Kerti növények

Deres csenkesz (Festuca glauca) gondozása

E szép, örökzöld fű acélos kék levélzete nagyon jól illik virágosládákba, de a kertbe is.

A tömött, sündisznószerű halmok remek keretet adhatnak más, magasabb növényeknek, míg a növény színe igen szépen illik a bronztárgyakhoz. A deres csenkeszt egész évben használhatjuk például sötétkék árvácskával, nyáron halvány rózsaszín muskátlival vagy bíborszínű varjúhájjal együtt ültetve.

Igényei, gondozása

A deres csenkesz (Festuca glauca) teljes mértékben fagytűrő, elviseli akár a -15 °C-os hőmérsékletet is. Ládában tartott növényeinket kánikulában vigyük hűvösebb helyre, ha eredeti helyükön túl nagy melegnek volnának kitéve.

Hőmérséklet és öntözés

A növény a napot vagy az enyhe árnyékot szereti. Ha a tűző napon tartjuk, ügyeljünk rá, hogy a gyökerek elegendő nedvességhez jussanak.

A Festuca igen jól viseli a szárazságot. Minél kevesebbet vízhez jut, annál erősebbé válik a levelek színe. A ládában tartott növények ugyan akkor, főleg a nyári forróságban gyakran felszívják az öntözővizet, ezért a növekedési időszak folyamán bőségesen öntözzük a növényt. Télen tartsuk a földet nyirkosan, de nem nedvesen. A növény elviseli a lúgos vizet is.

A páratartalom foka nem fontos tényező e növény számára.

Talaj és átültetés

Ha évente friss földbe ültetjük, a csenkesz nem igényel műtrágyázást. A ládában nevelt növényeknek késő tavasszal szórjunk a földjére lassan felszívódó műtrágyát.

Az állandó ültetvényeket háromévente ültessük át, a növényeket  szét is szedhetjük tövekre. Az átültetéshez jó vízelvezető virágföldet használjunk.

Ha kisebb edényben tartjuk a növényt, ügyeljünk rá, hogy hidegben a föld ne legyen túl nedves, mert így a gyökérlabda könnyen átfagyhat, és a növény elpusztulhat.