Rózsavíz készítése házilag

A rózsavíz készítése egyszerű, és csak néhány lépést igényel. A rózsavíz hagyományosan a rózsaszirmokból készül, és számos felhasználási módja van, többek között a kozmetikában, a gasztronómiában és az aromaterápiában. Íme egy alapvető módszer a rózsavíz otthoni előállítására.

Hogyan készítsünk rózsavizet?

Szükséges hozzávalók:

  • Friss rózsaszirmok (lehetőleg vegyszermentes, bio rózsákból)
  • Desztillált víz
  • Nagyobb fazék és fedő
  • Üvegtál vagy tálka
  • Szűrő vagy gézlap

Készítés lépései

  1. Rózsaszirmok előkészítése: Gyűjts össze elegendő friss rózsaszirmot. A rózsaszirmoknak egészségesnek és tisztának kell lenniük. Mossa le őket hideg vízben a szennyeződések eltávolítására.
  2. Szirmok párolása: Tegye a rózsaszirmokat a fazékba, és öntse rájuk annyi desztillált vizet, hogy éppen csak ellepje őket. Fontos, hogy ne használjon túl sok vizet, mert ez hígíthatja a rózsavíz aromáját.
  3. Főzés: Fedje le a fazekat, és alacsony hőmérsékleten forralja fel a vizet. Amint elkezd forrni, csökkentse a hőmérsékletet, hogy a víz gyengén gyöngyözzön. Hagyja párolódni a szirmokat kb. 20-30 percig, vagy amíg a szirmok el nem veszítik színüket, és a víz átveszi a rózsa illatát és színét.
  4. Szűrés és tárolás: Amint a rózsavíz elkészült, vegye le a fazekat a tűzhelyről. Helyezzen egy üvegtálat a fazék alá, és szűrje le a rózsavizet a szirmoktól, használjon szűrőt vagy gézt. Hagyja a rózsavizet teljesen kihűlni.
  5. Tárolás: Töltsön át a kihűlt rózsavizet sterilizált üvegpalackokba. Tárolja a rózsavizet hűvös, sötét helyen vagy a hűtőszekrényben, hogy megőrizze frissességét és aromáját.