Szobanövény

Emeletes kankalin (Primula malacoides) bemutatása

Georg Forrest angol botanikus és növénygyűjtő századunk kezdetén fedezett fel egy kis rózsaszín virágú vadnövényt a rizsföldek szélén, a Tali-völgyben, a kínai Yünnan tartományban. A június- júliusban virágzó növény magjait Angliába hozta. Ezzel indul el a manapság is tömegesen termesztett dísznövény karrierje.

Kankalin gondozása

A termesztés időzítésétől függően decembertől áprilisig kaphatók fehér, rózsaszín, lazacpiros, kármin és borvörös árnyalatokban virágzó példányai. Az egymás fölött „emeletesen” elhelyezkedő virágörvök alkotta virágzat hossza elérheti a 40 cm-t. Ha az elnyílt virágzatokat azonnal levágjuk, újabb virágszárakat hoz, és több hónapig gyönyörködhetünk virágcsokraiban.

Elhelyezését tekintve a régi jó kettős ablak közti tér az ideális hely számára, de ezt sajnos már csak a régi házakban találjuk. A kissé párás, hűvös (10-15 °C hőmérsékletű) környezet az emeletes kankalin életeleme. Száraz melegben a virágok színe kifakul, és a növény gyorsan tönkremegy. A talaj nagyon savas kémhatású, tőzeg alapú földkeveréket, virágföldet igényel. Lágy vízzel öntözve tartsuk a talajt mérsékelten, de egyenletesen nyirkosan. Tápanyagellátás szükségtelen, mivel a növény csak egyéves, és elvirágzás után felszámoljuk. Átültetés elhagyható. A szaporítás körülményes, csak kertészetekben sikerül.

Kártevők és betegségek

Nagyon kevés vagy éppen túl sok vagy túl meszes öntözővíz hatására a levelek sárgulnak.