Torma (Armoracia rusticana) termesztése

torma

Az egyszerűen gondozható torma jellegzetes ízű, gyógyhatású zöldség.

Torma jellemzői

A torma (Armoracia rusticana) a retekhez hasonlóan a keresztesvirágúak családjába tartozik. Őshazája Kelet-Európa, de elvadulva ma már szinte mindenhol megtalálható.

Maga a növény teljes mértékben télálló és évelő, de a jobb minőség érdekében gyakran egynyáriként termesztik. Az első évben a csipkés szélű, közepesen zöld, nyeles, hosszúkás-ovális levelekből csak tőlevélrózsa fejlődik. A második évben, júniusban 1,5 m magas, elágazó virágzati szárat fejleszt, amelyen illatos, apró fehér virágok jelennek meg. A magok hüvelyekben érlelődnek, de terméketlenek.

Kemény tapintású, föld alatti karógyökerei kívül sárgás- vagy halványbarna, belül fehér vagy fehéres-sárga színűek, ezeket a konyhában és gyógyászati célokra használjuk. A főgyökerek átmérője elérheti a 3-8 cm-t. Főként az alsó végükön vékony hajszálgyökerek láthatók, amelyek tulajdonképpen sarjak, és szaporításra használhatjuk őket.

A torma rendkívül sok C-vitamint, káliumot és kalciumot tartalmaz, jellegzetes ízét a különféle mustárolajoknak köszönheti.

Étkezési célra, leginkább frissen reszelve, almával és tejszínnel keverjük, hogy csípős ízét kissé enyhítsük. A tormából készített mártások jól illenek különféle húsételekhez.

Torma jótékony hatásai

A gyógyászatban általában a friss növényt használják. Hatóanyagai segítik a nyálkahártya vérellátását, serkentik a gyomor- és bélműködést, és nyákoldó hatásúak. A mustárolajok bakteriális és gombás eredetű betegségek esetében hatásosak.

torma termesztése
torma termesztése

Torma termesztése, begyűjtése

Ültetés után nem feltétlenül fontos gondozni, de ebben az esetben csak vékony, sűrűn elágazó gyökereket fejleszt.

Egyenes, vastag gyökereket nevel, ha ültetés előtt ledörzsöljük róla az oldalgyökereket, és csak az alsó 3 cm-es részen hagyjuk meg őket. Ezzel ugyanis eltávolítjuk a gyökérkezdeményeket, amelyek energiát vonnak el a növénytől. Júniusban, amikor a hajtások már elérték a 10 cm-t, tegyük szabaddá a gyökérzet felső részét, késsel vágjuk le a főgyökérről az oldalgyökereket, hogy ne ágazzon el.

Az értékesítésre szánt tormát június és augusztus között borúsabb időben többször is „felszedik”, azaz óvatosan szabaddá teszik a gyökereit úgy, hogy alsó végük a talajban maradjon. Ugyanúgy, mint ültetéskor, ilyenkor ledörzsölik a felületét, és minden oldalgyökér-kezdeményt eltávolítanak.

A tormát októberben takaríthatjuk be, amikor levelei már leszáradtak, de a talaj még nem fagyott, vagy nem borítja hótakaró. Ásóvillával óvatosan emeljük ki a talajból a töveket, hagyjuk őket néhány órán keresztül száradni, majd tisztítsuk meg és tegyük a tárolóhelyre.

Torma ültetése

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Ássunk egy nagyméretű. 60 cm mély, négyzet alakú ültetőgödröt, és a falait béleljük ki deszkával vagy lemezzel.

2. Keverjünk a kiemelt földhöz 1:1 arányban komposztot. Töltsük vissza a gödörbe, és húzzunk a felszínére 20 cm mély barázdákat.

3. Vegyük ki a vásárolt gyökérdarabokat a védőcsomagolásból. Alsó végüket a ferde vágási felületről ismerhetjük fel.

4. Dörzsöljük meg a gyökereket egy ronggyal, kivéve az alsó és felső 3 cm-es részt. így eltávolíthatjuk az oldalgyökér-kezdeményeket.

5. Az egyes darabokat ferdén ültessük el. Alsó végük 10, felső végük 5 cm mélyen legyen. Nyomkodjuk meg a talajt. majd öntözzük meg.