Kerti növények

Díszkáposzta (Brassica oleracea)

A díszkáposzta (Brassica oleracea) a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó egynyári növények közé tartozik. A káposztafélék közül csak ezt a fajtát termesztik díszítés céljából. Ázsiában és Dél-Európában őshonos.

Díszkáposzta jellemzői

A növény körülbelül 30-40 cm magasra nő. Nagyon eredeti, zöldes-lilás-rózsaszín leveleket hoz (szeptemberben kezd színesedni), és további díszei a kis sárga virágokból álló, nagyon vonzó virágzatú szárak. Ősszel és télen virágzik.

A díszkáposzta levélrózsája belül általában feltűnően színes: A színpaletta a sárgán, rózsaszínen, piroson és lilán át egészen a krémfehérig terjed. Kívülről a levelek általában sötétzöldtől a kék/lila zöldig terjedő színűek. A levélszélek fajtától függően egészben vagy hasítva, maguk a levelek pedig göndör vagy sima.

A díszkáposzta színeződése késő ősszel vagy tél elején a legintenzívebb, ami a hőmérséklet csökkenésével függ össze. A vázához vagy díszítőelemként ezért általában ilyenkor vágják.

Díszkáposzta termesztése

A növény nagyon könnyen termeszthető. Napos helyen fejlődik és színeződik a legjobban. A talaj legyen mérsékelten termékeny és nedves.

A díszkáposzta szaporítása magvetéssel történik. Fontos, hogy a díszkáposztát (Brassica oleracea) május előtt nem szabad vetni, az időjárástól függően akár júniusban vethető, mert ha túl korán vetik, nem fog olyan pompásan kikerekedni.

Díszkáposzta ültetése

Tegye a magokat tálcákba vagy dobozokba. Az optimális csírázási hőmérséklet 15 és 18 Celsius-fok között van, de körülbelül egy hét után tíz-tizenkét Celsius-fok is megfelelő. Amint a sziklevelek kibontakoznak, a kis növényeket cserepekbe kell tenni. A cserepes termesztéshez használjunk kellően nagy ültetőedényeket; ha a díszkáposztát később kiültetjük a kertbe, akkor néhány hetes átmeneti időszakot célszerű kis ültetőedényekben tölteni, mielőtt az ágyásba költöznénk. Ezután győződjön meg arról, hogy elegendő ültetési távolság van. Díszkáposztánként 40-50 centiméter helyet hagyjon.

Felhasználás

A díszkáposzta jól mutat a kertben egy őszi ágyásban, valamint a krizanténok melletti őszi kompozíciókkal díszített cserepekben. Szeptember és december között különleges növényi dekorációnak számít.

Egyre gyakrabban találkozhatunk vele városi ültetvényekben, kutyák és terek által elhelyezett konténerekben.

A díszkáposzta egyes fajtáit, amelyek akár 60 cm-esre is megnőnek, egyre gyakrabban használják csokrokban. Különösen érdekesek és sokáig elállnak vázában.