Kerti növények

Díszalma fa (Malus)

A díszalma nemcsak a kert ékessége, hanem a madaraknak is bőséges táplálékot nyújt.

Díszalma jellemzői

Díszalmának a Malus nemzetség azon fajait és fajtáit nevezzük, amelyeket csak szépségükért termesztünk. A díszalmafák tavaszi virágpompájuk után ősszel gyakran tüzes lombszínt öltenek és mutatós termést hoznak, amely – ha a madarak nem eszik meg -, még télen is díszíti a fákat. Egyszerű vagy telt szirmú, fehér, rózsaszín vagy bíborszínű virágot hoz. Termése piros, narancssárga vagy sárga, a borsó nagyságútól a 4 cm átmérőjűig változó méretű.

Nagyon kedvelt két fajtája a rózsaszín virágú és sárga termésű dúsvirágú díszalma (Malus floribunda), valamint a fehér virágú és piros termésű Sargent-díszalma (Malus toringo var. sargentit). Mindkettő magas cserjévé nő.

Ezen kívül számos, általában nemesített fajtája és hibridje kapható, amelyek 3-8 méteres fává nőnek. Rózsaszín bimbójú, fehér virágú fajta a ‘John Downie’, a ‘Professor Sprenger’, a ‘Red Sentinel’ és a ‘Striped Beauty’. Sötétebb bimbójú, rózsaszínű virágú a ‘Hillieri’, a ‘Charlottae’ és a ‘Van Eseltine’. A vörös különböző árnyalataiban virágzik többek között a ‘Liset’, a ‘Profusion’, az ‘Eleyi’ és a ‘Royalty’.

Díszalma ültetése

A díszalma nagyon sokoldalú növény, mivel közepesen nagyra nő. Feltűnő magányos cserjeként szépen mutat a gyepen, az előkertben vagy a terasz mellett, de ültethetjük más cserjék közé vagy a díszsövénybe is. Csoportosan vagy sorokba ültetve is nagyon impozáns. Szegélyezzük vele a feljárót vagy a kerti utat. Szépsége és igénytelensége miatt az utóbbi időben parkokba is egyre gyakrabban ültetik.

A díszalma edényben is jól érvényesül. Ehhez alacsony növekedésű fajtát válasszunk.

Ültetési időszak: tavasz.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt.

2. A kiemelt földet keverjük össze egy vödör komposzttal. A gazdagított föld egy részét tegyük vissza a gödörbe.

3. A cserép belső oldalán húzzunk végig egy hosszú kést, vegyük ki a fát, és helyezzük a gödörbe. A gyökérlabda teteje talajszintben legyen.

4. A gyökérlabda mellé verjünk le egy támasztókarót olyan mélyre, hogy ne érjen a koronába. Töltsük fel a gödröt földdel.

5. Tapossunk a földbe öntözőperemet, és alaposan öntözzük meg a növényt. A törzset nyolcashurokkal erősítsük a karóhoz.

Vadrágás ellen 1,5 m magas, a földbe mélyen leszúrt dróthálóhengerrel védjük a törzset.

Díszalma gondozása

A díszalma egyszerűen gondozható növény. Májustól virágzik, termése augusztustól terem. Egyes fajták termése ehető, de nem mindegyik. Kedvelik a madarak. Akkor virágzik és terem dúsan, ha egész nap éri a napfény. Jó vízáteresztő kerti talajt igényel. Mély, humuszos agyagtalajban tenyészik a legjobban, amelyben nem alakul ki pangó víz.

Kora tavasz – ültetés és metszés

Azonnal ültessük el a díszalmát, amint a talaj megmunkálhatóvá válik, de még mielőtt melegre fordul az idő. Csak az elhalt és a befelé növő ágakat távolítsuk el.

Tavasz – permetezés

Virágzás idején almavarasodás ellen permetezzünk megfelelő gombaölő szerrel, betartva a gyártó utasításait.

Nyár – metszés

A megfelelő időszak a felesleges ágak és a nem kívánt hajtások visszavágására. A nemesített fajtákról távolítsuk el a fa tövénél megjelenő vadhajtásokat.

Kártevők és betegségek

Az almavarasodást egy gomba okozza. A leveleken és a gyümölcsön olajzöld foltok jelennek meg, majd jellegzetes, barna varasodási folttá színeződnek. Az erős fertőzöttség a levelek lehullásához vezet. Távolítsuk el a leveleket és a gyümölcsöket, permetezzük a növényt gombaölő szerrel.