Kerti növények

Nyári gyöngyvessző (Spiraea)

Az erőteljes gyöngyvessző évről évre, egész nyáron hozza pompás virágait.

Nyári gyöngyvessző jellemzői

A nyáron nyíló gyöngyvessző hónapokig virágzik, gyakorlatilag gondozás nélkül. A halványzöld levelű bokrokat szinte elborítják az apró, rózsaszín vagy kárminvörös árnyalatú virágokból álló, lapos virágzatok.

A kertekben a tiszta faj: a japán gyöngyvessző (Spiraea japonica) alacsony növésű nemesítéseivel találkozhatunk. A kertészetekben gyakran kapható a ‘Little Princess’ fajta, amely nagyon terebélyes növekedésű, és kb. 40 cm magas párnákat alkot. Rózsaszín virágai júliustól nyílnak.

Nagyon kedveltek és sokoldalúak a bíbor gyöngyvessző (Spiraea bumakla) keresztezései, amelyek alacsony, félgömb alakú bokorrá fejlődnek. A legismertebb fajta, az ‘Anthony Waterer’ 80 cm magasra nő. Kárminvörös virágai június végétől a fagy beálltáig nyílnak. Az alacsony (60cm-es) ‘Crispa’ élénkpiros, a ‘Froebelii’ sötétpiros virágokat hoz. Utóbbi kb. 1 m magas, erőteljesebb felépítésű, hajtásai enyhén csüngőek.

A pirosvirágú gyöngyvessző (Spiraea billardii) keresztezett fajtái magasabb növésűek. Az egyenes szárú, 2,5 m-es magasságot elérő ‘Triumphans’ fajtán júliustól nyílnak a bíborvörös virágok.

Ültetése

A gyöngyvesszőt sokoldalúan használhatjuk. Rövid idő alatt mutatós virágzó sövényt alakíthatunk ki belőle, de nagyobb felületeket is kitölthetünk vele. Hasonlóan jól illik köztes növényként fenyőfélék és egyéb fásszárúak közé, ahol egész nyáron díszít piros árnyalatú virágaival. A japán gyöngyvessző párnaalkotó törpe fajtái pompás tarka szőnyeget képeznek, ha talajtakaróként napos hegyoldalba ültetjük őket.

A valamivel magasabb fajtákat szegélynövényként használhatjuk, például gyep szélén, vegyes sövények előterében vagy akár évelő-ágyásban is. Többségük beéri az általános kerti földdel, csak a nemesített pirosvirágú gyöngyvessző részesíti előnyben az enyhén savas vagy semleges kémhatású talajt.

Ültetés lépései

1. Ássunk a gyökérlabda átmérőjénél valamivel mélyebb, kétszer szélesebb ültetőgödröt. Keverjünk a földhöz egy vödör komposztot.

2. Vegyük ki a növényt a cserépből. Lazítsuk fel kissé a gyökérlabdát. Ha kiszáradt, ültetés előtt alaposan öntözzük meg.

3. Állítsuk a növényt a gödörbe úgy, hogy a gyökérlabda felső pereme talajszintben legyen. Töltsük vissza a földet.

4. Jól nyomkodjuk le a földet. Alakítsunk ki öntözőtányért a tő körül, és alaposan öntözzük meg a növényt.

5. Vágjuk vissza a hajtásokat kb. 15 cm-rel a talaj fölött. Távolítsuk el a gyenge, vékony ágakat. Terítsünk takaróanyagot a tő köré.

Tél végén vagy kora tavasszal osszuk részekre a gyöngyvesszőt. Ássuk fel körülötte a földet, és válasszunk le gyökeres hajtásokat

Gondozás

A nyári gyöngyvessző egyszerűen gondozható növény. Júniustól szeptemberig virágzik. Napos helyen fejlődik a legjobban. Félárnyékban kissé terpedten. Jó minőségű, jó vízáteresztő talajt igényel, amely nem szárad ki túl hamar. A pirosvirágú gyöngyvessző nemesített egyedei nem viselik el a meszes talajt.

Tavasz – ültetés és ritkítás

Kedvező ültetési időszak. Terítsünk komposztot a cserjék köré. A bíbor gyöngyvesszőt vágjuk vissza tenyérnyivel a talaj fölött, a többi gyöngyvesszőről csak az elhalt és idős hajtásokat távolítsuk el.

Nyár – gondozás

A nagyon könnyű talajt takarással védjük a kiszáradástól. Nyáron terítsünk a növények köré takaróréteget. Hosszabb száraz időszakokban rendszeresen öntözzünk, hogy a talaj nyirkos maradjon. A levéltetveket erős vízsugárral mossuk le.

Ősz – talajtakarás

Terítsünk a növények töve köré komposztot vagy lombot.

Kártevők és betegségek

A levéltetvek elsősorban száraz időben támadhatják meg a növényt. Néhány kártevő nem okoz gondot, de ha nagyon elszaporodnak, a növény elgyengül és a levelek elsatnyulnak. Erős víz-sugárral mossuk le a tetveket, vagy permetezzünk szappan-spiritusz-oldattal,