Szobanövény

Lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) gondozása, szaporítása

A lantlevelű fikusz feltűnő, hatalmas levelei a lantra emlékeztetnek – nevét is erről kapta. Nagyon gyorsan növekszik, ezért gyakori visszavágást, alakító metszést igényel.

Mutatós növény

A lantlevelű fikusz 40 cm hosszúságot is elérő, hatalmas leveleivel valóban buja növekedésű. Az egészséges növény levelei eleven zöldek, fényesek. Fejlődéséhez megfelelő nagyságú teret igényel, amelynek magasnak és tágasnak is kell lennie.

Szépsége különösen a télikertben érvényesül. A növény hazája Kamerun.

Levelei lantra hasonlítanak

Az egészséges növény lantra emlékeztető vastag, bőrnemű levelei fénylőn csillognak. A molyhos levelű fajok kivételével valamennyi fikuszfaj leveleit töröljük le néha óvatosan nedves szivaccsal.

A lantlevelű fikuszt szép nyári napokon nyugodtan kitehetjük a szabadba is félárnyékos helyre.

A lantlevelű fikusz szépsége akkor érvényesül a legjobban, ha egyedül áll.

A növény igényei és gondozása

A megfelelő körülmények között tartott lantlevelű fikusz akár 2.5 méter magasra is megnő, és nagyon terebélyessé válik. A növény nem virágzik.

Fény és hőmérséklet

Világos helyen neveljük, de óvjuk a közvetlen napfénytől. Az erős napsugárzás megperzselheti a leveleit. Nyáron 20-25 °C-on, télen pedig legalább 15 °C-os hőmérsékleten tartsuk.

Öntözés, föld és átültetés

A növekedési időszakban hetente egy-két alkalommal öntözzük, és minden második öntözéskor adjunk neki tápoldatot is. Télen mérsékleten öntözzük, és ne trágyázzuk.

Az intenzív növekedésű növények tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású földet igényelnek.

Keverjünk némi homokot vagy kavicsot az általános virágföldhöz, így gyökerei elegendő oxigénhez jutnak. A fiatalabb növényeket minden tavasszal ültessük át.

TIPP: Erőteljes növekedésű, meglehetősen magasra növő növény. Ha csúcshatásait visszavágjuk, oldalhajtásokat fejleszt és bokros növekedésűvé válik.

A lantlevelű fikusz szaporítása

Sok örömünk telhet abban, ha magunk szaporítjuk a növényeinket, de az is előfordulhat, hogy pótolnunk kell egy idős növényt. Ezt a fikuszt dugványozással magunk is szaporíthatjuk, amihez némi türelem szükséges.

Fiatal, érett dugvány

A lantlevelű fikusz visszavágásakor válasszunk ki egy 15-20 cm hosszú, friss, fás hajtást. Csak a legelső leveleket hagyjuk rajta, és azt is metsszük meg. Mártsuk a dugványt gyökérképződést segítő hormonkészítménybe, és dugjuk cserépbe. Helyezzünk rá szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát, majd állítsuk a cserepet világos, meleg helyre.

Tőzeg és homok keverékébe dugványozzunk

Dugványozáshoz tőzeg és homok 1:1 arányú keverékét használjuk. Legyünk türelmesek, a hajtások megjelenésére ugyanis néhány hónapot várnunk kell. Ekkor távolítsuk el a fóliát, és öntözzük mérsékleten a növényt.

Ültessük át

További egy hónap múlva ültessük át a dugványt végleges helyére, és vágjuk le a hajtás feletti elszáradt csapot.