májusig virágzik. Egyes fajtákon július/augusztustól piros bogyók teremnek. Közvetlen napfényben fejlődik a legjobban, félárnyékban kevesebb virágot hoz. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talaj, amely lehet enyhén savanyú vagy meszes is.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Kedvező ültetési idő. Adjunk az idősebb növényeknek komposztot vagy komplex szerves műtrágyát. Vágjuk le az elhalt vagy befelé növő hajtásokat. Egyébként ne metsszük a növényeket. Távolítsuk el a nemesített fajták alján eredő vadhajtásokat.

Nyár – gondozás és szüretelés

Száraz időben öntözzük meg a fákat. Július végén szüreteljük le a piros termést.

Ősz – ültetés és fiatalítás

Ebben az évszakban is ültethetjük a cseresznyeszilvát. Lombhullás után erőteljesen ritkíthatjuk az idős, nagyon sűrű koronájú fák ágait. Terítsünk a tő köré komposztot vagy lombot.

Kártevők és betegségek

Mézgás varasodás esetén mézgaszerű folyadék tör elő az ágak és a törzs kérgéből. A betegséget sérülés vagy fagyrepedés okozhatja. A mézgás varasodás gyakran kísér egyéb fertőzéseket, például a verticilliumos hervadást. Mélyen vágjuk ki a. beteg részt, és kenjük be fasebkátránnyal.