Kerti növények

Tátika, oroszlánszáj (Antirrhinum majus)

A kedves, színpompás kerti oroszlánszájban egész nyáron gyönyörködhetünk. Őszig virágzik, igénytelen és vágott virágként is nagyon tartós.

Tátika jellemzői

A kertben nevelt oroszlánszáj (Antirrhinum majus) vagy gyakoribb nevén tátika, számos fajtája kivétel nélkül a Földközi-tenger vidékéről származó nagy oroszlánszájra vezethető vissza.

A vadon élő növényhez hasonlóan az oroszlánszájfajok is mind évelők, de általában nyári virágként tartjuk, és minden évben újra vetjük, illetve neveljük.

Egyéb elnevezése:  tátika vagy tátóka

Tátika (Antirrhinum majus)
Tátika (Antirrhinum majus)

Szájszerű virágok

A növény szájra emlékeztető, a virágszár végén piramis formában elhelyezhető virágairól kapta a nevét. Ha a virágokat az “alsó ajaknál” megnyomjuk, kinyílnak. Az oroszlánszáj tátogató virága megbízható mérleg, ugyanis csak a dongó méretű beporzó rovarok súlya alatt nyílik meg a virág alsó ajka. A legyek, pillangók és egyéb könnyű rovarok előtt a rugalmasan záródó virágkapu csukva marad.

Gyorsan nő

A kerti oroszlánszáj többé-kevésbé elágazó szárú, gyors növekedésű évelő növény. Az elhelyezésre vonatkozóan nincs különösebb igénye, és a hidegre sem nagyon érzékeny. Ez jól megfigyelhető a későn vetett növényeknél ősszel, ugyanis egészen a fagyokig jól tartják magukat. Ha télre letakarjuk a magunk vetette egyedeket, a következő tavasszal már kis növényeink lesznek a kertben.

tátika virág

Tátika fajták

A jó fajták általában hibridek.

Ebbe a csoportba tartozik az 50 cm magasra is megnövő ‘Hohes Lied‘ és ‘Majestic‘. Ezek magjait színkeverékekben árusítják. A ‘Minarett‘ és a 30-35 cm magas ‘Little Darling‘ korán, tiszta színekben virágzik.

Ha a vázába akarjuk tenni a növényt, ki kell várnunk az erre alkalmas időpontot. A virágszáron legalább egy bimbó legyen kinyílva. Ha túl korán vágjuk le a virágot, a szirmok színe sápadttá válik, és a bimbók sem nyílnak ki.

Igényei és gondozása

A kerti oroszlánszáj bokrosan nő, magassága fajtától függően 15-70 cm leehet. A tojásdad, lapát alakú alsó levelek keresztben átellenesen helyezkednek el, a hosszúkás, lándzsa alakú felső levelek váltakozó levélállásúak.

Virágai szép árnyalatúak. Léteznek fehér, sárga, narancssárga, rózsaszín, piros, lila és barna színűek is. Júliustól szeptember végéig gyönyörködhetünk bennük. A virágoknak nincs különösebb illatuk.

Virágzás után vágjuk le az elszáradt szárakat, hogy a magtokok ne tudjanak kifejlődni. Így az oroszlánszáj egészen őszig virágzik.

Fény, talaj, öntözés

Napos, meleg helyen fejlődik a legjobban. Enyhe éghajlatú területeken a növényt évelőként is tarthatjuk. Kibírja a havat és a jeget, tavasszal pedig még dúsabban hajt ki. Rendszeresen, kis vízmennyiséget igényel, a növekedési időszakban néha kapjon tápoldatot is. A növény többnyire talajban is jól fejlődik, kivéve, ha az túlságosan agyagos vagy savanyú. Átültetnünk nem kell.

Tátika ültetése, szaporítása

Az oroszlánszáj (tátika) magvait márciusban vagy áprilisban a lakásban vessük el.

A magok nagyon kicsik, a csírázáshoz pedig fényre van szükségük, ezért vetés után ne takarjuk be őket földdel vagy homokkal.

A magokat szórjuk cserépben vagy szaporítóládában elhelyezett nyirkos vetőföldre, majd tegyünk rájuk üveglapot vagy szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát. Az edényt ne tegyük közvetlen napra.

Tátika ültetése
Tátika ültetése

A hőmérséklettől függően a csírázás 8-14 napig tart.

Ha már elmúltak az éjszakai fagyok, az oroszlánszájat a szabadban is elvethetjük. A magoncokat a szabadban az egyes fajok magasságát figyelembe véve kell megritkítani. Alapszabály, hogy a növények közötti távolság a növény magasságának harmada legyen.

A lakásban nevelt oroszlánszájakat pikírozzuk ki (tűzdeljük), majd májusban ültessük ki őket napos, meleg helyre jó vízelvezetésű talajba.

A növekedési időszak általában 10 hétig tart. Ha meg szeretnénk tartani a virágok színét, dugványról is szaporíthatjuk a növényt. A dugványokat szeptemberben vágjuk le, és teleltessük át őket fagymentes helyen szaporítóládába. A következő tavasszal kiültethetjük őket a szabadba.