Szobanövény

Díszcsalán (virágcsalán)

Színpompás, díszes rajzolatú leveleivel  régóta a legkedveltebb szobanövények közé tartozik a díszcsalán. Változatos megjelenésű fajtái vidám színfoltjai a lakás bármely részének.

Díszcsalán jellemzői

A díszcsalán (Coleus) trópusi és szubtrópusi vidékekről származik. Hibridjei – köztük az izgalmas levélrajzolatú Coleus blumei-hibridek is – Európába kerülésük után, keresztezések eredményeképpen jöttek létre. A díszcsalán hálás, igénytelen szobanövény. Minél világosabb, naposabb helyre tesszük, annál élénkebb színekben pompázik. Mivel azonban a díszcsalán csak fiatal korában szép, gyakran kell dugványról szaporítani.

A díszcsalán kedvező fényviszonyok mellett gyorsan nő. A kívánt méretet úgy érhetjük el, hogy a hajtáscsúcsokat levágjuk. A növény ennek ellenére szép marad, hiszen rövid idő alatt új oldalhajtásokat fejleszt. A levágott hajtáscsúcsokat hajtáscsúcsokat dugványként használhatjuk. Mivel a díszcsalán kedveli a napot, kiültethetjük a kertbe, vagy az erkélyt díszíthetjük vele. A szabadban azonban csak akkor fejlődik szépen, ha a nyár napos és nem túl csapadékos.

Gondozása

A díszcsalán gyorsan növő, lágyszárú növény, mely nagyon nagyra nőhet, ha méretét nem szabályozzuk rendszeres visszavágással. A növényt szép levelei miatt tartjuk. A jelentéktelen, illat nélküli kék virágokból álló virágzatot távolítsuk el, mert elveszik az erőt a levelektől.

A levelek színe a fény függvénye. Télen a sárga és a piros szín elhalványul, és a zöld válik uralkodóvá. Ez az oka annak, hogy a növény nyáron a legszebb. Világos, nem túl meleg helyen érzi jól magát, sőt a szabadba, akár tűző napra is ki lehet ültetni. Télen 12-15 °C-os hőmérsékletet igényel.

A díszcsalánnak nyáron sok vízre és tápanyagra van szüksége. Rendszeresen öntö2zük és permetezzük lehűtött forralt vízzel, mert vízhiány esetén könnyen elhervad. Májustól szeptemberig hetente egyszer trágyázzuk.

A díszcsalánt ritkán szoktuk átültetni, mert a szépségüket vesztett példányok dugványozással könnyen pótolhatóak. A fiatalt magról nevelt vagy hajtatott növényeket 10 cm átmérőjű cserépbe, tőzeg és homok keverékébe ültessük.

A növényt időről időre erőteljesen vágjuk vissza. A fiatal, magról nevelt példányok szépen bokrosodnak, ha a legelső, lágy csúcshajtást lecsípjük.

Szaporítása

A díszcsalán magjához könnyen hozzájuthatunk, ha magunk szeretnénk növényt nevelni. A nagyon finom szemű magokat ritkásan ültessük jó minőségű virágfölddel teli cserépbe. A földet vízpermetezővel nedvesítsük meg, és a cserepet fedjük le átlátszó műanyag fóliával. Amikor meg-jelennek a sziklevelek, a fóliát távolítsuk el. Ügyeljünk arra, hogy a föld ne száradjon ki. A vetésre legalkalmasabb időszak a március. Ha a palántákon már 2-3 levélpár fejlődött ki, ültessük szét őket külön cserepekbe. A növény színe csak az ötödik levélpár megjelenésekor válik felismerhetővé.

Ha megtetszett a díszcsalán valamelyik árnyalata, dugványozással éveken keresztül újabb és újabb egyedeket állíthatunk elő ugyanebből a színből.

A 3-4 levélpárral rendelkező dugványokat vágjuk le, majd a legalsót távolítsuk el. Egy cserépbe három dugványt ültessünk. A gyökérzet egy hét alatt fejlődik ki. A levelek nedvtartalmának megőrzéséről úgy gondoskodhatunk. ha a cserepekre légzőnyílásokkal ellátott nejlonzacskót borítunk. A virágzás idejét kivéve egész esztendőben vághatunk és ültethetünk dugványokat. A fiatal növényeket a levélképződés után egy-két alkalommal vágjuk vissza, hogy a megfelelő elágazást elősegítsük. Májustól erkélyládába is kiültethetjük őket.

Egyéb fajták Különösen szép fajta a pompás. sötét bársonyszínű ‘Verschaffeltii’, mely a kert díszítésére is alkalmas. Ritkábban találkozhatunk a csüngő díszcsalánnal (Coleus pumilus). Ennek vékony szárai szorosan a talajon fekszenek. vagy lecsüngnek. Hegyes, vöröses-barna vagy zöld szélű levelei mindössze 2-3 cm-esek.

Teleltetése

A teleltetés akkor a legeredményesebb, ha magas a levegő páratartalma. Ha ezt a fűtött szobában nem tudjuk biztosítani, tartsuk a növényt 10 °C-os hőmérsékletű helyen, és csak alkalmanként, nagyon mérsékelten öntözzük. Teleltetés előtt a növényt erőteljesen vissza kell vágni.