Szobanövény

Szájvirág (Columnea) gondozása

A szájvirág (Columnea) csöves virágai ragyogó vörös, narancssárga vagy sárga árnyalatúak, illetve mindhárom szín kombinációjában pompáznak. Jó választás beltéri függőkosárba. Ideális körülmények között a szájvirág szinte egész évben virágzik.

Aki egy virágüzletben megpillantja tűzpiros virágzuhatagait, ritkán tud a vásárlás kísértésének ellenállni. Ápolása azonban nem egészen egyszerű. Bár az újabban nemesített fajták kevésbé kényesek, a szájvirág mindmáig nehezen tűri a napfényt és a száraz levegőt. Ha párás virágablakba kerül, akkor viszont dús virágpompával hálálja meg a jó környezetet. Legszebb a Columnea gloriosa “purpurea”. Szobai tartásra csak a Columnea x banksii új hibrid fajtái alkalmasak, amelyek edzettebbek.

Columnea gloriosa “purpurea”

Gondozás

A szájvirág hibridek (Columnea hibridek) igényesek. A növények magas páratartalmat és sok meleget igényelnek. A helynek ahol tartjuk őket, világosnak, félárnyékos kell lennie, de védettnek a közvetlen napsütéstől és a huzattól. Nyáron akasszuk ki egy fényáteresztő lombozatú fára. Télen tartsuk 15-18°C -on, és csak akkor vigyük melegebb helyre, ha a bimbók elérték a jó fél centiméter hosszúságot, különben idő előtt lehullanak. Alapszabály, hogy a columnea legjobban 18-25°C -on fejlődik, és csak akkor hoz leginkább virágokat, ha előtte legalább 40 napig 12-15°C -on tartottuk.

A talaj legyen nagyon savas kémhatású tőzeg alapú földkeverék. Öntözés: langyos, lágy vízzel egyenletesen öntözzük. Magas páratartalomról gondoskodjunk. Télen alig kapjon vizet. Tápanyagigénye: a növekedési időben mészmentes műtrágyával kéthetenként tápoldatozzuk. Átültetés: virágzás után. Az idős részeket vágjuk vissza, csak az új hajtások virágoznak.

Szaporítás

A növények egész évben szaporíthatók dugványozással, de a legjobb tavasszal vagy nyáron elvégezni. Vágjuk le a 7-10 cm hosszú hajtáscsúcsokat, és távolítsuk el az alsó levélpárokat. Ügyeljünk arra, hogy a dugványok olyan mélyen legyenek a talajban, hogy legalább egy levélcsomópontot fedjenek. Tőzeg és homok egyenlő arányú keverékében gyökereznek a legjobban. A talajhőmérsékletnek állandóan 25 °C-nak kell lennie.

Kártevők, betegségek

A huzat a túl száraz levegő, a hőmérséklet-ingadozás levélhullást okoz. Túl száraz levegőn a hajtások felkopaszodnak. Ha a növényeket túl nedvesen tartjuk, akkor hajlamosak a szürkepenészre.