Díszribiszke fajták, dús virágpompa

díszribiszke

A ribiszke virágfürtjei és terebélyes növekedése miatt kedvelt dísznövény.

Ribiszke változatok

Az ízletes ribiszkének három közeli rokona van. Áprilistól májusig hozzák feltűnő virágaikat, és júliustól piros vagy fekete termésüket, amely azonban kevésbé zamatos ízű. Mindhárom faj ellenálló és jellegzetes, három-öt rojtos ribiszkeleveleket nevel.

Havasi ribiszke

A havasi ribiszke (Ribes alpinum) sárgászöld virágai, egyenes virágfürtökbe tömörülnek a sűrűn elágazó ágakon. Sötétvörös bogyói íztelenek. A legkedveltebb a ‘Schmidt’ fajta, mivel ellenálló és nagyon terebélyes, 1-2 m magasra nő és fák árnyékában is szépen tenyészik.

Arany ribiszke

Az arany ribiszke (Ribes aureum) sárga, illatos virágokból álló, lecsüngő virágfürtöket hoz. A biborvöröstől a feketéig változó színű termés fanyar, savanykás ízű. Ez a faj 1,5-2 m magasra nő és félárnyékban is tenyészik. Pirosas őszi lombszíne nagyon mutatós.

Vérvörös ribiszke

A vérvörös ribiszke (Ribes sanguineum) hozza a legszebb virágokat, azonban sok napfényre van szüksége. Az ‘Atrorubens’ fajta tömött, rövid, de élénk vérvörös színű, lecsüngő virágfürtöket nevel és 1,5-2 m magasra nő. A ‘King Edward VII’ még hosszabb, borvörös virágfüzéreket hoz, de csak 1,5 m magasra nyúlik. Mindkét fajtán kevés, fekete, kékesfehér hamvas, enyhén molyhos, íztelen bogyó terem.

Díszribiszke ültetése

A ribiszke három díszváltozata különböző helyen tenyészthető. Magas fák alá elsősorban az havasi ribiszkét ültessük, mert csak ez a faj tűri az árnyékot, a lecsepegő vízcseppeket és a mellette lévő fák gyökérkonkurenciáját. Növénycsoportba és sövénybe mindhárom faj illik, a havasi ribiszke metszett sövénynek is alkalmas. Magányos cserjeként vérvörös ribiszkét ültessünk, mert feltűnő virágpompája kiválóan érvényesül.

Bár a bogyók ehetők, kevés terem belőlük, és nem is olyan ízletesek, mint a nemes ribiszke termése.

Ültetés lépései

Ültetési időszak: tavasz vagy ősz

1. Ássunk a gyökérlabda méreténél kétszer nagyobb ültetőgödröt. A földet keverjük össze komposzttal.

2. A földkeverék egy részét tegyük vissza a gödörbe. A megnedvesített gyökérlabdát úgy állítsuk bele, hogy talajszintben álljon.

3. Töltsük fel a gödröt a földkeverékkel. Az ásóval alakítsunk ki öntözőperemet a növény körül.

4. Alaposan öntözzük meg a cserjét, hogy a föld beiszapolódjon a gyökérlabda körül. Végül takarjuk a talajt.

Gondozás

A díszribiszke egyszerűen gondozható cserje. Áprilistól májusig virágzik, júliustól pedig tetszetős bogyók teremnek. A havasi és az arany ribiszke félárnyékban is tenyészik, a vérvörös ribiszke azonban sok napfényt igényel. Bármilyen kerti talaj  megfelelő számára, ami nem túl száraz. Akár meszes is lehet.

Tavasz – ültetés és gondozás

Megfelelő ültetési időszak. A cserjéket két-három évente ritkítsuk. A túl sűrűn növő, öreg, már nem erőteljesen virágzó ágakat a tövüknél vágjuk le. Arról ismerhetjük fel őket, hogy erősen elágaznak és sötétebb a kérgük. A gyenge, kevésbé elágazó fiatal hajtásokat megerősíthetjük, ha kétharmadukra visszavágjuk őket. A gyökérzetet takarjuk komposzttal.

Nyár – gondozás

Tartós szárazság esetén öntözzünk, és a gyökerek köré terítsünk talajtakaró réteget.

Ősz – ültetés

A díszribiszkét ilyenkor is ültethetjük.

Szaporítása

Ősszel vegyünk le a növényről 25 cm hosszú félfás ágdugványokat, és ültessük őket félárnyékos ágyásba.