Kerti növények

Szívvirág (Dicentra) gondozása, ültetése

E szép cserje hosszú hajtásain lógó virágszívek felfűzött gyöngyökre emlékeztetnek. A szívvirág télálló, igénytelen növény, ezért egész évben a szabadban tarthatjuk.

A szívvirág egyike a legismertebb hagyományos kerti növényeknek. Erről tanúskodnak különböző elnevezései is. Ha esetleg ezek alapján valaki azt gondolná, hogy a rózsaszín virágú cserje már évszázadok óta honos nálunk, téved. A Kínából származó első növények a múlt évszázad közepén kerültek Európába.

Szívvirág fajták

A szívvirágnak két faja ismert. Ezek elsősorban méretükben és virágzási időszakukban különböznek egymástól.

Nagy szívvirág (Dicentra spectabilis)

A Kínából származó Nagy szívvirág akár egy méter magasra is megnőhet, de elegáns vonalait akkor is megtartja. A virágok már kora tavasszal megjelennek, sokszor már áprilisban kinyílnak.

Ősszel nyugodtan átültethetjük a növényt dézsába, majd miután a szobában kivirágzott, újra kitehetjük a szabadba.

Nagy szívvirág (Dicentra spectabilis)

Szép szívvirág (Dicentra formosa)

A kisebb növésű Szép szívvirág Észak-Amerikában honos. Júniustól szeptemberig/októberig virágzik. A két szívvirágfaj közül a szép szívvirág kevésbé elterjedt, pedig jobban bírja a nagy hideget, mint a nagy szívvirág. A növény legjobban árnyékos helyen, nedves talajban fejlődik. Lehetőleg ne ültessük át túl gyakran.

Szép szívvirág (Dicentra formosa)

A szívvirág jellemzői, gondozása

A szívvirág évelő növény, amely egész évben fejlődik és virágzik, méghozzá igen intenzíven, ha nem háborgatjuk. Ez azt is jelenti, hogy szabad földben (pl. a kertben) jobban érzi magát, mint dézsába ültetve a teraszon. Ha mégis át kell ültetnünk a növényt, vigyázzunk a gyökerekre, mert nagyon könnyen törnek. Ezenkívül a szívvirág nem igényel különösebb bánásmódot.

A szívvirág számára az árnyékos hely ideális. Télálló.

A Szép szívvirág kb. 30-40 cm magasra nő meg, míg a Nagy szívvirág könnyen elérheti ennek a kétszeresét is. A bokrosan elágazó cserje virágai a hosszú hajtásokon lógnak.

A virágokra a rózsaszíntől a világos pirosig bármely árnyalat jellemző, de létezik a fehér virágú ‘Alba’ fajta is. A virágoknak nincs különösebb illatuk.

Nagy szívvirág, fehér ‘Alba’ fajtája

Kétszer is virágozhat

Előfordulhat, hogy a szívvirág egy évben kétszer is virágzik. Amint a növény virágai hervadni kezdenek, vágjuk vissza a cserjét, és juttassunk a gyökerekhez trágyát. Ha a fagyos napok ősszel nem köszöntenek be túl korán, a szívvirág másodszor is virágot hoz. Az igazi tél beköszönte előtt a növény föld feletti részét vágjuk vissza közvetlenül a tőnél.

A kertben tartott szívvirágot csak minden harmadik vagy negyedik évben ültessük át. Ilyenkor a gyökérzetet szedjük szét több részre, és az elöregedett részeket távolítsuk el. A megmaradt részeket ültessük külön, az eddigitől eltérő helyre. Ha a növényt dézsában neveljük, ültessük át minden tavasszal. A szívvirág számára minden humuszban gazdag föld megfelelő.

Öntözés

A szívvirág földje legen mindig nedves, a száraz évszakokban öntözzük a növényt. A növekedési időszakban trágyázzuk is.

Szaporítás dugványról

Ha a szívvirágot dugványról szaporítjuk, április vége, május eleje a megfelelő időpont. Óvatosan törjük le a hajtáscsúcsokat, és tegyük őket egymás mellé nedves, homokos talajba, ahol egy hónap elteltével gyökeret eresztenek. A gyökeres dugványokat ültessük külön.

A szívvirág hajtatása lakásban

A szívvirágot ősszel ássuk ki, ültessük nagy cserépbe és tegyük fagymentes helyre. Emeljük a lakás hőmérsékletét fokozatosan 15-20 °C-ra. Ilyen feltételek mellett a növény kb. hat hét után friss virágot hoz.