Kerti növények

A Csupros harangvirág (Campanula medium) gondozása

A kecses virágkelyheket hordozó csupros harangvirág nagymamáink korának romantikus hangulatát idézi. Vágott virágként nyári csokrok készítéséhez is jól felhasználható.

A csupros harangvirág jellemzői

A csupros harangvirág (Campanula medium) a harangvirágfélék nagy családjába tartozó, a mediterrán területeken honos vad fajnak egy nemesített változata.

Az aránylag nagy, mégis könnyednek látszó virágkelyhei ellenére a kevésbé igényes nyári virágok közé tartozik. A virágok színe fehér, rózsaszín, kék és ibolyaszínű lehet. Létezik teltvirágú, dupla csupros és törpe növésű változata is. Ez utóbbi magjait online is megrendelhetjük.

A 19. század kedvelt növénye

A csupros harangvirág elsősorban a 19. században terjedt el, és az akkoriban divatos üvegezett verandákat díszítette.

Mint sok más, az elmúlt évtizedekben mellőzött nyári virágot, szerencsére ezt a növényt is egyre gyakrabban láthatjuk napjainkban.

Kedvelt vágott virág

A csupros harangvirág főképp tartós vágott virágnak alkalmas, júniustól augusztusig folyamatosan nyílik. Más nyári virágokkal, például fehér margitvirággal együtt, pompás csokrokat készíthetünk belőle.

A csupros harangvirág nevelése

A magokat nyáron szaporítóládába, vagy a szabadban nagyobb cserepekbe, illetve dézsákba vessük el.

Ha a palánták már elég nagyok, ültessük át őket üvegfedés nélküli ágyásokba. Következő tavasszal kerüljenek végleges helyükre a teraszra, az erkélyre vagy a kerti ágyásba. Előnevelt növényeket tavasszal kertészetekben is vásárolhatunk.

Sokáig tartó virágzás

A csupros harangvirág május-júniustól kezdve egész nyáron át virágzik. Virágzás közben még egyszer átültethetjük, sok mindent elvisel.

Napos helyet igényel

A növény napos helyen fejlődik a legszebben. A házban tarthatjuk déli fekvésű ablakban. Fénykedvelő volta ellenére félárnyékos helyen is jól fejlődik.

Öntözés és trágyázás

Napos, meleg helyen bőségesen öntözzük. A talajt tartsuk mindig nedvesen, de ne öntözzük túl a növényt. A nyári hónapokban rendszeresen adjunk neki tápoldatot.

A szabadban nevelt egyedek nem igényelnek sok gondozást. A túl száraz időszakok kivételével az esővíz elegendő számukra, tápanyagaikat a kerti talajból veszik fel.

Óvjuk a fagytól

Télen takarjuk le a növényt lombbal vagy fenyőgallyakkal.

Hálás vágott virág

A csupros harangvirág hálás vágott virág. Akkor vágjuk le, amikor a legalsó virágok kinyíltak. A vázát állítsuk világos, lehetőleg nem túl meleg helyre, így a többi virág is kinyílik.