Tündérfürt (Aruncus dioicus)

erdei tündérfürt (Aruncus dioicus)

Sötét háttér előtt pompásan érvényesül a krémfehér virágzatok szépsége.

Tündérfürt jellemzői

A tündérfürt erőteljes erdei évelő, amely félárnyékban fejlődik a legjobban. Kertjeinkben két faja fordul elő.

A törpe tündérfürt (Aruncus aethusifolius) Ázsiából származik, és mindössze 30 cm magasra nő. Apró, páfrányszerű levelei sűrű szőnyeget alkotnak, amely ősszel bronzszínűvé változik. Az elegáns krémfehér virágfürtök májustól júniusig láthatók a növényen. Ez a faj még a sziklarepedésekben is megél.

Erdei tündérfürt

Az erdei tündérfürt (Aruncus dioicus) az egész északi féltekén honos. E bokros évelő magassága elérheti a 2 m-t. Levelei kétszeresen szárnyasan összetettek, 50 cm hosszúra is megnövő, elágazó virágfürtjei júniustól júliusig nyílnak. Ez a faj kétlaki. A porzós virágzatok tiszta fehérek és Finoman tagoltak, a termősek vaskosabbak és sárgák. Megfelelő helyen a növény nagyon sokáig él, és magjait elszórva szaporodik. Védett növény!

A fiatal növényeket tőosztással szaporíthatjuk. A kereskedelemben két fajta kapható. A ‘Kneiffii’ apró leveleket és kecses, lehajló hajtásokat fejleszt. A ‘Zwei-weltenkind’ (amelyet az Aruncus sinensis egyik fajtájának is tekintenek) zömökebb felépítésű, levelei elsősorban kihajtáskor barnás színűek, virágai pedig valamivel később nyílnak.

Tündérfürt ültetése

A két faj különböző célokra használható. Az erdei tündérfürt kiválóan érzi magát a cserjés szélén. Szépsége különösen jól érvényesül a sötét háttér előtt. Vízparton, megfelelő talajnedvesség esetén, akár napos helyen is megél. Állhat egymagában, de csoportban jobban mutat. Sziklakertben, tűző naptól védett helyen, kellően nyirkos talajon a páfránylevelű tündérfürt egyszerűen gondozható, hosszú életű növény.

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt. Keverjünk a földhöz komposztot.

2. Ültetés előtt alaposan öntözzük meg a cserépben. Óvatosan vegyük ki a növényt, szükség esetén vágtuk fel a műanyag edényt.

3. Ültessük olyan mélyre, ahogy a cserépben állt. Töltsük vissza a feljavított földet, nyomkodjuk le, és alakítsunk ki öntözőtányért.

4. Kiadósan öntözzük meg a talajt. Takarjuk az ültetőhelyet aprított fakéreggel, hogy megtartsa a nedvességet.

5. Késő nyáron vágjuk le az elhervadt virágszárakat. Újítsuk meg a takaróréteget, és alaposan öntözzünk.

Tündérfürt gondozása

A tündérfürt, egyszerűen gondozható évelő növény. Májustól júliusig virágzik. Félárnyék vagy árnyékos helyen tenyészik, hűvös helyek is megfelelőek számára. Kellően nyirkos talajon a napfényt is elviseli. Humuszos, enyhén nyirkos talajt kíván. Erdei évelő lévén, a friss, tápanyagban gazdag talajt kedveli.

Tavasz – ültetés és tűzdelés

Kedvező ültetési idő. Az előző őszi vetést februárban vigyük be a lakásba, és tartsuk a vetőládát kb. 12°C-on, világos, de nem napos ablakpárkányon. Áprilisban tűzdeljük a magoncokat az ágyásba. Ültessük őket végleges helyükre, mihelyt eléggé megerősödtek.

Nyár – gondozás

Hosszan tartó szárazság esetén alaposan öntözzünk. Vágjuk le az elnyílt hajtásokat

Késő ősz – ültetés és vetés

Szintén kedvező ültetési idő. A hidegben csirázó magokat novemberben is ládákba vethetjük. ritkásan. Két hétig tartsuk a ládákat 20 °C-os helyen, majd süllyesszük őket a talajba a kert félárnyékos részében.

Kártevők és betegségek

A hervadó növények és a felpöndörödő levelek a kiszáradás jelei. Azonnal öntözzünk. Hosszan tartó szárazság idején rendszeresen öntözzünk. Kerüljük a túl száraz helyeket: a következő szezonban válasszunk nyirkosabb. árnyékosabb ültetőhelyet.