Kerti növények

Csillagvirágú liliomfa

A csillagvirágú liliomfa gazdagon ontja virágait, ezért az egyik legbájosabb kerti cserje.

Csillagvirágú liliomfa jellemzői

A csillagvirágú liliomfa (Magnolia stellata) márciusban kezdi bontani virágait. Ez a faj törpe a liliomfák között, magassága nem haladja meg a 3 m-t, és nagyon lassan nő. Még a levelek kihajtása előtt számtalan illatos, fajtától függően fehér vagy rózsaszín, részben telt szirmú csillagvirágot bont.

A ‘Centennial’ körülbelül 14 cm-es átmérőjű, rendkívül nagy, sűrűn tömött, hófehér virágú fajta. A ‘Royal Star’ terebélyes, csak áprilisban nyílik, ezért zordabb éghajlaton kevésbé veszélyeztetik a fagyok. A közepes méretű, hófehér virágok erősen telt szirmúak.

A ‘Rosea’ bimbói rózsaszínek, a közepes méretű virágok azonban fehérre színe-ződnek, miután kinyíltak. A ‘Waterlily’ fajtánál is fehér virágok nyílnak a rózsaszín bimbókból. A virágszirmok nagyon hosszúak és keskenyek.

A ‘Rubra’ nagyon gyenge növekedésű fajta, kicsi, bíbor-rózsaszín virágai vannak.

Ültetése

A csillagvirágú liliomfa szoliterként ültetve különösen jól érvényesül buja virágpompájával és különleges növekedésével. Úgy ültessük, hogy az ablakból lássuk a virágokat. Az összes csillagvirágú liliomfa varázslatos látvány füves területen vagy a terasz mellett. Más cserjékkel is ültethetjük laza csoportokban, ha a földfelszín közelében futó gyökerei akadálytalanul fejlődhetnek.

A csillagvirágú liliomfa csak olyan aljnövényzetet tűr meg, amely nem igényel talaj-művelést, így például a nárciszt vagy a terebélyes talajtakarókat.

csillagvirágú liliomfa ültetése
csillagvirágú liliomfa ültetése

Ültetés: ősszel vagy kora tavasszal

1. Ássunk elegendő mélységű, a gyökérlabdánál kb. háromszor szélesebb ültetőgödröt.

2. Ásóvillával keverjük össze a kiemelt földet komposzttal és egy csésze csontliszttel.

3. Tegyük be a gödörbe a liliomfa gyökérlabdáját. Oldozzuk ki a jutazsákot, sarkait hajtsuk vissza.

4. A gyökérlabda körül töltsük fel a gödröt földdel, és jól nyomkodjuk le. Alakítsunk ki a földből peremet, hogy öntözőtányért kapjunk.

5. Alaposan öntözzük meg a növényt, hogy a gyökerek beágyazódjanak. Talajtakarásnak terítsünk szét körülötte komposztot.

Mivel gyökerei a felszín alatt futnak, a liliomfa érzékenyen reagál a talajmunkálatokra. A törzs körüli tányért hagyjuk szabadon.

Gondozása

A csillagvirágú liliomfa márciustól áprilisig virágzik. Napos helyen fejlődik és virágzik a legszebben. Humuszos, jó vízáteresztő talajt kíván. A talaj legyen enyhén nyirkos és kicsit savanyú. A magas mésztartalom kedvezőtlenül hat a növényre.

Kora tavaz – ültetés

Ültessük el a liliomfát, amint a talaj megmunkálhatóvá válik. Olyan vidéken, ahol hideg a tél, csak tavasszal ültessük.

Késő  tavasz – gondozás

Ha felmelegedett a talaj, a törzs körüli tányért takarjuk komposzttal. A liliomfát ne metsszük, csak az elhalt részeket és a letört ágakat távolítsuk el. Metszés nélkül fejlődik a legszebben.

Késő ősz – ültetés és védelem

Ott, ahol enyhe a tél, az ősz a legmegfelelőbb időszak az ültetésre. A törzs körül takarjuk a tányért vastagon érett istállótrágyával, avarral vagy komposzttal, hogy megóvjuk a növényt a talaj menti fagyoktól.

Kártevők és betegségek

A 0,5 mm hosszú takácsatkák a levelek fonákján szívják a növény nedvét, ezáltal a levél felületén sárga vagy ezüstös-fehér pöttyök keletkeznek. Elsősorban száraz időben jelennek meg. Megelőzésként tartsuk a talajt egyenletesen nyirkosan és végezzünk talajtakarást.