Egész nyáron nyíló harangvirágok

Harangvirág virága

A most bemutatott alacsony harangvirág fajták, egész nyáron díszítik a sziklakertet és a kőfalat.

Harangvirág változatok

A harangvirágok a kék sokféle árnyalatában virágoznak, de létezik néhány fehér vagy rózsaszín fajta is. A kecses, harang vagy csillag alakú virágok nagy számban nyílnak a vastag, terebélyes, párnát alkotó levelek felett.

Kárpáti harangvirág

A kárpáti harangvirág (Campanula carpatica) tömött párnát alkot, júniustól augusztusig kék vagy fehér virágok borítják. Jellegzetes világoskék színűek a ‘Blaue Clips’ és a ‘Karpatenkrone’ fajták, fehér a ‘WeiBe Clips’ , a ‘Kobaltglocke’ pedig sötétlila virágokat hoz. Mindegyik fajta magassága körülbelül 20-25 cm.

Dalmát harangvirág

A dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) júniusban és júliusban hozza számtalan világoslila, csillag alakú harangvirágát. A sűrű párna magassága legfeljebb 30 cm.

Balkáni harangvirág

A balkáni harangvirág (Campanula poscharskyana) is hasonló: számtalan lila, kék, fehér és rózsaszín virágot hoz. Enyhén kusza hatású, hosszú, lecsüngő hajtásokat növeszt, de magassága csak 10-20 cm. Rendkívül erőteljes növekedésű a világoskék virágú ‘Blauranke’. A sötétlila, csillag alakú virágokat hozó ‘Stella’ viszont alig burjánzik. Az ‘E. H. Frost’ virága fehér, a ‘Lisduggan Var.’ rózsaszín.

Törpe harangvirág

A törpe harangvirág (Campanula cochleariifolia) számtalan indájával gyepszerűen terül szét. A törékeny kis harangvirágok júniustól augusztusig nyílnak. Az ‘Alba’ fajta virágai fehérek.

Garganói harangvirág

A garganói harangvirág (Campanula garganica) rendkívül alacsony, tömött, örökzöld párnát alkot; apró, csillag alakú, kék virágai vannak.

Harangvirág ültetése

A harangvirág sűrű gyep vagy párnaalkotó fejlődésénél sziklakertben és kőfalon a legtetszetősebb. A kárpáti harangvirág tömött párnái alkalmasak szegélyágyások keretezésére vagy utak szegélyezésére. Hosszú virágzási idejük miatt vegyesen beültetett dézsákba is rakhatók.

A falkoronát úgy takarja el a burjánzó balkáni harangvirág, akár egy hűvös, kék vízesés. Falhézagba a törpe, a dalmát és a garganói harangvirág alkalmas. Száraz és vékony rétegű talajjal rendelkező helyeket is könnyedén benőnek.

Ültetés lépései

1. Távolítsuk el a gyomokat. Ássunk ültetőgödröt, és a földet keverjük össze egy lapát komposzttal vagy egy marék csontliszttel.

2. A palántákat vegyük ki a cserépből és ültessük el; a törpefajokat 20 cm-es, a magasabbra növekvőket 30-40 cm-es tőtávolsággal.

3. A földet alaposan nyomkodjuk le a növény körül és öntözzük meg. Nyáron nagy szárazságban alkalmanként locsoljuk meg.

4. A hervadt virágokat közvetlenül a levélrózsa felett vágjuk le. Így serkentjük a további bimbóképződést.

5. Ősszel a növények környékét alaposan szórjuk be érett komposzttal. A párnát alkotó harangvirágot ne trágyázzuk túl erősen.

Harangvirág gondozása

Az alacsony harangvirág fajok egyszerűen gondozható évelő növények. Rendkívül jó talajtakaró. Májustól szeptemberig virágzik. Az itt bemutatott összes alacsony faj napfényben, de félárnyékos helyen is szépen fejlődik. Laza, jó vízáteresztő talajt kíván. A harangvirág a tápanyagban szegény, mésztartalmú talajt kedveli a legjobban.

Kora tavasz – ültetés és tőosztás

A palántákat kora tavasszal ültessük ki a kertbe. Az idősebb növényeket 3-4 évenként vegyük ki ásóvillával a földből, és kézzel vagy ásóval
osszuk több részre.

Nyár – gondozás

A fő virágzás után távolítsuk el a hervadt részeket. A balkáni és a dalmát harangvirág így ősszel még egyszer virágzik. Száraz időben öntözzük. Csak mértékkel trágyázzuk, hogy a párnák tömöttek maradjanak.

Ősz – fagyvédelem

Az alacsony évelők jól tűrik a fagyot. Csak a napos helyen lévő garganói harangvirágot kell fenyőággal vagy szalmával takarni.

Kártevők és betegségek

A rozsdagombák a levelek fonákján sárgáspiros vagy barnás pörsenéseket okoznak. Az erősen fertőzött levelek elszáradnak. A fertőzött részeket távolítsuk el (ne adjuk a komposzthoz). Mezeizsurló-teával permetezzünk. Ne ültessük fenyők közelébe (köztes gazdanövény).