Zöldség

Cukkini termesztése, ültetése

Ez a kisméretű tökféle annak köszönheti egyre nagyobb népszerűségét, hogy szinte bárhol nevelhetjük. Erkélyen, teraszon vagy a kert védett zugában egyaránt megterem. Több fajtája is ismert.

A cukkini bemutatása

A cukkini angol neve ‘squash’. A németek ennek megfelelően a “kisméretű tökféle” elnevezést használják. A franciák courgette-nek, az olaszok pedig zucchini-nek hívják.

Indián növény

A tökfélék minden valószínűség szerint Amerika trópusi vidékeiről származnak. Vadon növő változatuk nem ismert. Az indiánok a cukkinit szántóföldi növényként, a kukoricához hasonlóan már az előtt is termesztették, hogy az európaiak Amerikába érkeztek volna.

Az európaiak ugyan már korábban is ismertek egy növényt, amelynek tök volt a neve, de sokan úgy vélik, hogy az valószínűleg a kolbásztök vagy lopótök lehetett.

Kétféle forma

Nálunk a töknek két formáját termesztik: egy indás és egy bokros növekedésűt. A cukkini ez utóbbi fajtához tartozik.

Viszonylag kicsire nő, ezért nem igényel sok helyet. Cserépben, ládában és dézsában is tartható. Termését sokoldalúan használhatjuk. Ízének köszönhetően egyre nagyobb népszerűségre tett szert az utóbbi években.

A fajra jellemző virág és termés jól felismerhető a képen.

Cukkini fajtái

A ‘Gold Rush‘ F1 hibridnek aranyosan csillogó termései vannak. Levele fehéren márványos.

A szintén F1 hibrid ‘Ambassador‘ sötétzöld, sima héjú fajta, amely viszonylag korán érik.

A ‘White Ruffles’ F1 hibrid termése krémszínű, kemény héjú.

A cukkini igényei

A cukkini kerti változata bokros növekedésű, indái nincsenek, mérete elérheti az 50 x 50 cm-es nagyságot. Hosszú száron álló levelei olykor fehéren márványosak.

Nagy, sárga, illat nélküli virágai egyivarúak. Minden növényen fejlődnek porzós és termős virágok is. A beporzást a rovarok végzik, olykor azonban szükség lehet rá, hogy vékony ecsettel segítsük a virágpor átvitelét.

A cukkini erkélyen, teraszon vagy kertben tartható.

Fény, talaj, öntözés

A cukkini annál jobban fejlődik, minél több meleget kap. Védjük a széltől. Tavasszal elegendő a 14-20 °C-os hőmérséklet. Az első őszi fagyok beálltával a növény elsorvad.

Csak a jól fejlett gyökerű növény bírja ki egy ideig víz nélkül. A cserépben tartott cukkinit rendszeresen öntözzük, de ügyeljünk rá, hogy a leveleket ne érje hideg víz. A virágzás ideje alatt hetente egyszer tegyünk tápoldatot az öntözővízébe.

Júniusban ládába vagy dézsába ültetve tegyük ki a növényt a szabadba. Terjedelmes gyökérzete meglehetősen nagy helyet igényel. A föld legyen középkötött, tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő képességű.

Visszavágásra nincs szükség, a leveleket sem kell ritkítani.

A cukkini egylaki növény: a porzós és a termős virágok egyazon növényen fejlődnek.

A cukkini termesztése és gondozása

A cukkini a napsütést és a meleget kedveli, érzékeny a fagyra. Sőt nyáron is károsodás érheti, ha hosszú ideig hűvös, szeles, nedves időjárásnak van kitéve.

Tenyészideje viszonylag rövid. Gyors növekedése ellenére ajánlatos a házban előnevelni.

A magokat májusban vessük el cserépbe, körülbelül 2cm mélyre. Az általános virágföldre vagy vetőföldre tegyünk fél centiméter vastag homokréteget. A csírázás körülbelül 8-15 napig tart. Az előcsíráztatás után az éjszakai hőmérsékletet csökkentsük 15 °C-ra.

Ha a palánták elkezdik váltani leveleiket, ültessük át őket másik cserépbe úgy, hogy a sziklevelek éppen kilátszanak a földből. Mielőtt a palántákat átültetnénk nagyobb cserépbe, dézsába vagy ki a szabadba, alaposan öntözzük meg, hogy a földlabda könnyebben elváljon az edény falától.

A szabadba kiültetett növényeknél tartsunk legalább egy méter tőtávolságot, mert a gyökerek és a levelek csak így fejlődhetnek megfelelően.

Az öntözéshez használjunk langyos vizet, ez a növény ugyanis nem szereti a hideg zuhanyt. A virágzás időszakában hetente egyszer adjunk egy adag tápoldatot az öntözővízhez. Ha a termések elérték a 10-20 cm-es nagyságot, leszüretelhetjük őket.

Cukkini felhasználási lehetőségek

Az egészen apró terméseket nyersen, fejes salátával vagy paradicsommal fogyaszthatjuk, a nagyobbaktól pedig egytálételeket készíthetünk. A legnagyobb, érett terméseket felhasználás előtt hámozzuk meg. A cukkinit befőzhetjük gyömbérrel, de a csemegeuborkához hasonló savanyúságot is eltehetünk belőle.

A termés húsa sok B- és C-vitamint tartalmaz. Magjából étolajat sajtolnak.