Gyümölcs

Eperfa, régi idők kultúrnövénye

A eperfa enyhe éghajlaton, bortermő vidéken fejlődik szépem, és itt rendszeresen terem is.

Eperfa jellemzői

A nyáron zöld eperfa (Morus alba) magassága többnyire nem haladja meg a nyolc métert. Enyhe éghajlatú, védett helyet igényel.

Növekedése a rövid törzsű fákéhoz hasonló vagy bokros. Az idősebb fák koronája terebélyes és gömbölyű. Törzse gyakran kissé megcsavarodik. A világoszöld, széles-ovális, fogazott levelek hossza legfeljebb 10 cm. Ősszel sárgára színeződnek. A gyümölcsök júliusban és augusztusban jelentéktelen barkákból fejlődnek ki. ízük édes, színük fehér, piros vagy feketés-lila, hosszuk 1-6 cm, formájuk a szederéhez hasonlít. A teljes terméshozam átlagosan öt-hat év után áll be.

Eperfa

Faj/Fajta

Ismertetés

Fekete eper (Morus nigra)

őshazája Észak-Perzsia; szölőtermó éghajlaton teljesen fagytűrő; termésének színe a bíbortól a feketésliláig terjed, hossza 3-6 cm, íze savanykás-édes és pikán.

'Chelsea'

a fekete eper egy fajtája; hosszú, feketéspiros termése rendkívül szép formájú; már négy-öt év után gazdagon terem.

Piros eper (Morus rubra)

őshazája Észak-Amerika; védett helyeken a szőlőtermő éghajlaton kívül is fagytűrő; termése piros, hossza 1-3 cm, íze kellemesen éde.

Fehér eper (Morus alba)

őshazája Kína; szőlőtermő éghajlaton fagytűrő; termésének színe krémfehér, néha fehérespiros pettyekkel, piros vagy feketéspiros, hossza 1-3 cm, íze édes. meglehetősen jellegtelen.

'Pendula'

a fehér eper nagyon mutatós, lecsüngő ágú fajtája; termése fehér, 1-3 cm hosszú, akárcsak a tiszta fajnak. íze édes. meglehetősen jellegtelen.

'Constantino-politana'

a fehér eper tömött növekedésű, nagy lombú fajtája; termése feketés-piros, 2-3 cm hosszú. jellegtelen ízű; néha fekete eperként árulják.

Három faj érdemel figyelmet kertészeti szempontból:

A fekete eperfa (Morus nigra), amelynek a legnagyobb és legízletesebb a termése, érdesen szőrös levelei és ágai különböztetik meg a többi fajtól.

fekete eperfa (Morus nigra)
fekete eperfa (Morus nigra)

A fehér eperfa (Morus alba) Kínában évezredek óta termesztik. Levelei a selyemhernyók táplálékául szolgálnak. Ennek a fajnak van a legkisebb és meglehetősen íztelen termése.

Fehér eperfa termése

A piros, vörös eperfa (Morus rubra) a leginkább fagytűrő faj, termése közepes méretű és édes.

piros, vörös eperfa (Morus rubra)
piros, vörös eperfa (Morus rubra)

Eperfa ültetése

Ültetés: ősszel vagy tavasszal.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt.Verjük le mellé a tartókarót.

2. A gyökérlabdát jól öntözzük meg, és óvatosan húzzuk ki a konténerből. Ha szükséges, óvatosan vágjuk fel a műanyag dézsa oldalát.

3. A földet javítsuk komposzttal. A gyökérlabdát úgy ültessük be, hogy a talajjal egy szintben legyen. Töltsük vissza a földet.

4. Tapossuk le a földet. és alakítsunk ki öntözőperemet. A fát alaposan öntözzük meg. A törzset fent és lent erősítsük a karóhoz.

5. A törzskorongon 10 cm magasan takarjuk a talajt jó érett komposzttal, de a fatörzs tövét hagyjuk szabadon.

csüngő eperfa
csüngő eperfa

Eperfa gondozása

Az eperfa egyszerűen gondozható bokros fa. Virágait májusban hozza. Júliustól augusztusig hozza terméseit. Napfény kedvelő. A fagyérzékeny fák napos, védett helyet igényelnek. Csak szőlőtermő vidéken fagytűrők. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényel. Ne legyen benne pangó víz, és legyen egy kicsit meszes.

Tavasz – ültetés és gondozás

Kedvező időszak az ültetésre. Telepítés előtt végezzünk talajvizsgálatot. Savanyú talajba (7 alatti pH-érték) dolgozzunk algameszet. Az áttelelt eperfát takarjuk ki, és terítsünk szét komposztot.

Nyár – szüret

Szüretkor viseljünk kesztyűt és régi ruhát, mert az eper piros leve nagyon erősen fog. Legjobb, ha a termést a fa alá terített vászonra vagy fóliára rázzuk.

Ősz – ültetés és védelem

Az eperfát ilyenkor is ültethetjük. Elsősorban a frissen ültetett és a fiatalabb fákat védjük fenyő-ágakból vagy szalmából álló takarással.

Akár a teraszon is nevelhetünk eperfát

Kártevők és betegségek

Az eperfát szinte soha nem támadják meg betegségek és kártevők. Éréskor azonban kárt tehetnek benne a madarak. Védjük meg a fákat hálóval, ezüstfóliából vágott csíkokkal vagy hagyományos madárijesztővel.