Kerti növények

Papagájvirág (Strelitzia reginae)

A papagájvirág (Strelitzia) más néven paradicsommadár-virág kétségtelenül a világ egyik legszebb és legszokatlanabb növénye, a természet igazi csodája. A virágzat alakja és színe egy paradicsommadár fejére hasonlít, innen az angol neve – Bird of Paradise.

Papagájvirág jellemzői

Ez a pompás, egzotikus növény nemcsak dézsába ültetve vonzó, hanem különlegesen szép vágott virágként is, amely több hétig tart a vázában. A Dél-Afrikában honos öt faj közül a S. reginae “királynő”, ami nevéből is kitűnik 2 méter magasra is megnő. Mivel egyszikű növény, nem hajt leveles szárat, hanem tőállású leveleket, amelyek csaknem méteres hosszúságúak a hosszú nyelükkel. Ezek a lándzsás vagy hosszúkás tojásdad, bőrszerű levelek kékes-szürkén csillognak, a szélük kissé hullámos.

A virágzatot egy zöld, lapát alakú levélhüvely, az úgynevezett spatha veszi körül. Ahogy növekszik, szinte vízszintesen áll, és elkezd kinyílni. A virág narancssárga kehelyszirmokkal és kék, összeolvadt virágszirmokkal jelenik meg. Színes tollként emelkedik az acélszürke levelek fölé.

A papagájvirágot (Strelitzia) csak nemrégiben kezdték el cserepes növényként termeszteni, de vágott virágként sokkal ismertebb. Vázában nagyon hatásosan néz ki, és majdnem egy hónapig tart. Szárítható és száraz készítményekben is felhasználható. Esküvői csokrokhoz vagy egzotikus asztaldísznek is tökéletes.

Amit kevesen tudnak: A papagájvirágot itthon is lehet termeszteni, szobanövényként dézsában vagy télikertben.

Papagájvirág gondozása

Válasszon világos vagy napos helyet a papagájvirágnak. A virágok nem fognak kifejlődni túl sötét helyen. A papagájvirág egyébként normál szobahőmérsékleten is jól fejlődik, minél melegebb, annál hosszabbak lesznek a levelek a tapasztalatok szerint.

Tipp: Amint a rügyek kialakultak, a Paradicsommadarat nem szabad tovább mozgatni. Ellenkező esetben a virágok gyakran már nem nyílnak ki.

A cserépben történő termesztésnél bevált a jó minőségű, agyagos-homokos, magas tápanyag- és humusztartalmú standard talaj. A jobb vízelvezetés érdekében tegyen egy réteg duzzasztott agyagot a cserép aljára.

Tápanyagellátás

Tavasszal és nyáron kéthetenként, ősszel és télen havonta egyszer adjunk tápoldatot.

Öntözés

Nyáron alaposan öntözzük, télen éppen csak annyi vizet kapjon, hogy a levelek ne hervadjanak. A hideg öntözővizet nem viseli el!

Átültetés

Minél ritkábban kell átültetni a papagájvirágot, annál jobb. Átlagosan azonban háromévente van szükség átültetésre: ekkor az aljzat kimerül és/vagy a növény túl nagyra nő a cseréphez képest. A legjobb tavasszal átültetni. Legyen rendkívül óvatos, hogy ne sértse meg a növény érzékeny gyökereit.

Papagájvirág szaporítása

A papagájvirág tavasszal szaporítás céljából felosztható. Adjon a dugványokhoz egy kis szénport, ez csökkenti a gyökerek rothadásának kockázatát. A kereskedelmi magvakkal való vetés is lehetséges, de nem könnyű és rendkívül fáradságos. A csírázás több hónapig is eltarthat, és ez idő alatt a cserepet folyamatosan nedvesen és nagyon melegen kell tartani. Az is több évbe telik, amíg a saját termesztésű paradicsommadár virágai először nyílnak.

Kártevők és betegségek

Egy ilyen egzotikus növényhez képest a papagájvirág meglepően robusztus. Más szobanövényekhez hasonlóan a túl száraz szobai levegő is kedvez a pókhálós atkák vagy a pikkelyes rovarok fertőzésének. A Septoria gomba, egy levélfoltossági betegség, szürkésbarna, vörös szegélyű foltokat okoz a paradicsommadár-virág levelein. A fertőzött leveleket azonnal le kell vágni. Meleg helyen télen pajzstetvek pusztítják. Javasolt a leveleket időnként nedves szivaccsal tisztítsuk meg.