Hagymás virágok

Díszhagyma – Hatalmas, díszes virágok

Egyes fajok impozánsak, mások kecsesek, de mindegyik rendkívül tetszetős.

Díszhagyma jellemzői

A díszhagymának méltó hely jut a legszebb virágoskertbe is, annak ellenére, hogy a vöröshagyma és a fokhagyma közeli rokona. Az alábbiakban a legkedveltebb kerti fajok közül ismertetünk néhányat.

Magas, lila faj az óriás díszhagyma  (Allium giganteum) és az iráni hagyma (Allium Aflatunense). Mindkettő májustól júniusig hozza tömött, lila viráglabdáit; száruk erős, 80-150 cm magas.

Az alacsony fajokat a virágok színe szerint különböztetjük meg. A lila léggömbhagyma (Allium Christophii) júniustól júliusig virágzik, magassága 30-50 cm. Az élénk rózsaszínű rózsás hagyma (Allium roseum) ugyanebben az időszakban hozza laza csillagvirágait, magassága 15-30 cm. Az aranysárga  hagyma (Allium moly; m:20-30 cm) sárga virágai májustól júniusig nyílnak, ugyanakkor, amikor a kéknyelvű hagyma (Allium karataviense) fehér virágai. Ez utóbbi csak 15-25 cm magasra nő.

Díszhagyma gondozása

A díszhagyma egyszerűen gondozható hagymás növény, amely vágott virágnak is alkalmas. Virágzási ideje májustól júniusig tart. Jól szárítható virág, így száraz virágként is mutatós.  Napfény, télárnyék. Egyes fajok az árnyékot is tűrik. Ha kevés virágot hoznak, ültessük át őket napos helyre. Jó vízáteresztő talajt igényel.  A díszhagyma szinte minden jó vízáteresztő talajt kedvel; legjobb a friss talaj.

Ősz – ültetés

Amint kaphatók a agymák, azonnal ültessük el őket. Így erős gyökereket fejlesztenek, mielőtt megfagy a talaj.

Tavasz – trágyázás

A díszhagyma levelei kora tavasszal jelennek meg. Mihelyt észrevesszük őket, szórjunk a növények köré egy kevés komplex műtrágyát, és alaposan dolgozzuk bele a talajba.

Nyár – nyesés

Ha nem szeretnénk, hogy a magok elszóródjanak, érés előtt vágjunk le a virágokat. Hagyjuk elsárgulni a leveleket, így energiát juttatnak a hagymáknak.

óriás díszhagyma
óriás díszhagyma

 

Díszhagyma ültetése

A díszhagyma napos helyen szinte minden talajban jól fejlődik. Virágágyásba és elvadult kertbe egyaránt jól illik.

Sziklakertbe az alacsonyabb fajok közül válasszunk, amelyek idővel elszaporodnak, és kiterjedt szőnyegtakarót képeznek.

Virágágyásba magas díszhagymákat tegyünk. Legjobb, ha csoportokban ültetjük őket a háttérbe. Az előtérbe ültetett kisebb virágok később eltakarhatják a díszhagyma leveleit.

Vadon növő virágként is megállja a helyét. Réten és erdőszélen különösen szépen mutat.

Ültetés lépései

1. Ültetés ősszel. Ássuk fel az ágyást 30 cm mélyen. Keverjünk a földbe 2,5-5 cm vastag komposztréteget és egy kevés tápoldatot.

2. Ássunk nagy, kerek, 20 cm mély ültetőgödröket. A hagymákat csoportosan ültessük el.

3. A magas fajtákat ültessük 10-20 cm mélyre, 15-25 cm sortávolságra, az alacsonyakat kb. 5-10 cm mélyre, 10-15 cm-es távolságra.

4. Szórjunk a hagymára földet, és nyomkodjuk le. Tűzzünk a földbe feliratozott táblákat. Öntözzük meg az ágyást, és takarjuk  a talajt.

5. Mihelyt tavasszal megjelennek az első hajtáscsúcsok, a növények körül dolgozzunk a földbe komplex műtrágyát.

Kártevők és betegségek

Ha a hagymalégy hernyója megtámadja a növényt, a levelek felpöndörödnek, elsatnyulnak vagy megsárgulnak. A hagymalégy a hagymanyakra rakja a petéit, a lárvák befúrják magukat a hagymába. A beteg hagymákat távolítsuk el és semmisítsük meg.